Piina ohi - Granlund löi Suomen finaaliin!

Suomi kaatoi jääkiekon MM-kisojen välieräottelussa Venäjän maalein 3-0 ja eteni neljän vuoden tauon jälkeen MM-loppuotteluun. Mikael Granlund iski ottelussa maalin, josta hänet muistetaan pitkään.

urheilu
Suomi juhlii
Mikael Granlundin ilmaveivimaali 13.5.2011 on juuri syntynyt.Tomi Hänninen
Pelaajat Suomen maalilla.
Välierän Suomi - Venäjä maalikooste.

Kanadan hieman yllättäen puolivälierässä lyönyt Venäjän joukkue painotti ennen välieräpeliä olevansa paljon valmiimpi Suomen kaatamiseen nyt, kuin aikaisemmassa välisarjan ottelussa. Ja olihan Venäjä terävämpi, mutta niin oli myös Suomi.

Leijonat venyi kisojen toistaiseksi tärkeimmässä ottelussa turnauksen parhaimpaan suoritukseensa. Hyvä esimerkki oli edellisessä ottelussa vaihtoon otettu Petri Vehanen. Silloin Leijona-vahti ohitettiin avauserässä kahdesti, mutta nyt Vehanen kesti mallikkaasti taitavien venäläisten lähentelyt.

Ensimmäinen erä oli Suomen osalta vielä vähän katselua, mutta toisessa erässä sinivalkoiset ottivat valtikan hansikkaisiinsa. Venäjän joukkuepeli on ollut läpi turnauksen vaatimatonta ja kun Leijonat osasi iskeä oikeaan paikkaan, oli taiturimainen ryhmä helisemässä.

Toisen erän alkuun Mikael Granlund teki sellaisen tempun, josta hänet tullaan muistamaan pitkään. 19-vuotias hyökkääjä nappasi kiekon Venäjän maalin takana ja iski sen uskomattomalla ilmaveivillä Konstantin Barulinin selän taakse.

Venäjä ei toipunut ”shokkimaalista” oikeastaan koko ottelussa. Heti seuraavassa tilanteessa Antti Pihlström ampui tolppaan ja vain Barulinin otteet estivät Leijonien lisämaalit. Barulin torjui toisessa erässä 13 kertaa.

Päätöserässä Suomen myrsky jatkui ja venäläistähtien pinna oli kovilla. Mm. Aleksander Ovetshkin sortui turhaan hyökkäyspään jäähyyn. Leijonien nelosketju vyörytti ajassa 47.40 Suomen 2-0-johtoon. Jani Lajunen tuikkasi Barulinin lipsauttaman kiekon sisään.

Tämän jälkeen oli Ilja Kovaltshukin vuoro ottaa kuumenemisrangaistus. Suomi käytti New Jerseyn tähtihyökkääjän turhautumisen välittömästi hyväkseen. Granlund tarjoili pikkunätin lätyn maalin takaa Jarkko Immoselle ja hän katkaisi Venäjän selkärangan 3-0-maalilla.

Ärsytetty Venäjä tiivisti ketjujaan ja Vehanen oli hurjassa helteessä pelin loppuminuutit. Kazan-vahti nappasi kuitenkin joka kudin ja kruunasi Suomen loppuottelupaikan nollapelillään.

Suomi on edellisen kerran pelannut MM-loppuottelussa vuonna 2007. Silloin tuli hopeaa, kun Kanada oli finaalissa parempi maalein 4-2. Nyt Suomi taistelee maailmanmestaruudesta Ruotsia vastaan.

Venäjä kohtaa pronssiottelussa Tshekin.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat