Hyppää sisältöön

Vimpelin Veto juhlii Suomen mestaruutta – kuusinkertainen lyöjäkuningas sai ensimmäisen kultansa: "Nyt juhlitaan"

Vimpelin Veto voitti seurahistoriansa kuudennen Suomen mestaruuden lauantaina. Mestaruus on lyöjäjokeri Jukka-Pekka Vainionpäälle uran ensimmäinen.

Vimpelin Veto juhlii Suomen mestaruutta
Vimpelin Veto juhlii Suomen mestaruutta

Vimpelin Veto juhlii pesäpallon Suomen mestaruutta. Veto varmisti mestaruutensa lauantaina Saarikentällä voitettuaan Manse PP:n lukemin 1–0 (3–2, 2–2). Vimpeli voitti sarjan puhtaasti 3–0.

Veto juhli mestaruutta lähes 3 900 katsojan edessä, kun kunnassa asuu vajaa 3 000 ihmistä.

Saarikentän sankareiksi nousivat lyöjäjokerit Janne Mäkelä ja Jukka-Pekka Vainionpää, jotka löivät kumpikin kaksi juoksua.

Kuusinkertainen lyöjäkuningas Vainionpää, 32, saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Hänet myös valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– On aikamoiset (fiilikset). Nyt juhlitaan, Vainionpää iloitsi Yle Urheilulle.

Lauantaina voitettu mestaruus on Vimpelille historian kuudes. Edellisen kerran Vimpelissä juhlittiin mestaruutta vuonna 2017.

Jukka-Pekka Vainionpää voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Suvereenia hallintaa

Vimpelin Vedon kausi oli hurja. Se voitti runkosarjan viiden pisteen erolla, eikä hävinnyt koko kauden aikana kertaakaan kotikentällään.

– Meillä oli tasavahvaa suorittamista läpi kesän. Ei tullut hirveästi heilahduksia. Loimme talven aikana toimivan konseptin ja pystyimme toteuttamaan sitä pirun hyvin syksyyn asti. Se riitti, Mikko Kanala kommentoi.

Mestaruuden arvoa vimpeliläisille nostavat joukkueen omat kasvatit. Joukkueessa pelasi kuusi omaa kasvattia, minkä lisäksi naapurikuntien Vetelin ja Halsuan kasvatteja oli joukkueessa kolme. Joukkueen keski-ikä oli vain 22,8 vuotta.

– Tämä on niin aito joukkue, kova kilpailijaluonne. Joukkue on kasvanut koko vuoden aikana ja ihmisillä on hyvä olla. Uskon, että se näkyi kentällä, pelinjohtaja Tomi Niskanen kommentoi.

Veto yllätti monet muun muassa viivästetyllä merkillään. Sisäpeli oli vahvaa lähes koko kauden, vaikkakin lopulta vahva ulkopeli toi joukkueelle kultamitalin.

– Pystyimme luomaan pesikseen jotain uutta varsinkin sisäpelin osalta. Mietimme myös keväällä Kuortaneella, miten ulkopeliä voisi pelata. Olen järkyttävän tyytyväinen. Tämä meni käsikirjoituksen mukaan, Niskanen iloitsi.

Vimpelin pelaajat juhlivat mestaruutta Savonjoessa. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Yle Urheilun asiantuntija Sami Partasen mukaan Vimpelin nuori joukkue hallitsi sarjaa suvereenisti. Se näytti kokeneelle tamperelaisryhmälle, miten pesäpalloa pelataan.

– Kärsivällisyys, koko joukkueella pelaaminen, pelinjohdollinen pieni etu ja huikeita kasvutarinoita yksilöpuolella kesän aikana, ennen kaikkea lukkari Teemu Kinnuselta. Ei voi väheksyä myöskään jokerikolmikkoa, Partanen tiivisti.

Mansen taso ei riittänyt

Manse PP oli aiempia finaaleja valmiimpi ja se pysyi pelissä mukana muun muassa lukkarinsa Juha Puhtimäen ja Juuso Myllyniemen ansiosta.

Puhtimäki löi ottelussa kolme juoksua. Myllyniemi puolestaan pinkoi kotiin kolmesti ja keräsi sen lisäksi viisi kärkilyöntipistettä.

Toisen jakson neljännessä vuoroparissa tamperelaisilta vaadittiin kuitenkin yhtä juoksua, jotta se pääsisi supervuoropariin. Tässä se ei onnistunut.

– Kova harmitus on. Onnittelut Vimpelin Vedolle. Vimpeli oli Suomen paras joukkue ja ansaitsee tämän kaiken. Tämä viimeinen oli meiltä hyvä peli, mutta ei ollut tänä syksynä ottajaksi, Mansen pelinjohtaja Juhani Lehtimäki harmitteli.

Partanen odotti viime vuonna mestaruutta juhlineelta Manselta enemmän.

– Ajattelin heidän odottaneen tätä hetkeä viime vuoden mestaruudesta asti. Odotin, että kokenut joukkue syttyy ja on mukana täysillä sielunvoimilla. Pelillinen taso ei riittänyt ja Vimpeli tylsytti Mansen sisäpelin totaalisesti. Peräkkäisiä onnistumisia ei tullut ja henkinen puolikin jäi piippuun, Partanen tiivisti.

Vimpeliläispelaajat viihtyivät pitkään joessa. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Lue myös:

"Tätä on tuskaista seurata" – Manse PP voitti hurjalla kunnarilla, mutta lukkarin lautaskammo oli kostautua

Superpesiksen finaaleissa rikottiin sääntöjä räikeästi ja täysin avoimesti – pelinjohtaja häpeää toimintaansa: "Petturiolo"