Leijonien kouluarvosanat: Neljä kympin pelaajaa

Leijonat - Slovakian MM-turnauksen kiistatta paras joukkue - hurmasi esityksellään suomalaiset tv-katsojat. Hyvähenkisen MM-kultaryhmän kouluarvosana nousi kiitettävälle tasolle. Neljä suomalaispelaajaa sai YLE Urheilun kiekkotoimittaja Timo Uusitalolta täyden kympin.

urheilu
Suomi juhlii maailmanmestaruutta.
YLE

Leijonien kouluarvosanat Slovakian MM-turnauksesta:

Maalivahdit

Petri Vehanen: 10 Torjuntaprosentti 95,43. Leijonien luotettava ykkösmolari vei MM-turnauksen molaritilaston (torjunta%) kärkisijan ja oli kisojen paras maalivahti. Joutui luukkuvahdiksi ensimmäisessä Venäjä-pelissä, mutta otti myöhemmin makean revanssin ja osoitti suuruutensa nollaamalla huikealla MM-välieräesityksellä punakoneen. Saksa-pelissä tuli veräjänsuulle 3-4-tilanteessa ja nosti Leijonat rankkarivoittoon. Oli jopa tappiollisessa Tshekki-pelissä joukkueen paras. MM-finaalissa ja puolivälierässä täyttä rautaa. Euroopan huippuvahti kelpaisi heittämällä NHL:ään.

Teemu Lassila: 9+ Torjuntaprosentti 91,30. Torjui Latviaa vastaan 3-2-rankkarivoiton ja pysäytti siinä kaikki kaksi rl-yritystä. Joutui Saksa-pelissä penkin päähän neljän takaiskun jälkeen. Uskomaton sisääntulo jatkosarjan Venäjä-matsissa 0-2-tappiotilanteessa. Nosti Suomen suosta ensimmäisessä Venäjä-pelissä näyttäen Saksa-pelin olleen pelkkä työtapaturma. Ensi kaudeksi KHL-sarjaan.

Niko Hovinen: Haisteli arvokisatuulia tulevaisuutta varten. Sopeutui hienosti kolmosvahdin rooliin ja hyvähenkiseen leijonalaumaan. Ei voi arvostella, kun pelejä ei osunut kohdalle.

Puolustajat

Topi Jaakola: 9 0+1=1 +1 Hyvää perusluutimista nelosketjussa sekä alivoimassa. Nosti tasoaan loppua kohti ja varsinkin loppupelien alivoimaesitys oli jo loistotasoa. Kukkosen Lassen tutkapari, joka pisti MM-välierässä kroppaa likoon. Sai kolhuja Venäjää vastaan, kun Artjuhin ajeli kerran Luulaja-pakkia laidan tuntumassa. Yksi hyvä ja puhdas niitti Ovetshkiniin oli plussaa.Lasse Kukkonen 9+ 0+0 +1 Puolustava jässikkä kohensi otteitaan selvästi loppua kohti ja sai alkuturnausta enemmän jääaikaa - ja aiheestakin. Oli näkymätön ja vältti virheet, eli pelasi Lassen mittapuun mukaan loistavat kisat. Oli tärkeissä koitoksissa alivoiman luottosotureita. Selvä tasonnosto edellisvuoden arvokisapeleihin. Itseluottamus kasvoi peli peliltä. Näytti arvostelijoille pitkää nenää. Kiitettävä suoritus varakapteenilta, joka oli myös yksi joukkueen tärkeistä pukukoppihahmoista.

Sami Lepistö: 9 0+3=3 +3 Aika ajoin vaikeuksissa kiekollisessa ruudussa, mutta paransi monen pelaajan tavoin loppua kohti. Odotusarvot olivat korkeammalla, mihin esitys jäi Bratislavassa. Pelasi kuitenkin joukkueelle, eikä lähtenyt hakemaan riskillä ja yltiöpäisesti tehopisteitä tililleen. Ykköskentän pakin sitoutuminen erinomaista tasoa. Iso kaukalo taisi tuoda ekstravaikeuksia "Lepälle". MM-finaalissa tehotilasto komistui lukemalla +2.

