Norja nousi voittoon, Suomi pettyi

Suomen joukkue joutui pettymään ampumahiihdon MM-kisat avanneessa sekaviestissä Ruhpoldingissa. Suomi tavoitteli sijoitusta 10 parhaan joukkoon, mutta ylitti maaliviivan vasta 16:ntena. Sekaviestin maailmanmestaruuden uusi lopulta Norja.

Kuva: YLE

Suomen joukkueen aloittaja Kaisa Mäkäräinen ampui makuupaikalla ensimmäisen ohi ja sai vasta toisella varapatruunalla laikan alas. Ranskan Marie Laure Brunet sen sijaan ampui todella nopeasti, mutta hävisi hiihtovauhdissa Norjan Tora Bergerille.

Mäkäräinen nousi hyvällä hiihtovauhdillaan kärkitaistoon mukaan, mutta kova hiihtovauhti kostautui pystyammunnassa. Mäkäräinen ampui ensimmäisen ja neljännen laukauksensa ohi, mutta sai kuitattua nämä varapatruunoilla. Berger sen sijaan oli pystypaikalla mainio ja nappasi lähes 12 sekunnin johdon Norjalle. Ero vaihdossa oli Ranskaan jo 25 sekuntia, Suomi vaihtoi neljäntenä 41 sekuntia Norjaa perässä.

Toisella osuudella Mari Laukkasella oli vaikeuksia makuuammunnassa, ja hän ampui kaksi ensimmäistä ja viimeisen laukauksensa ohi. Varapatruunoilla hän pystyi pudottamaan kaksi laikkaa, mutta joutui kiertämään yhden sakkokierroksen. Synnöve Solemdal pystyi pitämään Norjan piikkipaikalla makuuammunnan jälkeen, kun taas Magdalena Neuner nosti Saksan osakkeita omalla osuudellaan. Saksa nousi kuudennelta sijalta kolmanneksi.

Pystyammunnassa Laukkanen ampui kaksi ohi, mutta sai varapatruunoilla nämä pudotettua. Kärjessä Solemdal ei onnistunut täysin pystyammunnassa ja Ranskan Marie Dorin Habert otti ykkössijan. Neunerkin ohitti Solemdalin ja jahtasi tiukasti Dorin Habertia. Vaihdossa Ranska johti Saksaa 7 sekunnilla, Suomi vaihtoi 15:ntenä, 2.05 kärjelle jääneenä.

Saksan Andreas Birnbacher nostatti tunnelmaa entisestään kolmannen osuuden makuuammuntapaikalla ampumalla puhtaasti ja viemällä Saksan johtoon. Ranskan Simon Fourcadella ammunta kesti luvattoman kauan ja joukkue putosi seitsemänneksi. Ahti Toivanen sen sijaan ampui tyylikkäästi nopeaan tahtiin puhtaasti ja nosti Suomea pykälällä ylöspäin.

Pystypaikalla Birnbacher jatkoi loistavaa työskentelyään, eikä Norjan Ole Einar Björndalen saanut eroa kavennettua, kun hän joutui kiertämään yhden sakkokierroksen. Klemen Bauer nostikin Slovenian yllättäen toiseksi. Toivanen ampui viimeisen laukauksensa ohi, mutta sai taulun pudotettua varapatruunalla, ja Suomi nousi jälleen yhden sijan.

Saksan ankkuri Arnd Peiffer pääsi viimeiselle osuudelle 58 sekunnin johdossa ennen Slovenian Jakov Fakia ja 1.10 ennen Norjan Emil Hegle Svendseniä. Toivanen toi Suomen vaihtoon 13:ntena, 2 sekuntia ennen pahasti romahtanutta Ranskaa, ja lähetti Timo Antilan osuudelle 2.31 kärjestä.

Peiffer sai kiertää alkumatkalla varsin rauhallisesti ja makuupaikalla käyttää yhden varapatruunankin. Fak sen sijaan piti puhtaalla, nopealla Svendsenin takanaan. Antila oli hiihto-osuudella pudonnut hieman, mutta nosti ammunnalla Suomen 14:nneksi. Pystypaikalla Antila joutui käyttämään kaikki varapatruunat saadakseen kolmannen taulun alas ja joutui kiertämään yhden sakkokierroksen. Tämä pudotti Suomen 16:nneksi.

Mestaruustaisto muuttui pystypaikalla äärettömän jännittäväksi, kun Peiffer joutui yhdelle sakkokierrokselle ja Fak ampui puhtaasti. Eroa kaksikon välillä oli ammunnan jälkeen 7,6 sekuntia. Fak pystyi pitämään muut takanaan ja ylitti maaliviivan ensimmäisenä. Slovenia ei kuitenkaan päässyt juhlimaan mestaruutta, sillä toisena maaliviivan ylittänyttä Norjaa hyvitettiin noin puolella minuutilla, koska Björndalen joutui hiihtämään turhaan sakkokierroksen. Näin Norja uusi maailmanmestaruutensa, Slovenia sai yllätyshopeaa ja Saksa otti pronssia.