Hyppää sisältöön

Kommentti: Myrskyistä selvinnyt Kirittäret hämmästytti mestaruudellaan – pelaajien sitkeys ja henkinen kantti huipensivat kauden kultakylpyyn

Kaikkiin tapahtumiin peilaten Jyväskylän Kirittärien suoritus oli hämmästyttävä, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Simo Arkko.

Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Jyväskylän Kirittäret juhli sunnuntaina Suomen mestaruutta kotikentällään, kun se voitti Manse PP:n otteluvoitoin 3–1.

Kirittäret oli lopulta ylivoimainen. Ulkopeli oli sarjan ykköslukkari Mari Mantsisen johdolla loistavaa. Jyväskyläläiset petrasivat pykälän myös sisäpeliään ja veivät lyödyt juoksut finaaleissa lopulta lukemin 34–22.

Kirittäret on hallinnut sarjaa jo monta vuotta. Jo viides mestaruus viimeisen seitsemän vuoden aikana kertoo vahvasta voittamisen kulttuurista. Kirittärille ei ole löytynyt kovin usein pysäyttäjää.

Tämä kausi on kuitenkin pitänyt sisällään useita käänteitä, joihin myös uransa päättävät konkarit Emma Körkkö ja Susanne Ojaniemi viittasivat mestaruushumun keskellä.

Kaikki alkoi jo talvella, kun kakkospelinjohtaja Petri Kaijansinkko myönsi joulukuussa median uutisoinnin myötä syyllistyneensä vuonna 2014 seksuaaliseen häirintään ja väistyi tehtävistään.

Suomen urheilun eettisen keskuksen selvityksen perusteella tutkittiin Kaijansinkon toimintaa myös vuosina 2009–11 Porissa sekä vuonna 2017 Jyväskylässä. Tutkinnassa Porin tapaus todettiin vanhentuneeksi, mutta muissa tapauksissa Kaijansinkko toimi selvityksen mukaan epäurheilijamaisesti.

Seuraa ja pesäpallopiirejä ravistellut kohu oli valmis, mikä väistämättä vaikutti myös joukkueen valmistautumiseen.

Lisää vaikeuskierrettä tuli heinäkuussa, kun pelinjohtajaikoni Jussi "Nalle" Viljanen joutui jättämään tehtävänsä terveydellisten syiden takia.

Näin ollen joukkueen kakkospelinjohtaja Mattias Kitola hyppäsi jyväskyläläisten pelinjohtajaksi. Kitola sai apua kakkospelinjohtajaksi nousseelta Katja Saarelta sekä toiselta legendalta, Riitta Holapalta.

Emma Körkön mukaan kaksikko auttoi joukkuetta pelitietouden lisäksi myös henkisellä puolella.

Kirittärien peli reistaili ajoittain runkosarjassa sarjan häntäpään joukkueita vastaan. Joukkuetta ei voinut kuitenkaan laskea missään vaiheessa pois mestaruustaistosta, sillä se pärjäsi mainiosti kärkipään kohtaamisissa.

Kaikkeen peilaten pelaajien suoritus kentällä oli hämmästyttävä. Sitkeät pelaajat osoittivat äärimmäistä henkistä vahvuutta. He pystyivät käsittelemään vaikeudet ja olivat lopulta parempia.

Ojaniemen mukaan joukkueessa on käsitelty avoimesti kaikenlaisia tunteita, mikä auttoi eteenpäin vaikeina hetkinä. Hän sanoi, että joukkueessa oli jotain erityistä, mitä hän ei ollut aiemmin kokenut.

Toisaalta tämä kuvastaa myös seuran pitkään rakentamaa voittamisen kulttuuria. Kun sen yhdisti huippupelaajiin ja avoimuuteen, tämä kaikki oli mahdollista.

Tämä mestaruus on yksi Kirittärien suurimmista saavutuksista.

Lue myös:

Jyväskylän Kirittärien dramaattinen kausi päättyi Suomen mestaruuteen – Emma Körkkö päätti uransa huimalla tavalla

SM-kultaan uransa päättävä Emma Körkkö itki enemmän kuin koskaan ennen: "Tuntuu erityisen erityiseltä"

Superpesiksen finaaleissa rikottiin sääntöjä räikeästi ja täysin avoimesti – pelinjohtaja häpeää toimintaansa: "Petturiolo"