Johaug hiihti ylivoimaiseen voittoon

Norjan 22-vuotias Therese Johaug otti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen arvokisavoiton Oslon MM-kisojen 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa.

urheilu
Therese Johaug
Stian Broch / Ski-VM 2011

Johaug karkasi puolimatkassa ja hiihti ylivoimaiseen voittoon. Marit Björgen oli voittanut jo neljä MM-kultaa Holmenkollenin laduilla ja oli suosikki myös lauantaina. Björgen sai kuitenkin tyytyä hopeaan 44 sekuntia Johaugille hävinneenä.. Pronssille hiihti Justyna Kowalczyk.

Suomalaisista paras oli kaikki matkat kisoissa urakoinut Krista Lähteenmäki. Hän oli kilpailun 11:s. Tappiota Johaugille tuli 3.57. Riitta-Liisa Roponen oli 15.s (+6.07) ja Aino-Kaisa Saarinen 23:s. Riikka Sarasoja hiihti maaliin sijalla 33. Roposelle päätösmatka oli kisojen päämatka, mutta hänellä on ollut Oslossa ongelmia suksien kanssa.

Kilpailu käytiin vaihteeksi kauniissa auringonpaisteessa. Ennakkosuosikit ottivat heti paikkansa. Kärkipaikoilla alkumatkalla viihtyivät Björgen, Kowalczyk, Charlotte Kalla, Johaug ja Steira.

Viiden kilometrin kohdalla kärkeen muodostui 15 hiihtäjän ryhmä, jossa suomalaisista olivat mukana Roponen ja Lähteenmäki. Hiukan kärkiryhmästä jäänyt Saarinen kävi viiden kilometrin kohdalla vaihtamassa sukset. Sarasoja oli Saarisen takana.

Reilun kuuden kilometrin kohdalla Johaug lisäsi vauhtia. Häntä pystyivät seuraamaan Steira, Kalla, Björgen ja Kowalczyk. Roponen ja Lähteenmäki joutuivat antamaan periksi kärkiryhmälle.

Ennen 10 kilometrin kohtaa Johaug ja Björgen tekivät pienen eron Kallaan, Steiraan ja Kowalczykiin. Roponen oli 13:s puoli minuuttia kärjestä ja Lähteenmäki 14:s lähes minuutin Johaugista.

Kalla ja Kowalczyk saivat hetkeä myöhemmin kärkikaksikon kiinni, mutta Steira jäi.

13 kilometrin kohdalla kärkinaiset kävivät vaihtamassa suksia. Björgen ja Steira pääsivät suksien vaihdossa pienelle karkumatkalle. Kowalczyk sai kaksikon kiinni, mutta Kalla jäi. Jo aiemmin sukset vaihtanut Saarinen pääsi tässä vaiheessa Roposen ohi parhaaksi suomalaiseksi.

15 kilometrin kohdalla Johaug karkasi Björgeniltä ja Kowalczykilta ja teki nopeasti lisää eroa. Ero kasvoi minuutin tasolle ja maalissakin si tä oli vielä 44 sekuntia. Lähteenmäki nousi selvästi parhaaksi suomalaiseksi.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat