Suora

  • Närbild
  • Taitoluistelun EM, miesten lyhytohjelma
  • Anterselva, naisten pikakilpailu

Team Uniquen haastajan mantteli historiaa

Muodostelmaluistelun SM-kilpailut luistellaan Espoossa viikonloppuna. Suurin mielenkiinto kohdistuu kolmen huippujoukkueen, Marigold IceUnity, Rockettes, Team Unique, väliseen mittelöön, jonka lopputulos ratkaisee paikat Göteborgin MM-kilpailuihin. Jaossa on kaksi paikkaa, mutta kolme äärimmäisen tasaväkistä joukkuetta.

urheilu
YLE

Joukkueet läpikäyvät kauden aikana kolme valintakilpailua joiden perusteella lopulliset MM-valinnat tehdään. SM-kilpailu on valintakilpailuista viimeinen ja myös arvokkain.

Suomen Taitoluisteluliiton pistekerroinjärjestelmän mukaisesti, lokakuussa käydyn ensimmäisen valintakilpailun voittajajoukkue sai tililleen 0,3 pistettä, toiseksi sijoittunut 0,6 ja kolmanneksi 0,9 pistettä. Turussa käydyn kilpailun voitti Marigold IceUnity, Team Unique oli toinen ja Rockettes kolmas. Järjestys oli sama tammikuun alussa käydyssä toisessa valintakilpailussa, mutta sijoituksiin perustuva pistekerroin nousi 0,5:een.

Viikonlopun SM-kilpailussa, panosten kovetessa, myös pistekerroin kasvaa. Silloin voittaja saa tililleen yhden pisteen, kakkonen kaksi pistettä ja SM-pronssille jäävä kolme pistettä. Kaksi pienimmän pistepotin haltijaa lähtee taistelemaan lajin maailman herruudesta.

Marigoldilla vahvin alkukausi

SM-kilpailuista tekee jännittävän se, että mikään joukkue ei ole vielä varmistanut MM-paikkaansa. Vaikka Marigold IceUnity onkin tulosten varjolla ollut alkukauden vahvin joukkue, ei sekään voi nuolaista ennen kuin SM-kilpailun viimeinen joukkue on esittänyt suorituksensa.

Viime vuoden MM-hopeamitalistijoukkue joutuu jäämään rannalle valinnoista vain siinä tapauksessa, että SM-voittoon luistelee kilpakumppani Rockettes, Team Uniquen ollessa toinen. Muussa tapauksessa joukkue on varma MM-edustaja. Joukkueen valmentaja Anu Oksanen ei halua ottaa SM-kilpailuista paineita, mutta myöntää että kausi on ollut heille tähän saakka mieleinen.

- Meillä on ollut hyvä kausi takana. Molempien kotimaisten valintakisojen sekä Salzburgin kansainvälisen kisan voitot ovat olleet meille tärkeitä. Olemme saaneet kv. kilpailuista hyvää palautetta ja olemme kiinnittäneet siihen viimeistelyssä huomiota, Oksanen sanoi Suomen Taitoluisteluliiton tiedotteessa.

Maailmanmestari Rockettes haastajana

Lähinnä haastajan rooliin viime vuodet totutellut Team Unique haluaa todella päästä mittelemään tällä kaudella MM-mitaleista. Joukkue edusti Suomea vuonna 2009 MM-kilpailussa tuomisinaan MM-hopeaa. Sen jälkeen MM-mitaleista ovat nauttineet muut suomalaisjoukkueet.

”Unikit” on venynyt kuitenkin kauden mittaan sellaisiin suorituksiin, että haastajan mantteli alkaa olla historiaa. Silti pronssimitali tulee olemaan myrkkyä joukkueen MM-haaveille, hopea sen sijaan riittää.

- Olemme luistelleet elämämme parasta kautta, siitä viimeisimpänä todisteena French Cupin voitto. Hymyilemme SM-kilpailuissa takuulla hopeamitalistakin, valmentaja Mirjami Penttinen lupasi.

Kolminkertainen maailmanmestarijoukkue Rockettes on löytänyt tällä kaudella itsensä tuloslistalla heikommilta sijoituksilta kuin kertaakaan aiemmin parin viime vuoden aikana. Miltei voittamattomaksi viime kaudet osoittautuneen Rockettesin kausi on sortunut epäselvyyksiin ohjelman elementeissä, joista se on yllätyksekseen saanut alempia vaikeustasopisteitä kuin on olettanut.

Joukkue pääseekin puolustamaan viimevuoden MM-voittoaan siinä tapauksessa, että se kruunataan Suomen mestariksi. Pistekertoimien johdosta SM-hopeakin riittää, mutta vain silloin kun voittajan nimi on Marigold IceUnity.

- Oikein odotamme jo pääsevämme kilpailemaan. Olemme tehneet ohjelmiimme tsekkauksia ja lähdemme muutoinkin SM-kisaan oikein hyvällä fiiliksellä. Kyllä jokaisella joukkueella on kuitenkin samat lähtökohdat eli hyvin täytyy luistella, valmentaja Kaisa Nieminen totesi.

Lähteet: YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat