Hyppää sisältöön

Lauri Markkanen dominoi EM-kisoissa häkellyttävällä tavalla – isä lähetti jämäkät terveiset NBA:n suuntaan: "Nyt on valmentajalle kova haaste"

Pekka Markkasen mukaan Lauri Markkanen on nyt näyttänyt, että hän osaisi tehdä muutakin NBA:ssa kuin heittää. Markkanen nousi EM-kisojen suurimpien tähtien joukkoon.

Lauri Markkanen dominoi EM-kisoissa. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

BERLIINI. Susijengin EM-kisat päättyivät upeiden otteiden jälkeen puolivälieriin, kun Espanja oli Suomen huimasta alusta huolimatta vahvempi lukemin 100–90.

Kokonaisuutena Susijengin turnaus oli positiivinen. Kyseeessä oli ensimmäinen kerta 55 vuoteen, kun Suomi oli EM-tasolla kahdeksan parhaan joukossa.

Otsikoita nostatti etenkin Lauri Markkanen, joka on kisojen kolmen parhaan joukossa pistetilastossa. Hän mätti 27,9 pistettä ottelua kohti. Edellä ovat vain NBA:n parhaisiin pelaajiin kuuluvat Giannis Antetokounmpo (29,3 p.) ja Luka Doncic (28,0 p). Viimeksi mainitun pelit jatkuvat ainakin keskiviikon puolivälierän verran, kun taas Kreikka hävisi puolivälierissä Saksalle.

Laurin isä Pekka Markkanen oli seuraamassa Suomen Espanja-ottelua paikan päällä Berliinissä.

– Olen todella ylpeä ja onnellinen, mitä Lauri ja koko joukkue on tehnyt. Kaikkein hirveintä oli katsoa kotisohvalla, kun en aluksi päässyt paikan päälle. Nyt oli pakko peruuttaa tapahtumat kalenterista, että pääsee paikan päälle, Pekka Markkanen kertoi.

Katso alta Lauri Markkasen parhaita paloja EM-kisoissa. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Katso Lauri Markkasen kaikki korit Kroatiaa vastaan. 43 pistettä on Suomen maajoukkueen yhden ottelun piste-ennätys.
Kenties Lauri Markkasen komein suoritus EM-kisoissa: Markkanen tippaa päätyrajaheiton sisään Kroatia-ottelussa, kun kellossa oli vaivaiset 0,1 sekuntia.
Video: Koponen ja Markkanen tyylittelivät upean alley oop -korin Hollantia vastaan.
Lauri Markkanen donkkaa ja räjäyttää suomalaisyleisön riemuun Israel-ottelussa ensimmäisen neljänneksen päättyessä.

Pekka Markkanen oli EM-kisojen aikana tyytyväisin siitä, millaiset terveiset hänen poikansa lähetti NBA:n suuntaan.

– He näkevät vihdoinkin sen, että Lauri ei ole pelkkä heittäjä. Lauri osaa kuljettaa palloa. Toivottavasti sitä osataan hyödyntää ensi kaudella paremmin, Pekka Markkanen totesi.

Lauri Markkasen roolituksesta on puhuttu paljon hänen NBA-uransa aikana. Markkanen, 25, ei ole päässyt loistamaan maailman parhaassa koripalloliigassa NBA:ssa samalla tavalla kuin EM-kisoissa.

Pekka-isän mukaan Lauri Markkanen on saanut viime aikoina voimaa lisää, mutta nopeus ja liikkuvuus eivät ole kärsineet.

– Nyt on NBA-valmentajalle kova haaste, miten Lauria hyödynnetään.

Siirtouutinen oli shokki

Lauri Markkasen EM-kisat olivat melkoisen tapahtumarikkaat. Hän sai kuulla EM-avausta edeltäneenä iltana yllätysuutisen, kun Cleveland Cavaliersin kerrottiin kaupanneen hänet Utah Jazziin.

Pekka Markkanen myöntää, että uutinen oli shokki.

– Aloimme miettiä, miten asiat tapahtuvat käytännössä. Taustajoukot tekevät nyt töitä sen eteen, että muutto saataisiin mahdollisimman kivuttomaksi, Pekka Markkanen sanoi.

Cleveland oli nouseva nuorten tähtien joukkue, kun taas Utah on keskellä uudelleenrakennusprojektia. Markkasen uuden seuran odotetaan sijoittuvan ensi kaudella NBA:n häntäpäähän. Rakennuspalikoita toki on, sillä joukkue on hamunnut lukuisia ykköskierroksen varausvuoroja, mutta menestystä haetaan pitkällä aikavälillä.

Pekka Markkanen muistuttaa, että kauppa voi kääntyä vielä pojalleen hyväksi asiaksi.

– Laurille tämä voi olla uusi ja mahtava mahdollisuus. Iso rooli uudessa joukkueessa. Lauri on kuitenkin varmaan kantavia voimia Utahissa, Pekka Markkanen toteaa.

Pekka Markkanen muistuttaa, että Lauri Markkanen oli samassa tilanteessa vuosi sitten. Silloin Markkanen rakensi neljän Chicago-kauden jälkeen uutta alkua Clevelandissa.

Ennen NBA-kauden alkua Clevelandia povattiin liigan häntäpäähän, mutta nuori joukkue yllätti kaikki ja oli pitkään pudotuspelipaikassa kiinni ennen kuin putosi pois kevään huipennuksesta muun muassa loukkaantumisten takia. Clevelandin kausi päättyi lopulta pudotuspelikarsinnassa.

– Kaikki sanoivat, että Clevelandissä on hirveää ja joukkue on sarjan huonoin. Nyt ollaan vähän vastaavassa tilanteessa. Toivotaan samaa reaktiota, että Utahissa lähtee liitoon saman tien, Markkanen toivoo.

Lauri Markkanen summasi ajatuksiaan keskiviikkona Berliinissä juuri ennen paluuta Suomeen. Pian odottaa loikka Utahiin.

– Tämä kesä oli tosi hauska, ja se vei minua paljon eteenpäin. Näiden jätkien kanssa treenaaminen ja pelaaminen antoi paljon. Ainahan uuteen pitää totutella, mutta olen nyt valmis kehittymään lisää, Lauri Markkanen pohjusti.

NBA:n runkosarja alkaa 19. lokakuuta ja Utahin kausi sitä seuraavana päivänä.

Susijengin pelaajia nähdään ensi kaudella niin Pohjois-Amerikassa kuin Euroopassa. Kaksi legendaa lopettaa ja kahdella pelaajalla ei ole vielä seuraa. Kuva: Aleksi Hyvonen / Yle

Lue myös:

Lauri Markkaselta tärkeä huomio kirvelevän tappion hetkellä: "Teimme sellaista, jota kukaan meistä ei ollut tehnyt aikaisemmin"

Yleisö linjasi: Lauri Markkanen on Suomen ylivoimaisesti kirkkain urheilutähti – murskasi äänestyksessä selvästi jopa Iivo Niskasen

Espanja voitti oikeutetusti, mutta Susijengi sai matkaansa historiallisen onnistumisen EM-kisoista – nämä luvut kertovat kirkkaasta tulevaisuudesta

Jopa Espanjan tähdet kunnioittivat Susijengin legendoja tyylikkäällä eleellä – Petteri Koponen myönsi pelkäävänsä tulevaa

Espanja löi Susijengin EM-puolivälierässä – Suomelta nähtiin häikäisevä avauspuoliaika, sitten hallitseva maailmanmestari näytti voimansa