Hyppää sisältöön

Kommentti: Olisitko uskonut tällaista? Susijengi ehti jo tehdä historiaa – siksi koskettava hetki pelin jälkeen tuntui erityisen riipaisevalta

Pelin jälkeen nähty koskettava seremonia Petteri Koposelle ja Shawn Huffille oli kaunis hetki. Samalla hetkellä mieleen tuli kirveleviä ajatuksia, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

Petteri Koponen laittoi itsensä kuntoon, esiintyi upeasti EM-parketilla ja oli mukana vielä yhdessä Susijengin uroteossa. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

BERLIINI.

Beriinin areenassa lähtee soimaan Coldplayn Fix You. Petteri Koponen kyynelehtii. Shawn Huff kyynelehtii. Kansainvälinen koripalloliitto Fiba on juuri tehnyt upean eleen ja kunnianosoituksen kahden upean suomalaisen koripalloilijan päättyneelle uralle.

Ele ei tullut yllätyksenä, sillä samanlainen seremonia nähtiin jo Suomen ja Hollanin ottelussa alkulohkossa. Tuolloin päättyi hollantilaisen Worthy De Jongin ura.

Silti hetkessä on jotain uskomattoman upeaa ja kaunista, kun Koponen ja Huff kiertävät areenaa. Sen näkee myös muista Susijengin pelaajista ja taustaryhmästä. Moni Suomen pelaaja herkistyy tilanteesta. Myös lajin mahtimaan Espanjan pelaajat taputtavat Huffille, Koposelle ja koko Suomen joukkueelle. Samoin sadat paikalle saapuneet suomalaiskatsojat.

Video: Shawn Huffin upea ura päättyi – katso viimeisen ottelun jälkeinen haastattelu
Video: Petteri Koposen viimeinen haastattelu Susijengin pelaajana

Samalla hetkessä on myös jotain äärimmäisen kirvelevää. Espanjan pelaajien eleistä näki, että he joutuivat Suomea vastaan äärimmäisen koville. He kävivät antamassa rehdit ja tunteikkaan oloiset kiitokset kovasta pelistä suomalaisille.

Ottelun jälkeenkin kansainväliseen lehdistötilaisuuteen asti kuuluivat valtavat espanjalaisten Olé-huudot. Tämä kaikki kertoi, kuinka paljon Espanjakin kunnioitti upean turnauksen pelannutta Suomea ja kuinka iso voitto se oli lajin huippumaallekin. Jo ennen ottelua Espanjan menestysvalmentaja Sergio Scariolo oli pitänyt pitkän ylistyspuheen Susijengistä ja kertonut kunnioittavansa Suomea suuresti.

Tilanne olikin hurja. Nyt jos koskaan Susijengillä olisi ollut mahdollisuus yltää EM-kisojen mitalipeleihin. Oli jotenkin täysin käsittämätöntä, että lähdettäessä otteluun hallitsevaa maailmanmestaria vastaan Suomelta löytyisi kentän paras yksilö, Lauri Markkanen.

Susijengillä oli mahdollisuus voittaa ottelu hallitsevaa maailmanmestaria vastaan. Susijengi aloitti EM-kisoissa jokaisen ottelun upeasti, eikä nytkään jarrutellut. Nähtiin jopa koko joukkueen show, eikä kolmea pistenikkaria kuten Kroatiaa vastaan.

Koponen ja Huff myös osoittivat eleillään palavasti haluavansa voittaa ottelun. Koponen eli mukana ottelussa jatkuvasti, välillä tuuletellen villisti ja välillä harmitellen suurieleisesti epäonnistumisia. Kaiken tiivisti mediakatsomoon asti kuulunut "Come on, Micke!" -karjaisu, kun hienon ottelun pelannut Mikael Jantunen paukutti kolmosen keskelle keksintöä ja piti Suomen voittohaaveita elossa päätösjaksolla.

Mikael Jantunen viskaa pallon puolesta kentästä koriin.

Koponen oli tehnyt hurjan työn tähän pisteeseen ja kairannut itsensä pelikuntoon lonkkavaivasta huolimatta. Vielä olisi ollut tarjolla upea kliimaksi.

Pallonmenetykset riesana

Harmittavasti näin korkeatasoisessa koripallossa ei sallita hirveästi heikkoja jaksoja. Lupaavan alun jälkeen Suomi menetti pallon peräti 19 kertaa ja Espanja teki niistä 33 pistettä.

Yksi suurimmista erottavista tekijöistä oli Espanjan amerikkalaisvahvistus Lorenzo Brown. Hän paransi otteitaan toisella puoliajalla ja oli merkittävässä roolissa, kun Espanja karkasi Suomelta riittävän kauas. Sitä oli vielä edeltänyt Suomen historiallinen näytös ensimmäisellä puoliajalla. Koskaan aiemmin tämän vuosituhannen EM-kisoissa Espanja ei ollut päästänyt 50 pistettä avauspuoliajalla. Nyt sen teki Suomi 52 pisteellään.

Tällaista ei voinut edes kuvitella, kun Koponen ja Huff aloittivat uransa. On isossa kuvassa uskomatonta, että Petteri Koponen ja Shawn Huff voivat päättää uransa tällaisessa tilanteessa.

Suomi oli nyt 55 vuoden tauon jälkeen kahdeksan parhaan joukossa ja voi hyvinkin yltää myös lopputuloksissa kuudenneksi, kuten tuolloin vuoden 1967 EM-kisoissa.

Muistetaan vielä elokuussa varmistunut ensimmäinen pelaamalla tullut MM-kisapaikka tähän päälle.

Huima turnaus, huima maajoukkuekesä ja huima joukkue. Mikä parasta, vuoden päästä MM-kisoissa ja kolmen vuoden päästä EM-kotikisoissa Suomella on tuskin kahdeksaa ensikertalaista. Susijengin käyrä sojottaa mukavasti ylöspäin.

Lue lisää:

Jopa Espanjan tähdet kunnioittivat Susijengin legendoja tyylikkäällä eleellä – Petteri Koponen myönsi pelkäävänsä tulevaa

Espanja löi Susijengin EM-puolivälierässä – Suomelta nähtiin häikäisevä avauspuoliaika, sitten hallitseva maailmanmestari näytti voimansa