Hyppää sisältöön

Jose Mourinholta imartelevat kehut – näin Toni Koskela reagoi: "Ei kannata ihan hirveästi kuunnella, mitä ympärillä puhutaan"

HJK otti keskiviikkoiltana tuntumaa Rooman olympiastadionin nurmeen. AS Roma valmistautui Eurooppa-liigan kohtaamiseen harjoituskeskuksensa uumenissa.

Jose Mourinhon sanat eivät Toni Koskelaa hetkauttaneet, vaikka hän myönsikin kehujen imartelevan. Kuva: imago sport, Matti Raivio / All Over Press

HJK kohtaa tänään AS Roman Eurooppa-liigan lohkovaiheessa Roomassa. Ottelu alkaa klo 22 Suomen aikaa.

ROOMA. Keskiviikkoillan auringon laskiessa Roomassa pauhasi jo hetken aikaa Mestareiden liigan perinteikäs hymni.

Joku paikallinen testasi äänentoistojärjestelmää Stadio Olimpicolla ja meni samalla aavistuksen asioiden edelle. Torstai-iltana samaisella areenalla ei pelata Mestareiden liigaa, vaan Roman paikka on vielä toistaiseksi pykälää alempana Eurooppa-liigassa.

Vastassa on Helsingin Jalkapalloklubi, jonka pelipäivän aaton lehdistötilaisuus houkutteli paikalle tasan yhden edustajan paikallisesta mediasta. Valtava mediasali jäi siis käytännössä muutaman suomalaisen käyttöön. Päävalmentaja Toni Koskela ja puolustaja Jukka Raitala vastasivat kysymyksiin rauhassa ennen joukkueen harjoituksia torstain pelikentällä.

– Olen valmentajana aika nuori ja polkuni alussa, ja vasta toinen europeli luvassa. Tämä on merkittävä peli, ja mieletön paikka päästä mittaamaan tasoa ja kokeilemaan, miten pystymme haastamaan ennakkosuosikin, Koskela sanoi.

20 kilometriä etelämpänä nähtiin aiemmin päivällä aivan toisenlainen sirkus. AS Roman harjoituskeskuksen liepeillä parveili joukko faneja jo kolme tuntia ennen harjoitusten alkamista. Jos portille kääntyvä auto pysähtyi liian pitkäksi toviksi, sai se nopeasti seuraa puhelin yhdessä ja pelipaita toisessa kädessä kyttäävistä kannattajista. Jopa pari kokonaista perhettä seurasi porttiliikennettä ilmastoiduista autoistaan fanituotteisiin pukeutuneina, toivoen pääsevänsä pelaajien lähelle.

Roman mediatiimissä puolestaan oltiin yllättyneitä siitä, että suomalainen media oli kiinnostunut sen lehdistötilaisuudesta kaukana kaupungin ytimestä ja liki tunnin automatkan päässä Stadio Olimpicosta. Seuran harjoituskeskus on oma hiljainen kylänsä, jossa ei tällä kertaa näkynyt tai kuulunut juuri muuta kuin edustusjoukkuetta ja tiedotusvälineitä.

Toni Koskela pitää illan ottelua hyvänä tason mittaajana HJK:lle. Avauspeli Eurooppa-liigan lohkovaiheessa päättyi tappioon Real Betisille. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Viininpunaisten värien sävyttämän pöydän taakse istuutui isäntien päävalmentaja t-paidassa ja shortseissa, valmiina harjoituksiin 28 asteen löylyissä.

– Jotkut ehkä luulevat HJK:ta helpoksi vastustajaksi. Minun silmissäni tämä ei ole helppo ottelu, Jose Mourinho sanoi alkaessaan tuttuun tyyliinsä keventää joukkueen harteilla olevia paineita.

Roma on Serie A:ssa hyvissä asemissa, vain pisteen päässä kärjestä. Viime viikkoina loukkaantumiset ovat kuitenkin rajoittaneet pelaajamateriaalia ja tulokset ovat olleet ailahtelevampia.

Kaiken lisäksi Roma hävisi ensimmäisen euro-ottelunsa Bulgariassa. Tulos ei enää keskiviikkona juurikaan näkynyt tai kuulunut. Italialaismedia oli enemmän kiinnostunut joukkueen pitkän tähtäimen prosessista.

