Hyppää sisältöön

Mihin 37 maalia iskenyt tähtikiekkoilija katosi? Matilda Nilsson pelaa tällä hetkellä mieluummin poikien kanssa kuin Naisten Liigassa

Naisten Liigan viime kauden paras maalintekijä Matilda Nilsson ei halua tällä kaudella pelata kotimaan pääsarjassa. Nilsson pelaa poikien kanssa ja pitää ovet auki ulkomaille.

Matilda Nilsson on ollut pitkään Naisten Liigan suurimpia tähtiä. Ennen viime kautta hän pelasi KalPassa. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekon Naisten Liiga käynnistyi reilu viikko sitten Hämeenlinnassa pelatussa avajaisturnauksessa.

Moni viime kauden huippupelaajista oli poissa. Anni Keisala, Ella Viitasuo ja Kiira Yrjänen lähtivät HV-71:n riveihin, Minttu Tuominen ja Nelli Laitinen Yhdysvaltoihin.

Yhden huippupelaajan nimeä ei löytynyt minkään Naisten Liigan joukkueen listoilta, mutta ei myöskään ulkomaisista huippuseuroista.

Kiekkopiireissä on ihmetelty pitkin syksyä, missä on viime kauden paras maalintekijä Matilda Nilsson. Nilsson teki viime kaudella Helsingin IFK:n paidassa peräti 37 maalia runkosarjassa.

Matilda Nilsson iskee maalin Anni Keisalan taakse. Kumpaakaan ei nähdä Naisten Liigassa tällä kaudella. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Kirkkonummelaislähtöinen hyökkääjä vastaa puhelimeen hyväntuulisena. Nilsson, 25, on saanut vastata samaan kysymykseen useamman kerran viime aikoina.

– Minulla on takana aika kova treenikesä, olen treenannut poikien kanssa ja jopa miesten liiga- ja NHL-pelaajien kanssa. Olen treenannut kovaa ja tulin päätökseen, että haluan pelata poikien kanssa, Nilsson aloittaa.

– Olen pitänyt ovet auki Ruotsiin ja muualle ulkomaille. Minulla selviää varmaan muutaman viikon sisällä, lähdenkö Suomesta pois vai jäänkö pelaamaan poikien kanssa.

Yksi asia on varmaa: Naisten Liigassa häntä ei tällä kaudella nähdä.

Sarjan taso huolestuttaa

Jääkiekon Naisten Liigan ongelmat ovat olleet yksi naiskiekon kestopuheenaiheista: parhaat pelaajat lähtevät parempien pelien ja korvausten perässä ulkomaille, sarjan tasoerot ovat valtavia ja arvostuksessa ja olosuhteissa on parantamisen varaa.

Huolensa sarjan tilasta toivat esiin myös Yle Urheilun haastattelemat liigajoukkueiden päävalmentajat.

Kiekko-Espoon päävalmentaja Sami Haapanen oli yksi Ylen haastattelemista päävalmentajista, joka esitti huolensa sarjan tilasta. Hallitseva mestari menetti usean avainpelaajansa ulkomaille. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Nilsson sanoo kaivanneensa uusia juttuja, eikä siksi halua pelata tällä kaudella Naisten Liigassa.

– Totta kai minua harmittaa, että olemme tulleet tähän tilanteeseen, ettei Naisten Liigasta saa kansainvälisen tason makua. Se johtuu varmasti paljon siitäkin, että moni pelaaja on lähtenyt yliopistoon tai Ruotsiin.

Suomalaispelaajat lähtevät mielellään Itämeren toiselle puolelle pelaamaan, sillä länsinaapurissa naiset voivat saada pelaamisestaan palkkaa. Yle Urheilun tuoreen selvityksen mukaan kotimaisessa Naisten Liigassa vain kahdessa seurassa pelaaminen on tällä kaudella ilmaista: HIFK:ssa ja HPK:ssa. Molemmat toimivat miesten liigajoukkueiden alla, ja niillä on myös sarjan suurimmat budjetit.

