Hyppää sisältöön

Tänään käynnistyvä Mestis laajeni Latviaan, vaikka matkakustannukset hirvittävät – Joensuun Kiekko-Pojat hyppäsi mukaan liigaspekulaatioihin

Latviaan levinneellä Mestiksellä on hyvän kasvattajan maine, mutta nousseet kustannukset ja kuluttajien ostovoima hirvittävät.

Imatran Ketterä löi Kiekko-Espoon viime kauden finaaleissa voitoin 4–1. Kuva: Lehtikuva

Suomen viihdyttävintä lätkää, kuuluu Mestiksen iskulause. Rinnalle voisi lainata sarjakuvalehti Korkeajännityksen iskulauseen "Maalla, merellä ja ilmassa", kun bussimatkailun lisäksi tutuiksi tulevat lautat ja lentokoneet.

Maantieteellisesti Mestis on Suomen laajin jääkiekkosarja, jota pelataan Jääkiekkoliiton jokaisella alueella.

Koronan uhriksi jäi perinteinen Savonlinnan Pallokerho, mutta joukkuemäärä säilyi 14:ssä, kun Mestis laajeni Latviaan.

HK Zemgale on urheilullisesti kysymysmerkki, mutta seurojen keskuudessa tulokas on otettu vastaan suopeasti. Tosin kasvavat matkakustannukset hirvittävät entuudestaan pitkien pelimatkojen sarjassa.

– Matkakustannukset nousevat muutenkin. Rovaniemen-reissukaan ei ole samanhintainen kuin viime vuonna, Joensuun Kiekko-Poikien manageri Jaakko Lipponen muistutti.

Hintojen nousu näkyy erityisesti sarjan pisimpiä pelimatkoja istuvan Rovaniemen Kiekon kassassa. JoKP aikoo matkustaa Latviaan maanteitse ja meritse, RoKi lentokoneella.

– Etelä-Suomen reissuihin verrattuna se on kevyempi reissu. Lentäminen oli edullisempi vaihtoehto kuin bussilla ja lautalla meneminen, RoKin toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta avasi.

Maso Lehtosen valmentamalla RoKilla riittää kulkuvälineissä istumista jälleen, kun Mestis-kausi starttaa. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Pelaajavirran kääntyminen KHL:stä ei tuo suoraan pelaajia Mestikseen, mutta pudottaa Euroopan pääsarjoista pelaajia alemmille tasoille.

– Siihen pitää pyrkiä ja sitä pitää vahvistaa, että voisimme olla haluttu kasvattajasarja, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kiteytti.

KHL:n länsiulottuvuuden mureneminen vaikuttaa Mestikseen lisäksi joukkuemittakaavassa. Latvia haluaa kehittää jääkiekkoiluaan, ja ykkösseuran Riian Dynamon KHL-retken päätyttyä kansallinen mestari Zemgale suuntasi katseen Suomeen.

Mestiksen ykkössuosikkeja ovat Kiekko-Espoo, hallitseva mestari Imatran Ketterä, JoKP ja Iisalmen Peli-Karhut.

Kiekko-Espoo avasi jo liigatavoitteitaan, mutta myös JoKP aikoo olla mukana, jos kabinetin ovi aukeaa.

– Voimme puhua täällä liigasta samalla tavalla kuin Espoossakin. Taisimme tehdä Mestis-seuroista parhaan taloudellisen tuloksen ja toisen plussavuoden putkeen, Lipponen paalutti.

Tummiakin pilviä riittää.

– Olen huolissani inflaatiotasosta, ruoan hinnan, korkojen ja sähkön hinnan noususta. Ensimmäiset asiat, joista ihmiset tinkivät kulutuksessaan, ovat, ettei mennä niin usein ravintolaan syömään, elokuviin tai kiekkomatsiin. Se huolestuttaa, Kiekko-Vantaan hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Kai Sointu sanoi.

Lue lisää:

Jääkiekkoliitto kommentoi NHL-varapomon kohulausuntoa, jonka mukaan venäläiset halutaan World Cupiin: "Täysin NHL:n omaa ajattelua"

Kommentti: Jos Lauri ja Jussi matkisivat Ruotsia ja painaisivat kaasun pohjaan, tapahtuisi SM-liigassa jotain suurenmoista

Ruotsissa naiskiekkoilijoille maksetaan palkkaa – Suomessa pääsarjatason kiekko on edelleen monelle kallis harrastus

Jukka Rautakorpi yrittää luotsata JYPin kohti mitalipelejä – tähtipelaajan takatukkaa saksittiin kauden aattona: "Päävalmentajalta ei ole tullut vaatimuksia"

Kommentti: SM-liiga näytti Jokereille, kuka käskee – samalla avautui huima näkymä sarjan avaamisesta

SM-liigan päätös oli Jokerien faneille järkytys – "Tuntuu, että matto on vedetty jalkojen alta"