Suora

  • Katowice Minor CS:GO
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Djokovic vei ennätyspitkän finaalin

Maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic voitti Rafael Nadalin kaikkien aikojen pisimmässä tenniksen Grand Slam -finaalissa Australian avoimissa 5-7,6-4,6-2,6-7(5-7),7-5. Djokovic ja Nadal väänsivät kaikkiaan 5 tuntia 53 minuuttia.

urheilu
EPA

Djokovicille Grand Slam -turnausvoitto oli uran viides ja kolmas Australian avoimissa. Djokovicin välieräottelu perjantai-iltana kesti 4 tuntia 50 minuuttia. Djokovic voitti Nadalin seitsemännen kerran peräkkäin.

Edellinen pisin Grand Slam -finaali oli US Openin loppuottelu vuonna 1988 Mats Wilanderin ja Ivan Lendlin välilä. Se kesti 4 tuntia 54 minuuttia.

Ottelu oli Australian avointen historian sadas miesten finaali. Se pelattiin kuumissa ja kosteissa olosuhteissa. Lämpötila oli 33 astetta ottelun alkaessa illalla klo 19.30 paikallista aikaa.

Maailmanlistan ykkönen Djokovic lähti suosikkina otteluun voitettuaan kaikki kuusi keskinäistä ottelua viime kaudella. Djokovic oli parempi Wimbledonin ja US Openin finaaleissa sekä neljän Masters-turnauksen loppuottelussa.

Nadal sai pientä etua turnauksen aikataulusta. Hän pelasi oman välieränsä jo torstaina. Djokovic puolestaan taisteli lähes viisi tuntia Andy Murrayn kanssa perjantai-iltana. Djokovic on kuitenkin osoittanut, että hänellä kunto kestää nykyään.

Ottelun taso ei ehkä noussut yhtä korkealle kuin välieräkamppailuissa, mutta draamaa nähtiin sitäkin enemmän. Molemmat tekivät alussa epätavallisen paljon helppoja virheitä. Nadal syötti hyvin ja hankki pisteitä syötöllään. Myös espanjalaisen sisältä ulos -kämmenlyönti oli tehokas. Kamppailun edetessä Djokovic paransi otteitaan ja alkoi hallita ottelua.

Avauserä oli hiukan hermostunutta peliä. Ottelun viidennessä syöttövuorossa espanjalainen esitti yhden uskomattoman pelastuksen ja lopulta mursi Djokovicin syötön. Peliinsä hermostunut Djokovic hajotti mailansa mennessään puoltenvaihtoon.

Seuraavassa syöttövuorossa Djokovicille oli kaksi mahdollisuutta vastamurtoon, mutta Nadal selvitti tilanteet. Sitä seuraavassa Nadalin syöttövuorossa murto onnistui ja tilanne oli 4-4.

Tilanteessa 5-5 Nadal mursi uudelleen ja pääsi syöttämään erävoitosta. Kovan taistelun jälkeen espanjalainen onnistui ja voitti avauserän 7-5. Erää pelattiin peräti tunti ja 20 minuuttia.

Djokovic nosti pelinsä tasoa toisessa erässä ja hallitsi palloralleja. Heti toisen erän alkuun serbillä oli kaksi murtopalloa, mutta Nadal taisteli jälleen syöttövuoronsa itselleen. Seuraavassa Nadalin syöttövuorossa Djokovicin peruslyönnit toimivat ja mestaruuden puolustaja siirtyi 3-1 -johtoon.

Djokovic hallitsi erää ja näytti vievän sen nimiinsä, kun hän syötti tilanteessa 5-3 ja johti 40-15. Erän päättäminen ei kuitenkaan onnistunut, vaan Nadal mursi. Djokovic pystyi kuitenkin murtamaan jälleen ja vei toisen erän 6-4.

Kolmannen erän alussa Djokovic piti syöttönsä helposti. Nadalin ensimmäistä syöttövuoroa pelattiin pitkään, mutta espanjalainen tasoitti. Nadalin toisen syöttövuoron Djokovic vei ja otti otteen kamppailusta. Serbi vei oman syöttövuoronsa helposti ja meni 4-1 -johtoon. Djokovicin tiukka ote piti erän loppuun asti. Kolmas erä Djokovicille 6-2.

Nadal jatkoi taistelua neljännessä erässä. Ensimmäisten seitsemän pelin aikana molemmat pitivät syöttönsä. Kahdeksannessa pelissä Nadal oli tappiolla 0-40 omassa syötösään. Entinen maailmanlistan ykkönen kaivoi kaikki voimansa ja tasoitti 4-4:ään.

Tässä vaiheessa sade alkoi häiritä ottelua niin paljon, että katto piti sulkea. Se aiheutti pienen tauon otteluun. Katon sulkemisen jälkeen molemmat pitivät kaksi seuraavaa syöttövuoroaan. Neljännen erän ratkaisu siirtyi tie-breakiin.

Katkaisupelissä Djokovic oli jo lähellä voittoa tilanteessa 5-3. Nadal pystyi vielä kääntämään tilanteen ja voitti tie-breakin. 7-5. Nadal putosi polvilleen kuin turnausvoittaja. Ratkaisu siirtyi viidenteen erään, kun kello oli jo pitkästi yli puolenyön.

Nadal ja Djokovic olivat kohdanneet 29 kertaa aikaisemmin, mutta heidän ottelunsa meni nyt ensimmäistä kertaa viidenteen erään. Viidennen erän tilanteessa 2-2 täyttyi viisi tuntia otteluaikaa.

Nadal vaikutti viidennessä erässä tuoreemmalta. Hän otti ratkaisevan tuntuisen murron siirtymällä 4-2 -johtoon. Ratkaisua ei kuitenkaan vieläkään nähty. Djokovic mursi heti takaisin. Viides erä eteni tilanteeseen 5-5. Silloin puolestaan Djokovic mursi ja pääsi syöttämään otteluvoitosta.

Viimeinenkään syöttövuoro ei tullut helpolla, mutta Djokovic vei sen ja pääsi lopulta juhlimaan voittoa. Ottelu päättyi Melbournessa kello 1.37 maanantai-aamuna.

Lähteet: YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat