31 vuoden odotus päättyi - Ruotsille MM-kultaa

Ruotsi on voittanut jääkiekon alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden 31 vuoden tauon jälkeen. Täydellisesti loppuottelua hallinnut Ruotsi upotti Venäjän vasta jatkoajalla, kun Mika Zibanejad yllätti 57 kiekkoa torjuneen venäläismaalivahdin Andrei Makarovin.

Kuva: Yle

Avauserä oli täydellistä Ruotsin hallintaa. Tre Kronor pyöritti jatkuvalla syötöllä, eikä Venäjä päässyt edes vastahyökkäyksiin. Koko erän aikana Venäjä sai vain kolme laukausta kohti maalia, kun Venäjän maalivahti Andrei Makarov joutui torjuntatöihin peräti 17 kertaa.

Jos nämä tilastot kuulostavat uskomattomilta, toinen erä vei peliä vielä äärimmäisempään suuntaan. Venäjä sai koko erässä aikaiseksi vain yhden laukauksen kohti Johan Gustafssonia. Makarov joutui venymään kiekon eteen peräti 22 kertaa.

Avauserässä Venäjä otti yhden ja toisessa kaksi jäähyä. Siitäkään huolimatta Ruotsi ei saanut maalihanojaan auki. Ei vaikka Venäjän kapteeni Jevgeni Kuznetsovkin osallistui Ruotsin pelinrakenteluun tarjoamalla Ludvig Rensfeldtille avopaikan.

Kolmanteen erään Venäjä heräsi, ja ottelu tasoittui merkittävästi. Erän alkupuolella Venäjän Grigori Zheldakovin karmean harhasyötön jälkeen Rickard Rakell pääsi läpi, mutta Zheldakov ehti pelastamaan tilanteen.

Zibanejadista sankari

Venäjä aloitti rynnistyksensä, ja etenkin Nikita Gusevilla oli pari maistuvaa paikkaa ennen erän puoltaväliä. Venäjä pääsi ylivoimalle Rensfeldtin laitettua kiekon katsomoon, ja Kuznetsov kilautti kiekon tolppaan.

Myös Ruotsi pääsi ylivoimalle ennen loppua - tuloksetta. Viimeisellä minuutilla Jevgeni Kuznetsov rakensi Nikita Guseville avopaikan, mutta tämä ei saanut kiekkoa ohi Gustafssonin. Näin 0-0-lukemissa lähdettiin jatkoajalle.

Jatkoaikaa oli pelattu kymmenen minuuttia ja yhdeksän sekuntia, kun ratkaisu syntyi. Venäjän Nikita Kutsherov menetti kiekon omassa päädyssään Mika Zibanejadille, ja kauden Ottawa Senatorsin NHL-joukkueessa aloittanut hyökkääjä iski läpiajosta kiekon ohi Makarovin.

Mestaruus on Ruotsille historian toinen. Edellinen tuli vuonna 1981, joten Zibanejad päätti 31 vuoden odotuksen. Venäjä putosi hallitsevan mestarin pallilta - peliesityksiin nähden enemmän kuin ansaitusti.