– HJK:n ottelu Real Betisiä vastaan olisi voinut päättyä toisinkin. Pohjois-Euroopan seurat ovat kehittyneet viime vuosina. Ne ovat aina olleet hyviä fyysisesti, mutta nyt ne ovat parempia myös teknisesti, Mourinho arvioi.

Paulus Arajuuri ei saanut peliaikaa Eurooppa-liigan avauksessa Real Betisiä vastaan. Onko hän tänään HJK:n avauksessa? Kuva: Matti Raivio/All Over Press

HJK hävisi viime viikolla kotikentällään espanjalaiselle Real Betisille 0–2. Mourinho antoi kehut HJK:n päävalmentajalle Toni Koskelalle.

– Olen kiinnittänyt huomiota heidän valmentajaansa. Kun joukkue pelaa hyvin ja selkeällä tyylillä, se on seurausta hyvästä valmentajasta.

Koskela otti tilanteen tyynesti. Omaa mediapeliään jättiseurasta toiseen pyörittäneen Mourinhon sanat lämmittivät, mutta eivät saaneet takkia avautumaan.

– Totta kai se imartelee, koska kyseessä on valmentajalegenda, joka on voittanut kaiken ja ollut aivan huipulla yli 20 vuotta. Tässä bisneksessä ei kuitenkaan kannata ihan hirveästi kuunnella, mitä ympärillä puhutaan, vaan keskittyä arjen työhön ja valmistautumiseen.

Hyökkääjä Paulo Dybala on yksi AS Roman tähtihankinnoista. Kuva: Getty Images

Mourinhon ensimmäinen kausi Romassa käynnisti selkeän nosteen. Silloinkaan europelit eivät tosin edenneet aivan näytöstyyliin, vaan Roma kärsi Konferenssiliigassa shokkitappion vieraskentällä Norjassa ja jäi kotonaankin tasapeliin. Turnaus kuitenkin päättyi Roman mestaruuteen, joka poiki nyt paikan Eurooppa-liigaan.

Kesällä pääkaupunkiin haalittiin tärkeitä vahvistuksia, etunenässä alkukauden tasaisin tähtipelaaja, Juventuksesta värvätty Paulo Dybala.

– He haluavat pallon mahdollisimman isoon tilaan kolmelle erittäin laadukkaalle hyökkäyspään pelaajalle, joilla on paljon laatua ratkaista. Heillä on tappion jälkeen halu tuottaa alkushokki täydellä stadionilla. Valmistaudumme siihen, että prässi tulee joka paikasta. Suurin uhka on tilanteenvaihdoissa tai kun he saavat houkuteltua vastustajaa ylemmäs, Koskela arvioi taktista asetelmaa.

Roomalaisten kovat odotukset näkyvät loppuunmyytyjen kotiottelujen sarjana. Torstain HJK-koitoksen on määrä olla Roman viides peräkkäinen täysi tupa, eli noin 60 000 katsojan ilta. Suomalaiskannattajia paikalle on tulossa yli 200. Sekin on omiaan kuvastamaan asetelmia.

– Roma on ylivoimainen ennakkosuosikki, mutta meillä on Betis-pelin monista hyvistä elementeistä hyvä itseluottamus. Tärkeää on, että ei pelätä, vaan ollaan rohkeita ja otetaan vastaan mitä ikinä sieltä tuleekaan, Raitala sanoi.

Koskelan joukkue pääsee siis yhdessä historiansa merkittävimmistä otteluista myrskyn silmään – ehkä jopa kirjaimellisesti, sillä tämän hetken sääennuste lupailee Roomaan torstaiksi kovia sateita ja jopa ukkosta.

Lue myös:

Jose Mourinho vaikuttui HJK:sta ja kehuu Toni Koskelaa: "Pidän heidän joukkueestaan"

Huuhkajissa säväyttänyt Lucas Lingman törmäsi merkittävään ongelmaan Ruotsissa – paljastaa, miksi pyysi siirtoa takaisin HJK:hon

HJK:n taistelu ei riittänyt Real Betisiä vastaan – Klubin puolustajalta paljastus illan puhuttavimmasta tilanteesta: "Kaveri sanoi, että sukelsi"