Hyppää sisältöön

Jopa Espanjan tähdet kunnioittivat Susijengin legendoja tyylikkäällä eleellä – Petteri Koponen myönsi pelkäävänsä tulevaa

Kahden Suomen maajoukkueikonin, Petteri Koposen ja Shawn Huffin, urat päättyivät, kun Suomi kärsi koripallon EM-kisojen puolivälierässä 90–100-tappion Espanjalle.

Petteri Koponen viimeisessä haastattelussaan pelaajana.
Petteri Koponen viimeisessä haastattelussaan pelaajana.

Kun Espanja löi Suomen koripallon EM-kisojen puolivälierässä lukemin 100–90, päättyi samalla kahden suomalaisen koripalloikonin ura. Joukkueen kapteeni Shawn Huff, 38, ja Petteri Koponen, 34, hyvästelivät koripalloparketit Berliinissä.

Ottelun etenemisestä voit lukea tästä jutusta tai Yle Urheilun EM-kisaseurannasta.

Kun ottelu päättyi, Huff kyynelehti vuolaasti. EM-kisaorganisaatio muisti ottelun jälkeen kaksikkoa. Myös Espanjan joukkue jäi kunnioittavasti kentän laidalle seuraamaan, kun Huff ja Koponen kiersivät kiittämässä yleisöä. Vasta sen jälkeen Espanjan joukkue aloitti omat juhlintansa mitalipeleihin etenemisen kunniaksi.

Juttu jatkuu alla olevien videoiden jälkeen.

Video: Shawn Huff liikuttuneena ottelun jälkeen – kisaorganisaatio muisti Huffia ja Koposta
Video: Katso, miten Shawn Huff puhui joukkueelleen parketilla viimeistä kertaa Susijengin kapteenina

Petteri Koposen fiilis pettynyt ja haikea: "Maajoukkue jää hyviin käsiin"

Petteri Koponen oli ottelun jälkeen haastattelussa äärimmäisen pettynyt. Samalla hän totesi olonsa olevan haikea.

– Päällimmäiset ajatukset: kiitollinen, mutta harmittaa ihan tosi paljon. Meillä oli saumat voittaa. Olimme tekemässä jotain ihan uskomatonta.

– Sitten Espanja näytti, miksi heidän pelaajansa pelaavat tuollaisissa liigoissa, joissa pelaavat. He laittoivat toisen vaihteen silmään, mihin emme pystyneet vastaamaan. Vaikea voittaa näissä matseissa, jos vastustaja tekee sata pinnaa. Mutta olen ihan hemmetin ylpeä jokaisesta jätkästä tässä turnauksessa, Koponen sanoi.

Petteri Koponen liikuttuneena uransa viimeisen ottelun jälkeen. Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Koponen hehkutti nykyistä Susijengi-ryhmää yhdeksi parhaista, jossa on saanut olla mukana.

– Suomen koripallolla on hieno tulevaisuus. Olen siitä iloinen, olen nähnyt sen nousun. Maajoukkue jää hyviin käsiin, on hienoa lähteä seuraamaan sitä toiselta puolelta.

– Tämä on ollut koko elämä. Koripallo on vienyt reilut 20 vuotta ympäri maailmaa ja määritellyt perheen arjen. Nyt elämä muuttuu. Samalla olo on helpottunut, on ollut taistelua henkisesti ja fyysisesti viime vuodet, Koponen sanoi viitaten lonkkavaivaansa.

Ilman kyseistä vaivaa Koposella olisi ollut vielä pelivuosia jäljellä. Suomi on varmistanut jo paikkansa ensi vuoden MM-kisoihin. Koposta kisat varmasti kutkuttelivat, mutta hän on todennut haastatteluissa, ettei uran jatkuminen ole yksinkertaisesti enää mahdollista.

Koponen lisäsi, että jonkin verran tuleva myös pelottaa.

– Ihan varmasti olen jollain tavalla koriksessa mukana. On aika tehdä myös muita juttuja, odotan sitäkin puolta elämästä.

Alla olevalta videolta voit katsoa Petteri Koposen koko haastattelun uran viimeisen ottelun jälkeen.

Video: Petteri Koposen viimeinen haastattelu Susijengin pelaajana

Myös kiitollinen Shawn Huff innoissaan koripallon tulevaisuudesta

Haastatteluun tullessa Shawn Huffin pahin liikutus oli jo laantunut.

