Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheilukierros
  • Jalkapallon EM U19 FIN - NOR

Arvokisajalkapallo pysymässä ilmaiskanavilla

Euroopan valtiot voivat estää jalkapallon MM- ja EM-lopputurnausten siirtymisen maksu-tv:n puolelle, jotta fanit voivat katsoa pelejä ilmaiseksi. Asiasta päätti maanosan toiseksi korkein tuomioistuin.

urheilu
Espanja
YLE

Kattojärjestöt saavat suuria tuloja tv-oikeuksista, mutta EY-tuomioistuimen päätöksen mukaan Euroopan unionin valtioilla on mahdollisuus estää kaikkein tärkeimpien tapahtumien siirtyminen pois vapailta kanavilta.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Euroopan jalkapalloliitto Uefa pettyivät tuomioistuimen ratkaisuun. Niiden mukaan kaikkia lopputurnausotteluja ei voida pitää tärkeinä suuren yleisön kannalta.

Fifa oli valittanut EU-direktiivistä, jonka mukaan Belgia ja Iso-Britannia saavat näyttää kaikki MM-kisaottelut vapailla kanavilla. Uefa puolestaan haki vastaavaa ratkaisua Iso-Britanniassa näkyvistä EM-kisaotteluista.

Tuomioistuin oli kuitenkin sitä mieltä, että turnauksia on pidettävä yksittäisinä tapahtumina, koska välieriin tai loppuotteluun selviytyminen riippuu turnauksen aiempien ottelujen tuloksista.

- Edellinen MM-lopputurnaus ja EM-lopputurnaus ovat itse asiassa vetäneet suuria määriä katsojia. Merkittävä osa heistä ei ole yleensä kiinnostunut jalkapallosta, tuomioistuin linjasi.

Päätöksen alle kuuluvat myös Itävallan, Suomen, Ranskan, Saksan, Irlannin ja Italian lähettämät listat merkittävistä kansallisista urheilutapahtumista, joiden pitää näkyä vapailla kanavilla.

- Uefa aikoo nyt tutkia päätöksen yksityiskohdat päättääkseen seuraavista askeleista, liitto kertoi tiedotteessaan.

Lähteet: YLE Urheilu - AFP

Suosittelemme

Tuoreimmat