Olisiko suomalainen taulutekniikka estänyt MM-kisaskandaalin?

Ruhpoldingin ampumahiihdon MM-kilpailut alkoivat skandaalimaisesti, kun sähköinen taulutekniikka petti kisajärjestäjät, ja sekaviestissä vasta toisena maaliviivan ylittänyt Norja nostettiin mestariksi. Suomalainen mekaaninen taulutekniikka olisi tässä tapauksessa saattanut pelastaa tilanteen.

Ampumahiihdon taulu.
Ilmo Kurvinen esittelee kehittämänsä ampumahiihdon taulutekniikan.

Kansainvälisellä ampumahiihtoliitolla (IBU) on käytössään kahta erilaista taulutekniikkaa, suomalainen ja saksalainen. Ruhpoldingin MM-kisoissa on käytössä saksalainen, sähköisesti toimiva järjestelmä. Jo kauden aikana sähköisessä järjestelmässä on ollut ongelmia, sillä se on muun muassa hyväksynyt ”roiskeita” osumaksi.

Suomalainen systeemi taasen toimii mekaanisesti, painovoimalla, eikä näin ollen tällaisia virheitä ei pääse käymään. Suomalaistekniikka on kehitetty jo vuosikymmeniä sitten, ja se on käytössä muun muassa Venäjällä, Yhdysvalloissa, Ruotsissa ja Holmenkollenilla Norjassa.

Ruhpoldingin sekaviestissä Norjan Ole Einar Björndalenin pystypaikan laukaus tuomittiin ohilaukaukseksi, ja hän joutui kiertämään sakkokierroksen. Kisan edetessä huomattiin, ettei kyseessä ollutkaan ohilaukaus, ja Norjaa hyvitettiin vajaalla 30 sekunnilla. Näin ollen vaikka Slovenia ylittikin maaliviivan ensimmäisenä, nousi 8 sekuntia myöhemmin maaliin tullut Norja maailmanmestariksi.

- Jos taulutekniikka ei toimi oikein, niin päätös oli oikea. Reilu päätös, Norja oli paras, Slovenian ankkuri Jakub Fak totesi rehdisti kisan jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

- Tiesin pari nousua ennen maalia, että Norja saa hyvitystä. En voinut muuta kuin hiihtää täysillä. Yritän jatkossa kisojen aikana tulla ensimmäisenä maaliin - ja saada se kultamitali myös.

Norjan viestialoittaja Tora Berger oli luonnollisesti onnellinen MM-kultamitalista, mutta olisi halunnut toisenlaisen ratkaisun kisalle.

- Tämä oli täydellinen aloitus Norjalta. Ei tämä kuitenkaan tunnu samalta, jos olisimme tulleet ensimmäisenä maaliin. Harmi, että voiton piti tulla tällä tavalla, Berger totesi.