– Kuten olen sanonut ennenkin, olen kiitollinen tästä matkasta. Etenkin tästä ottelusta olen kiitollinen siitä, miten tulimme peliin. Näytimme asennetta ja pelasimme hyvin, mutta Espanja näytti, miksi he ovat voittaneet niin monta mestaruutta. He näyttivät uskoa ja kulttuuria.

Espanjalla on EM-tasolta 13 mitalia. Vuodesta 2007 lähtien se on ollut aina EM-mitaleilla: kolme kultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia.

Myös Shawn Huff oli erittäin liikuttunut kiittäessään yleisöä viimeisen ottelunsa jälkeen. Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Huff kuvaili uraansa "pitkäksi", johon on mahtunut "kaikennäköistä". Päällimmäisenä mielessä oli kuitenkin se, missä pisteessä Susijengi nyt on. Puolivälieräpaikkakin oli historiallinen saavutus.

– Voimme tulla EM-turnaukseen ja taistella tosissaan paikasta mitalipeleihin. Se on todella hieno saavutus. Olen innoissani Suomi-koripallon tulevaisuudesta ja näistä nuorista kavereista, jotka ovat jo tottuneet, että menestystä tulee ja tekevät töitä sen mukaan.

Sosiaalisessa mediassa Huff jakoi sydämelliset kiitoksensa koripallolle ottelun jälkeen.

– Kiitos. Annoin kaikkeni koripallolle ja laji antoi moninkertaisesti takaisin.

Nuorille suomalaispelaajille ja -lahjakkuuksille Huff lähetti ytimekkäät terveiset kokemuksen rintaäänellä.

– Jaksakaa treenata, uskaltakaa unelmoida. Sen jälkeen kaikki on mahdollista.

Alla olevalta videolta voit katsoa Shawn Huffin koko haastattelun uran viimeisen ottelun jälkeen.

Video: Shawn Huffin upea ura päättyi – katso viimeisen ottelun jälkeinen haastattelu

Unelmista arkea

Kisojen aikana Huff muisteli Yle Urheilun haastattelussa, että maajoukkueuran alkuvuosina arvoturnauspaikasta ei voinut edes ääneen puhua. Nyt siitä on tullut arkea.

Lue lisää kaksikon upeista urista ja saavutuksista: Shawn Huff ei nuorena uskaltanut sanoa ääneen unelmaa, joka on nyt arkea Susijengissä – Petteri Koponen vihasi koripalloa lapsena, mutta kasvoi tähdeksi

Huff edusti maajoukkuetta 20 vuotta, vuodesta 2003 alkaen. Hänet valittiin Susijengin kapteeniksi 2015 Hanno Möttölän lopetettua uransa.

Koponen nousi maajoukkueeseen 2006. Sekä Koponen että Huff edustivat Suomea maajoukkueessa viidessä EM-turnauksessa sekä 2014 MM-kisoissa.

Koponen ja Huff olivat pitkään Suomen johtajia ja vaatimustason asettajia niin parketilla kuin kentän ulkopuolella. Erityisesti henkisen puolen rooli korostui nyt EM-kisoissa, kun joukkueessa oli kahdeksan arvoturnauksen ensikertalaista.

Lue lisää:

Espanja löi Susijengin EM-puolivälierässä – Suomelta nähtiin häikäisevä avauspuoliaika, sitten hallitseva maailmanmestari näytti voimansa

Shawn Huff ei nuorena uskaltanut sanoa ääneen unelmaa, joka on nyt arkea Susijengissä – Petteri Koponen vihasi koripalloa lapsena, mutta kasvoi tähdeksi

Katso, miten Susijengin fanit tarjosivat ainutlaatuiset väreet niin Petteri Koposelle kuin päävalmentajallekin – "Tämä on se hetki"

Nyt Lauri Markkasta suitsuttaa erittäin kova taho! Valmentajalegenda latasi Ylelle huiman arvion – NBA-ikonikin jää välillä jalkoihin

Yleisö linjasi: Lauri Markkanen on Suomen ylivoimaisesti kirkkain urheilutähti – murskasi äänestyksessä selvästi jopa Iivo Niskasen