Hyppää sisältöön

Jääkiekkoliitto kommentoi NHL-varapomon kohulausuntoa, jonka mukaan venäläiset halutaan World Cupiin: "Täysin NHL:n omaa ajattelua"

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela ei ole kuullut, että IIHF ja NHL olisivat keskustelleet venäläispelaajien osallistumisesta mahdolliseen World Cupiin 2024.

Harri Nummelan mukaan IIHF:n linja on hyvin jyrkkä venäläispelaajien suhteen. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Venäläisurheilijoiden pääsemisestä takaisin kansainvälisiin urheilukisoihin on puhuttu kulisseissa Kansainvälisessä olympiakomiteassa ja myös avoimesti NHL:n suunnalta.

NHL:n varakomissaari Bill Daly on kertonut, että venäläispelaajille ovi olisi mahdollisesti auki World Cupiin vuonna 2024 huolimatta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

– Uskon, että venäläiset pelaajat pitäisivät siitä. Haluaisimme heidät mukaan jollain uskottavalla tavalla, Daly sanoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun).

– Tiedämme, millaisen arvon Venäjä tuo kansainvälisiin jääkiekkoturnauksiin. Se olisi todella epäonnekasta venäläisille pelaajille – jotka eivät ole tehneet mitään väärää – että he eivät voisi osallistua maailman parhaiden pelaajien kisoihin, Daly kommentoi jääkiekkosivusto Dailyfaceoffille (siirryt toiseen palveluun).

Vuoden 2024 World Cupia ei ole vielä lyöty lukkoon.

World Cup on NHL:n ja sen pelaajayhdistyksen järjestämä turnaus, johon osallistuvat maailman parhaat pelaajat. Edellisen kerran turnaus pelattiin vuonna 2016.

Yle Urheilu haastatteli aiheeseen liittyen Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajaa Harri Nummelaa.

Miten Jääkiekkoliitossa on suhtauduttu Bill Dalyn lausuntoihin?

– Kansainvälinen jääkiekkoliitto on linjannut, että venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat eivät voi olla kansainvälisessä toiminnassa. Vastaava linjaus on myös Suomen jääkiekkoliitossa. Sen suhteen kanta ei ole muuttunut. Näitä aiempia päätöksiä ei ole tässä vaiheessa tarpeen uudelleenarvioida.

– Mitä tulee World Cupiin, keskustelut mahdollisesta pelaamisesta käydään ensivaiheessa NHL:n ja IIHF:n välillä. Keskusteluita on käyty hyvin vähän – mistään asiasta ei ole sovittu. On paljon avoimia asioita, miten turnaus saadaan sopimaan kansainväliseen kalenteriin. On myös taloudellisia kysymyksiä.

– Venäläisten osallistumisesta World Cupiin muodossa tai toisessa ei ole käyty minun tietojeni mukaan minkäänlaisia keskusteluita IIHF:ssä. Ulostulo ja avaus on ollut täysin NHL:n omaa ajattelua.

Jos turnaus järjestetään, voiko Suomi pelata, jos mukana on venäläisiä pelaajia?

– Niin kuin totesin, aiemmin tehtyjä päätöksiä IIHF:ssä tai SJL:ssä – eli venäläiset ja valkovenäläiset eivät voi olla mukana toiminnassa – ei ole syytä uudelleenarvioida.

Minkälaista keskustelua aiheesta olette käyneet Jääkiekkoliitossa?

– Keskiviikkona illalla on liittohallituksen normaalin aikataulun mukainen kokous. Tästä asiasta käydään varmasti keskustelua. Niin kuin viittasin, tämä ajatus on ollut täysin NHL:n omaa ajattelua. Minun tietojen mukaan tästä ei ole käyty mitään keskusteluja IIHF:ssä tai yksittäisten kansallisten jääkiekkoliittojen kanssa.

Jos World Cup järjestetään ja venäläiset ovat mukana, aikooko SJL jotenkin protestoida tätä ja jääkö Suomi pois kisoista?

– Ratkaisevaa on se, mitä loppupeleissä tapahtuu kansainvälisessä geopoliittisessa tilanteessa. Kaikki toivomme, että nykyinen tilanne muuttuu ajan kanssa merkittävästi parempaan.

– Jos tilanne on mikä tänään, uskon, että läpi jääkiekkomaailman kansainvälisten jääkiekon avainliittojen kesken näkemys on yhtenäinen sen suhteen, että voimassa olevat päätökset tulevat pitämään, että venäläiset eivät voi osallistua toimintaan.

Kun World Cupista aletaan tosissaan neuvottelemaan, minkälainen ilmapiiri turnauksen järjestämisen suhteen tulee olemaan? Miten venäläispelaajien mahdollisesta osallistumisesta tullaan keskustelemaan?

– Käsitykseni mukaan esimerkiksi IIHF:n kanta on hyvin selvä. Aiempia päätöksiä ei ole syytä muuttaa.

Tampereella pelataan kaksi NHL-ottelua marraskuun alussa, kun Columbus ja Colorado kohtaavat. Aikooko SJL vaikuttaa siihen, että Columbuksen ja Coloradon venäläispelaajat eivät tulisi Tampereelle?

– Nuo ovat NHL:n järjestämiä tapahtumia, emme ole järjestävä osapuoli.

Mutta aiotteko millään tavalla vaikuttaa siihen?

– Tästä emme ole toistaiseksi keskustelleet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona aamulla osittaisesta liikekannallepanosta. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan osittainen liikekannallepano merkitsee 300 000 reserviläisen kutsumista palvelukseen.

Seuraa tilannetta tästä:

USA:n Biden sanoi, että Venäjä loukkaa häpeämättömästi YK:n perusarvoja: "Venäjä yrittää tukahduttaa Ukrainan oikeuden olla olemassa"

Lue myös:

Analyysi: Venäjän johto maalaa kuvaa sodasta koko länttä vastaan perusteena osittaiselle liikekannallepanolle

Puolustusministeri Kaikkonen: Venäjän osittainen liikekannallepano ei tullut yllätyksenä, Suomen lähialueilla sotilaallinen tilanne vakaa

Pekka Toveri: Venäjä ei pysty tämän suurempaan liikekannallepanoon

Suomen olympiakomitealta tiukka linjaus venäläisurheilijoista: "Täysin mahdotonta edes ajatella"

KOK:n suomalaisjäsen paljastaa, että Venäjän paluusta huippu-urheiluun käydään kulisseissa keskusteluja – osa urheilijoista haluaa venäläiset takaisin