1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Huikea ratkaisu jatkoajalla - Giants Super Bowliin

Amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-liigan mestaruusottelussa Super Bowlissa nähdään uusinta neljän vuoden takaa. Vastakkain ovat 2000-luvun menestynein joukkue New England Patriots ja Patriotsin Super Bowlissa 2008 kaatanut New York Giants. Giants eteni finaalin kaatamalla takavuosien menestysjoukkueen San Francisco 49ersin värikkäiden vaiheiden jälkeen jatkoajalla.

Kuva: EPA

San Francisco aloitti NFC-konferenssin mestaruusottelun vahvasti. Edellisen kamppailun dramaattisesti ratkaissut Vernon Davis koppasi avausneljänneksellä pelinrakentaja Alex Smithin syötön ja teki komean 73 jaardin touchdownin.

Giants sai seuraavaksi aikaan hyvän hyökkäyksen, mutta se päätyi epäonnistuneeseen neljänteen yritykseen. Hetkeä myöhemmin joukkue sai kuitenkin pallon takaisin ja iski td:n. Maalin vastaanottaja oli erikoinen, sillä syötön kopannut Bear Pascoe ei ollut tehnyt ainuttakaan touchdownia runkosarjassa.

Tämän jälkeen puolustukset loistivat, eikä kummallakaan ollut kunnon paikkoja pisteiden tekoon. Ennen taukoa New York pääsi kuitenkin etenemään sen verran, että se sai aikaan potkumaalin (31 jaardia) ja Giants johti tauolla 10-7.

3. neljänneksen alussa 49ersilta esiin nousi – kukapa muu kuin – Davis. Hän koppasi jälleen Smithin syötön tehden 28 jaardin touchdownin ja kotijoukkue San Francisco nousi uudestaan johtoon, tällä kertaa 14-10-lukemiin.

Sitten nähtiin puolustusten näytös, sillä peli tarjosi peräti kuusi lentopotkua perättäin. Kuudes oli kuitenkin erikoinen, sillä Giantsin antama lentopotku osui 49ers-pelaajan polveen, joka kuitenkin antoi pallon mennä. Tuloksena Giants sai pallon 29 jaardin linjalla ja kiitti mahdollisuudesta iskemällä touchdownin, kun Giants-pelinrakentaja Eli Manningin syöttö tavoitti Mario Manninghamin maalialueella.

San Francisco kuittasi kuitenkin nopeasti. Joukkue eteni vakuuttavasti ja iski potkumaalin 25 jaardista. Ottelu oli tässä vaiheessa tilanteessa 17-17. Viimeinen neliminuuttinen oli uskomaton, sillä molemmat saivat pallon haltuunsa kahdesti, mutta kumpikaan ei onnistunut käyttämään tilaisuuttaan hyväkseen. Varsinainen peliaika päättyi tasalukemiin.

Jo ensimmäinen 60-minuuttinen tarjosi huikeaa draamaa, mutta sitä oli luvassa lisää jatkoajalla. Giants voitti kolikonheiton ja pääsi aloittamaan, mutta joukkueen keinot loppuivat lyhyeen. Toisaalta San Franciscokaan ei saanut mitään aikaa ja joutui luopumaan pallosta nopeasti.

Tässä vaiheessa oli selvää, että ensimmäiset pisteet ratkaisevat ottelun ja lopulta antisankariksi nousi San Franciscon Kyle Williams. Giants joutui laittamaan lentopotkun, mutta Williams rähmäsi pallon ja vierasjoukkue pääsi yrittämään ratkaisua maalin lähietäisyydeltä. Muutaman etenemisen jälkeen Lawrence Tynes kiskaisi 31 jaardin potkumaalin haarukkaan ja Giants juhli voittoa lukemin 20-17.

Giants pelaa mestaruusottelussa ensimmäistä kertaa sitten 2008, jolloin se oli voittaja. Newyorkilaisten finaalipaikka voi pitää melkoisena yllätyksenä, sillä se on pudottanut tällä kaudella Atlanta Falconsin, hallitsevan mestarin Green Bay Packersin sekä NFL:n kovimman puolustuksen omaavan San Franciscon. Giants kohtaa 5. helmikuuta Indianapolisissa pelattavassa mestaruusottelussa New England Patriotsin, joka kukisti AFC-konferenssin finaalissa Baltimore Ravensin.