Hyppää sisältöön

Susijengi ei hävinnyt huonolle! Espanja marssi Euroopan mestaruuteen – Suomi laittoi kovimpaan paikkaan pudotuspeleissä

Espanja voitti Ranskan EM-finaalissa. Tahtipuikkoa heilutti etenkin 27 pistettä heittänyt Juancho Hernangomez. Finaali oli Espanjan hallintaa suurimmaksi osaksi.

Näin nousee pokaali ilmaan! Espanja juhlii koripallon Euroopan mestaruutta
Näin nousee pokaali ilmaan! Espanja juhlii koripallon Euroopan mestaruutta

Espanja on voittanut koripallon Euroopan mestaruuden vuosimallia 2022. Espanja kaatoi EM-finaalissa Ranskan 88–76. Ranskan tähtipelaaja Rudy Gobert teki ottelun avauspisteen vapaaheittoviivalta, mutta ei enää sen jälkeen johtanut ottelua.

Espanja oli karata jo ottelun ensimmäisellä puoliajalla. Espanja johti ottelua parhaimmillaan 21 pisteellä, mutta Ranska nousi mukaan peliin. Kolmannella jaksolla Ranska kävi parhaimmillaan kolmen pisteen päässä. 23 pistettä tehnyt Evan Fournier oli etenkin pelipäällä tehden kovilla henkilökohtaisilla ratkaisuilla koreja.

Espanja piti kuitenkin pintansa ja voitti neljännen Euroopan mestaruutensa. Espanjalta loisti etenkin Juancho Hernangomez, joka paukutti 27 pistettä. Hernangomez pussitti peräti kuusi kolmen pisteen heittoa toisella neljänneksellä ja senkin jälkeen onnistui vielä kertaalleen kaaren takaa. Hänen veljensä Willy Hernangomez oli myös isossa roolissa 14 pisteellään.

Katso Juancho Hernangomezin hurja kolmosralli toisella jaksolla!

Amerikkalaistakamies Lorenzo Brown johti Espanjan peliä mallikkaasti tehden 14 pistettä ja antaen 11 koriin johtanutta syöttöä. Brownista tuli ensimmäinen pelaaja kautta aikain EM-finaalissa, joka tekee tupla-tuplan pisteillä ja syötöillä. Tupla-tuplalla tarkoitetaan kaksinumeroisia lukemia kahdessa eri tilastokategoriassa.

Espanja nappasi neljännen Euroopan mestaruutensa miesten tasolla. Aiemmat mestaruudet olivat tulleet vuosina 2015, 2011 ja 2009. Espanja on myös hallitseva maailmanmestari vuodelta 2019, mutta tämän syksyn EM-joukkueessa oli peräti yhdeksän ensikertalaista. Ainoastaan Hernangomezin veljekset ja nyt kuudennen arvokisakultansa voittanut Rudy Fernandez olivat mukana kolme vuotta sitten MM-kultajoukkueessa.

Suomi laittoi Espanjan kovimpaan paikkaan

Espanjalle koripallokesä oli muutenkin menestyksekäs. Espanja oli mukana tänä kesänä jokaisen ikäluokan EM-finaalissa. Miehissä tuli jo kultaa alle 18-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Naisissa tuli kultaa alle 20-vuotiaissa. Siihen kylkeen nuorissa tuli viisi hopeamitalia ja nyt kultaa vielä miehissä.

Suomen loppusijoitus EM-kisoissa oli seitsemäs. Suomi putosi EM-kisoissa juuri Espanjalle. Suomi laittoi kuitenkin tuoreen Euroopan mestarin kovimpaan paikkaan turnauksen pudotuspeleissä. Suomi johti puolivälieräottelua 15 pisteellä, mutta Espanja tuli ohi voittoon. Espanja ei ollut misään vaiheessa yhtä pahasti tappiolla EM-turnauksen pudotuspeleissä, vaikka toki ehti kärsiä Belgiaa vastaan alkulohkossa yllätystappion.

Espanja oli kovilla myös välierässä Saksaa vastaan ja neljännesvälierässä Liettuaa vastaan, mutta Saksa ja Liettuakaan eivät olleet niin paljon karussa mestarijoukkuetta kuin Suomi.

Jatkoajalle edennesssä Liettua-pelissä Espanja vei voiton 11 pisteen takamatkalta. Saksaa vastaan Espanja oli pahimmillaan 10 pistettä perässä.

Yle Urheilun asiantuntija Pieti Poikola kehui etenkin Espanjan joukkuepuolustusta turnauksen aikana.

– Espanjaa vastaan on inhottavaa hyökätä. Espanjalla on erittäin hyviä 1vs1-puolustajia. He liikkuvat myös joukkueena niin hyvin, että vastustaja ei oikein missään vaiheessa pääse 1vs1-tilanteisiin. Ellei ole todella hyvää pallonliikettä, mutta Ranska ei siihen tänään pystynyt. He jäivät liian staattiseksi, Poikola suitsutti.

Päivitetty kello 2.42. Lisätty maininta siitä, että Belgia voitti Espanjan alkulohkossa.

Lue lisää:

Lauri Markkanen oli EM-kisojen paras pistemies NBA-tähtien keskellä – ei mahtunut silti kisojen tähdistöviisikkoon