Suora

  • Rytmisen EM, yksilöiden välinefinaalit
  • Käsipalloliiga, miesten 3. loppuottelu Cocks - Dicken
  • Rytmisen EM
  • Urheiluruutu
  • Topi Raitanen - suunnistuslupaus joka vaihtoi lajia yleisurheiluun
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Rallin MM, Chile, kisakooste
  • Urheiluruutu

Vuoden urheilija Heikki Hasu veti aikoinaan pitkiä treenejä

Yhdistetyn olympiavoittaja ja maailmanmestari Heikki Hasu on valittu Vuoden urheilijaksi kahdesti - vuosina 1948 sekä 1950. YLE Urheilu tapasi Heikki Hasun.

urheilu
YLE

Vuoden urheilija -valinnat alkoivat vuonna 1947. Silloin Urheilutoimittajain Kerhon jäsenet äänestivät vuoden parhaiksi tasaäänin maratoonari Mikko Hietasen ja pikaluistelija Lassi Parkkisen, eli ensimmäinen titteli meni jakoon.

Parkkinen ja Hietanen ovat jo siirtyneet ajassa eteenpäin, mutta vuoden 1948 parhaaksi valittu urheilija Heikki Hasu muistaa hyvin, että siihen aikaan julkisuus asian ympärillä ei ollut vielä niin suurta kuin nykyään.

- Siitä ei niin paljon puhuttu ja kun se kaikki tapahtui sanomalehtien välityksellä, niin se julkisuus oli kuitenkin loppujen lopuksi aika pientä. Se tuli ja meni, kertoi pirteä Hasu YLE Urheilulle.

Hasun pitkät harjoitukset

Olympiakultaa vuonna 1948 ja maailmanmestaruuden vuonna -50 voittaneella Hasulla ei ollut aikanaan omaa henkilökohtaista valmentajaa.

- Silloin sain ohjeita muun muassa Veli Saariselta.

Hasu teki harjoittelun lisäksi myös maatöitä. Hän piti yhden lepopäivän viikossa ja seurasi palautumista joka aamu.

- Mittasin pulssin ja katsoin kannattaako lähteä harjoittelemaan. Jos sydän löi liian kovaa, niin silloin piti huilata, kertoo Hasu, joka sai olympiakultaa myös 4x10 km:n viestihiihdossa vuonna -52.

Sunnuntaisin Hasu veti yleensä pitkän peruskuntoharjoituksen.

- Harjoitus kesti 5-6 tuntia. Juoksin metsässä ja välillä kävelin, mutta koko ajan olin liikkeessä. En tiedä tehdäänkö nykyään tuollaisia harjoituksia.

Se on varma että pitkillä aerobisilla harjoituksilla ainakin Hasun pohjakunto oli kova.

Ei enää suksille

Nykyään 85-vuotias Hasu asustelee Myllykoskella vanhalla kotitilallaan, joka on ollut Hasun suvun hallussa jo 1600-luvulta lähtien. Suksille Hasu ei enää arvaa lähteä, mutta hän hoitaa kuntoaan muilla tavoin.

- Kun ikää on karttunut, niin myöskin tuo liikunta on vähän heikentynyt. Ei arvaa enää lähteä suksilla tuonne maastoon. Kyllähän suksilla tietysti kävellä voisi, mutta se ei jollain tavoin viehätä.

- Käytännön liikuntaa teen. Se on lumityötä ja kesällä montaa muuta työtä, marjojen ja sienien poimintaa. Kyllä se hyötyliikuntaa on, kertoo vaimonsa kanssa maatalossa asusteleva Hasu.

Vuoden 2011 Vuoden urheilija julkistetaan 65. kerran maanantaina YLE:n TV2:n suorassa lähetyksessä.

Lähteet: YLE Urheilu - Petri Hänninen

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat