Hyppää sisältöön

Suomalainen kiekkopomo ei näe isoa ristiriitaa, jos venäläisiä NHL-pelaajia saapuu Tampereelle – vuoden 2024 World Cup yhä alkutekijöissä

Tampere isännöi ensi keväänä toista kertaa peräkkäin jääkiekon MM-kisoja. Kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen kehui torstain infossa viime turnauksen kokemuksia lippuarvonnasta.

Kotikisat 2022 päättyivät näihin tunnelmiin. Kapteeni Valtteri Filppula nostaa mestaruuspokaalin. Kuva: All Over Press

Venäläisurheilijoiden mahdollinen paluu kansainvälisiin urheilukisoihin on puhuttanut kulisseissa viime viikkoina, muun muassa Kansainvälisessä olympiakomiteassa ja avoimesti NHL:n suunnalla.

NHL:n varakomissaari Bill Daly kertoi ESPN:lle (siirryt toiseen palveluun), että venäläispelaajat haluttaisiin "jollain uskottavalla tavalla" mukaan, mikäli jääkiekon huipputurnaus World Cup toteutuu 2024.

Tampereen areenassa pidettiin torstaina tiedotustilaisuus tulevista MM-kisoista ja kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen kommentoi Yle Urheilulle myös Venäjään liittyviä kysymyksiä. Hietanen on Kansainvälisen jääkiekkoliiton jäsen.

NHL-joukkueet Columbus Blue Jackets ja Colorado Avalanche pelaavat Tampereen areenassa kaksi ottelua 4.–5. marraskuuta.

Silläkin on spekuloitu, pitäisikö venäläispelaajia päästää Suomeen. Samanlainen keskustelu on käynnissä Tshekissä, koska Nashville Predators ja San Jose Sharks pelaavat lokakuun alussa Prahassa.

– Sehän ei ole IIHF:n järjestämä turnaus, vaan NHL:n järjestämät runkosarjan ottelut. Sinänsä päätösvalta on NHL:llä. Henkilökohtaisesti en näe isoa ristiriitaa, koska meillähän pelaa tälläkin hetkellä venäläisiä suomalaisissa joukkueissa, Hietanen vastasi.

Vuoden 2024 World Cupin osalta Hietanen kertoi, että IIHF:n johto on käynyt keskusteluja NHL:n kanssa jo jonkin aikaa, mutta mitään suurta kerrottavaa ei ole. Hietanen ei lähtenyt kommentoimaan myöskään Venäjän mahdollista osallistumista.

– Mitään edistystä näiden kisojen osalta ei ole. World Cupin pelaamisesta ei ole sovittu mitään IIHF:n ja NHL:n välillä.

Jääkiekon MM-kisojen pääsihteeri ja IIHF:n jäsen Heikki Hietanen puhui tiedotustilaisuudessa Tampereella. Kuva: Lehtikuva

Myös Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi aiemmin Yle Urheilulle, mikä on suhtautuminen NHL:n varakomissaarin Dalyn lausuntoihin.

– Kansainvälinen jääkiekkoliitto on linjannut, että venäläiset ja valkovenäläiset pelaajat eivät voi olla kansainvälisessä toiminnassa. Vastaava linjaus on myös Suomen jääkiekkoliitossa. Sen suhteen kanta ei ole muuttunut. Näitä aiempia päätöksiä ei ole tässä vaiheessa tarpeen uudelleenarvioida, Nummela totesi.

– Venäläisten osallistumisesta World Cupiin muodossa tai toisessa ei ole käyty minun tietojeni mukaan minkäänlaisia keskusteluita IIHF:ssä. Ulostulo ja avaus on ollut täysin NHL:n omaa ajattelua.

Lippujen arvontaprosessi käynnissä – "Viime kokemus erittäin hyvä"

Tampereella valmistaudutaan isännöimään toista kertaa peräkkäin jääkiekon miesten MM-kisoja. Tampere ja Latvian Riika saivat yhdessä kisaisännyyden, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF veti kevään 2023 MM-kisat pois Venäjältä.

Suomi on varsinainen kisaisäntä ja Latvia niin sanotusti co-host.

Nyt on käynnissä rekisteröityminen Tampereen otteluiden lippuarvontaan. Lippuarvonnassa voi voittaa päivälippujen osto-oikeuden. Rekisteröityminen arvontaan päättyy 12. lokakuuta.

Arvonta tehdään loka-marraskuussa, jonka jälkeen osto-oikeuksia voittaneet saavat lunastaa lippunsa. Lunastamatta jääneet Tampereen otteluiden päiväliput tulevat avoimeen myyntiin 21.11. Yksittäisten pelilippujen myynti alkaa helmikuussa.