Muualla pelaajat maksavat kuukausi- tai kausimaksuja, yhteensä noin 585–2 900 euroa per kausi. Joukkueen sisällä voi kuitenkin olla maksujen suhteen eroja pelaajasta riippuen, mikä harmittaa Nilssonia.

– Tietyt pelaajat saavat enemmän etuja, sponsoreita tai pieniä palkkioita. Kaikilla pitäisi olla sama lähtöviiva samassa joukkueessa. Ruotsissa pelaamisesta maksetaan palkkaa, oli minkä tason pelaaja vain. Ei ole niin paljoa eriarvoisuutta. Siellä tehdään myös enemmän yhteistyötä miesten liigajoukkueiden kanssa, Nilsson näkee.

Matilda Nilsson tuuletti viime kaudella maaleja Naisten Liigassa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
HIFK on toinen Naisten Liigan joukkueista, jossa pelaamisesta ei tarvitse maksaa. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Pelejä poikien kanssa

Viime aikoina Nilsson on harjoitellut HIFK:n B-poikien Mestis-joukkueessa ja pelannut Kirkkonummen Salamoiden alle 17-vuotiaiden poikien kanssa Suomi-Sarjaa. Lauantaina Nilsson juhli Salamoiden kanssa 6–2-voittoa Kiekko-Espoosta ja sai ottelussa syöttöpisteen.

– Oli todella kiva pelata. Se on vähän erilaista, siinä pitää keskittyä, että saattaa tulla isompi kaveri ja laittaa seinille. Mutta oli todella hauskaa. He ovat aika kovia fyysisesti, siellä on saanut kovaa treeniä. Olen todella kiitollinen, että olen saanut treenata heidän kanssaan.

Vielä viime kaudella Matilda Nilsson viiletti HIFK:n riveissä. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Nilssonille mieluisin pelipaikka olisi tällä hetkellä Ruotsissa, mihin suuntaan hänellä on neuvottelut käynnissä.

– Avaimet ovat niin sanotusti minulla käsissä, mutta asiat ovat vielä vähän auki. Olen hakenut kouluun, mutta se olisi monimuoto-opetuksena. Pääsykoe pitäisi tulla Suomeen kirjoittamaan, Nilsson avaa.

Pelit poikien kanssa valmistavat myös Ruotsiin. Maan pääsarjassa SDHL:ssä on nimittäin tällä kaudella otettu käyttöön kokeilu, jossa taklaukset ovat sallittuja myös naisten liigapeleissä. Tavallisesti naisten jääkiekossa taklaaminen on kielletty.

– Totta kai olen miettinyt, että tästä saa niin sanotusti alkuvauhtia. On paljon kamppailua ja fyysisyyttä.

Maajoukkue kiinnostaa

Matilda Nilsson oli Naisleijonien mukana elokuussa 2021 pelatuissa MM-kisoissa. Tehohyökkääjä oli valittu joukkueeseen myös koronan vuoksi kahdesti aiemmin peruttuihin kisoihin, silloin vielä KalPan pelaajana.

Matilda Nilsson haaveilee vielä Naisleijonien edustamisesta. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Olympiajoukkueesta Nilssonin nimeä ei kuitenkaan enää löytynyt. Hän ei ollut mukana myöskään tämän vuoden MM-joukkueessa.

– Totta kai minulla on tavoitteet maajoukkueessa, haluan edustaa Suomea. Odotan, että saan taas mahdollisuuden siihen. En ole jutellut Juuson (päävalmentaja Toivola) kanssa kisojen jälkeen. Toivon, että hän antaa minulle mahdollisuuden, kun sitä en missään vaiheessa ole kunnolla saanut. Juuso tietää, että olen tavoitettavissa.

Lue myös:

Ruotsissa naiskiekkoilijoille maksetaan palkkaa – Suomessa pääsarjatason kiekko on edelleen monelle kallis harrastus

Naisten Liigan tila herättää päävalmentajissa huolta – "Saammeko pelaajia kasvamaan tähän liigaan?"