Hyppää sisältöön

Kommentti: Vimpelin Veto häikäisi nuorilla kasvateillaan

Vimpelin Vedon Suomen mestaruus on ainutlaatuinen nuorten pelaajien ja omien kasvattien onnistumisten takia, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Simo Arkko.

Vimpelin Veto juhlimassa "Pojan" kanssa. Kuva: Ville Viitamäki

Miten ihmeessä pojat onnistuivat?

Se kävi väistämättä mielessäni, kun Vimpelin Vedon nuoret pelaajat juhlivat alkuperäisen "Pojan" kanssa Savonjoessa.

Veto ei ehkäpä kuulunut suurimpiin mestarisuosikkeihin. Moni veikkasi esimerkiksi Mansea ja Kouvolan Pallonlyöjiä Superpesis-finaaleihin.

Puhun pojista siksi, että Vimpelin Vedon joukkue oli täynnä poikia. Ainakin muihin verrattuna. Nuoren joukkueen keski-ikä oli vain 22,8 vuotta.

Ykköskärjen muodosti kolmikko Mikko Vihriälä (21 vuotta), Aleksi Lassila (19) ja Elmeri Anttila (22). Heistä jokainen on seuran oma kasvatti.

Kaikkiaan joukkueen pelaavassa kokoonpanossa omia kasvatteja oli kuusi. 12 pelaajasta kolme oli lähikunnista.

Vimpelin Vedon Suomen mestaruus onkin ainutlaatuinen juuri nuorten pelaajien ja omien kasvattien onnistumisten takia. Kun moni kaupunkiseura palkkasi muiden seurojen tähtipelaajia rahalla, Vimpeli kasvatti omistaan.

Kenties kovimman suorituksen teki Lassila, joka nousi huippupelaaja Mikko Kanalan loukkaantumisen takia ykköstilanteen purkajaksi numerolle kaksi.

Nuorukainen oli roolissaan niin hyvä, ettei pelinjohto edes katsonut aiheelliseksi nostaa Kanalaa tutulle numerolle loukkaantumisensa jälkeen.

– Päätimme, että tietyt kaavat pitää pystyä rikkomaan ja sitä kautta uudistua. Aleksin etukenttärooli oli yksi sellainen. Hän vastasi huikeasti myös sisällä. Hän tupsahti vahingossakin, kun Mikko loukkaantui, pelinjohtaja Tomi Niskanen myönsi finaalijuhlissa Yle Urheilulle ja kehui nuorten pelaajien kilpailunhalua.

Veto yllätti kauden aikana viivästetyllä merkillään ja joukkueen sisäpeli olikin monesti vastustamatonta lyöjäjokereiden Jukka-Pekka Vainionpään ja Janne Mäkelän johdolla.

Kaiken kruunasi huippukaudellaan kaikki yllättänyt lukkari Teemu Kinnunen, joka siirtyi seuraan täksi kaudeksi. Ennen kauden alkua Kinnusesta jopa puhuttiin "kolmoskorin" lukkarina.

– Tiedostin näkemykset ja vastaavasti omat taitoni. Sain kommenteista vain lisäboostia tehdä töitä entistäkin enemmän. Sanoisin arvioihin muutoinkin, että puhujat puhuu ja tekijät tekee, Kinnunen sanoi STT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) ennen finaalisarjan alkua.

Vimpelissä näin on todellakin toimittu. Siksi pojat onnistuivat.

Lue myös:

Vimpelin Veto juhlii Suomen mestaruutta – kuusinkertainen lyöjäkuningas sai ensimmäisen kultansa: "Nyt juhlitaan"