Arvonnan kautta voi voittaa osto-oikeuksia alkusarjan lisäksi pudotuspeleihin finaalia myöten.

Vastaavanlainen lippuarvonta oli käytössä myös viime kevään MM-kisoissa.

– Se kokemus, jonka viime vuonna saimme, oli erittäin hyvä. Saimme positiivista palautetta, että se oli toimiva ja tasapuolinen. Onnistuimme yhdessä merkittävässä asiassa – emme halunneet mustan pörssin markkinaa, ja sen pystyimme hyvin välttämään, perusteli Hietanen lippuarvontaa.

Välierät ja finaali olivat loppuunmyytyjä, mutta myös vajaat katsomot ja lippujen hinnat olivat puheenaiheina. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen pelipäiviin edullisimmat päiväliput maksavat lapsilta 35 ja aikuisilta 57,50 euroa. Hinnat sisältävät lippuoperaattorin palvelumaksut. Päivälipulla näkee kaksi ottelua.

Viime vuonna MM-kisojen aikana lippuhinnat aiheuttivat suurta kritiikkiä. Hietanen huomauttaa, että halpoja lippuja oli myynnissä myös viime kisoihin.

– Kritiikki tuli loppumetreillä median kautta. Kun keväällä tulee lippuja myyntiin kansainvälisestä kiintiöstä, ne ovat premium-kategoriaa eli kalleinta kategoriaa. Edullisia lippuja oli myynnissä viime keväällekin, mutta ne menivät tietenkin ensimmäisenä lippuarvonnoissa.

Tässä 2023 MM-kisojen maskotti sekä slogan

– Totta kai otamme opiksi viime vuodesta. Jotain voi aina tehdä paremmin. Emme tee copypaste-kisoja, vaan haluamme uudistua, mutta on asioita, joista haluamme pitää kiinni, Hietanen kuvaili.

Käytännön asioita, jotka muuttuvat, ovat muun muassa logo ja kisailme. Viime kevään kisoja markkinoitiin "Making miracles" -teemalla, mutta nyt sloganina on "We live the game". Slogan muistuttaa tiedotteen mukaan, että jääkiekossa kaikkien tunteiden näyttäminen on sallittua, ja lajiin kuuluvat monet tunteet.

Virallinen maskotti on Spiky. Siilihahmo on tuttu Latvian vuoden 2021 jääkiekon MM-kisoista, mutta silloin se joutui koronatilanteen vuoksi heilumaan lähinnä tyhjässä hallissa.

Kuva: Lehtikuva

Viime vuonna kisavieraat, varsinkin ulkomaiset, ihmettelivät Suomen kalliita hintoja. Monien mielestä oluttuoppi oli turhan hintava, mutta siihen Jääkiekkoliitto ei Hietasen mukaan voi vaikuttaa.

– Se on areenaoperaattori, joka niistä päättää. Suomessa on kova hintataso, eikä se ole tulossa alaspäin, enemmänkin päinvastoin.

Viime keväänä otteluissa näkyi paljon tyhjiä paikkoja, mikä johtui Hietasen mukaan epävarmuudesta koronan ja Venäjän hyökkäyksen takia.

– Niiden päivien lipunmyynti, kun Suomi ei pelannut, ei onnistunut, mutta viittaan koronatilanteeseen. Se haittasi koko ajan lipunmyyntiä ulkomaille ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikutti vielä lisäksi ja toi peruutuksia.

Lue lisää:

Lippujen hinnat putosivat ja kisamaskottina seikkailee siili – tällaiset ovat Tampereella ensi vuonna järjestettävät jääkiekon MM-kisat

Jääkiekkoliitto kommentoi NHL-varapomon kohulausuntoa, jonka mukaan venäläiset halutaan World Cupiin: "Täysin NHL:n omaa ajattelua"

Naisleijonien pohjanoteeraus toi uutta pontta palaveripöytään – Jääkiekkoliiton puheenjohtaja: "Nyt on konkreettisten suunnitelmien aika"

Jukka Jalonen teki jatkosopimuksen – porkkanana ainoa turnaus, jota Leijonat ei ole vielä voittanut: "Luonnollisesti kiinnostaa"

MM-kotikisoista tulossa hurja miljoonapotti – Antti Pennaselta suora ehdotus: "Ettei jääkiekosta tulisi imagollisesti vääränlainen laji"

Sykähdyttävä hetki Leijonien kansanjuhlassa – Sakari Manninen puhkesi kyyneliin kesken Finlandian

Tältä näytti Leijonien sankarivahdin ja vaimon herkkä hetki – kymmenen parasta kuvaa pelien pelistä

Tässä ovat Leijonien kultasankarit! Asiantuntija valitsi kolme erityistä onnistujaa