Klubi 04:n Talat: Miksi turvallisuus petti?

Yli 70 ihmistä sai surmansa keskiviikkona Egyptissä jalkapallo-ottelun jälkeen puhjenneissa väkivaltaisuuksissa. Etukäteen sovittu tappelu on järkyttänyt jalkapallon ystäviä ympäri maailman. Kaikki sarjatoiminta Egyptissä on toistaiseksi keskeytetty.

Kuva: YLE

Tragedian jälkeinen päivä näytti päivänvalossa lohduttoman näyn. Edellisen illan tapahtumien verinen totuus iski silmille. HJK:n reservijoukkueen Klubi 04:n egyptilästaustainen valmentaja Abdou Talat seurasi ottelua suorana kotonaan.

- Surullisia tapahtumia. Tässä on täsmälleen samanlainen tilanne kuin Egyptissä. Joka paikassa mennään helposti mielenosoituksiin, käytetään kiviä ja kaikenlaista väkivaltaa, Talat totesi YLE Urheilun haastattelussa.

- Voi olla, että kansannousu on tuonut määrättyä väkivaltaa ja aggressiivisuutta. Ihmiset Egyptissä olivat 40 vuotta tukahdettuja. Nyt määrätyllä tavalla he ovat vapaita; he luulevat olevansa vapaita tekemään tai sanomaan mitä tahansa.

Talatin mukaan tapahtumalla on vaikutusta maan jalkapallon maineeseen. Vaikka väkivaltaisuuksia on ollut aiemminkin, oli keskiviikko egyptiläisessä jalkapallossa todella musta päivä. Talat toivookin, että Kansainvälinen jalkapalloliitto (Fifa) rankaisee Egyptiä tapahtuneesta.

- Toivottavasti Fifa ottaa kantaa tähän. Ei tällaista voi tapahtua.

Tapahtuma etukäteen suunniteltu

Talat ei usko, että tapauksesta tulee kostoiskuja. Hän ihmettelee kuitenkin, miksi turvallisuus petti.

- Kun al-Masri oli tehnyt kaksi maalia, katsomosta juoksi ihmisiä onnittelemaan pelaajia. Ajattelin, että he pääsivät kentälle aivan liian helposti. Poliisit olivat kentän ympärillä, mutta he eivät tehneet mitään.

Tapahtuma oli etukäteen suunniteltu, sillä al-Masrin niin kutsutut ultra-kannattajat olivat uhonneet tulevasta facebook-sivuilla ennen ottelua. Seuratasolla asioihin on reagoitu nopeasti Egyptissä.

Egyptissä kaikki sarjat ovat ainakin toistaiseksi keskeytetty, kunnes ikävät tapahtumat on tutkittu. Jopa radikaalimmat toimet saattavat tulla kysymykseen.