Janne Niskala: 10- 1+3=4 +6 Puolustajien etevien pistenikkari ja Leijonien paras plus/miinus -pelaaja. Piti hyvällä itseluottamuksella kiekkoa ja täräytti komealla kaukovedolla Suomelle näyttävän 2-2-maalin ensimmäisessä Venäjä-mittelössä. Ei mikään sprinttihirmu luistimilla, mutta selviytyi silti vain neljällä jäähyminuutilla turnauksesta. Raumalaisen kaikkien aikojen paras arvokisaturnaus. Teki hurjan pelitason noston MM-kisoja edeltävistä harjoituspeleistä.

Pasi Puistola: 9+ 0+3=3 +3 Luotettava Puistola jatkoi siitä, mihin jäi Kölnin MM-kisoissa. Monipuolinen ja hermoiltaan jäätävä Väänäsen pakkipari sai paljon luottoa, eikä syyttä. Tehotilasto kertoo yksistään jotain. Oli ajoittain kulmaväännöissä köykäistä tavaraa, mutta korvasi sen vaistoilla ja nopealla pääkopalla, jotka riittävät kansainvälisiin huippukoitoksiin. Näillä esityksillä HV 71:n toissavuoden kiekkomestaria ei voi sivuuttaa jatkossa arvokisavalinnoissa.

Anssi Salmela 9+ 1+2=3 +5 Pelasi NHL-statuksen omaava pakkina ihailtavalla tavalla joukkueelle. Joukkueen plus/miinus -tilaston kakkonen. Sitoutunut Devils-pakki oli hieno näky. Otti turnauksessa vain kaksi pikkukakkosta. Kaikesta näki, että valmennus osasi käsitellä ja motivoida rämäpäistä ja joskus omia teitä kulkevaa takalinjojen luutijaa. Olemuksesta huokui tyytyväisyys omaan rooliin. Ei tuskastanut, vaikka haki isossa kaukalossa ajoittain kiekollista terävyyttä. Sai eniten suomalaispuolustajista peliaikaa. MM-finaalissa tehotilaston paras suomalainen lukemalla +3.Jyrki Välivaara 9 0+3=3 +2 Ikämieslukemilla ylivoimapakki teki ensiesiintymisen MM-kisatasolle. JYP-puolustaja kirjoitti historiaa, kun hänestä tuli vanhin MM-kisoissa debyyttinsä pelaamalla tehnyt suomalainen. Joutui ottamaan Bratislavassa eniten suomalaisjäähyjä hivenen verkkaisen luistelun takia. Peliäly ja kiekollinen taito riittävät, samoin kuin kylmäpäisyys koviin mittelöihin. Näki, että hänellä oli yhteys Leijonien maalipyssy Jarkko Immoseen.Ossi Väänänen 10- 0+0=0 +3 Positiivinen yllätys. Suomen fyysisin pakki nosteli vastustajia laitaa vasten ja kahmi valtavan määrän kaksinkamppailuvoittoja joukkueelle. Kemia Puistolan kanssa toimi. Pärjäsi oikein sijoittumalla hyvin myös luistimilla maailman huippuja vastaan. Kahdeksan pakin peluutuksen ansiosta isokokoinen Ossi jaksoi painaa päätyyn asti, eikä kangistunut missään vaiheessa. Neljä jäähyminuuttia kertoo, että jalat riittivät puolustamiseen - olkoonkin että hyökkääjien apu ylipäätään kaikille pakeille oli huippuluokkaa. Odotuksiin nähden lähes täyden kympin suoritus.

Hyökkääjät

Juhamatti Aaltonen 9- 1+2=2 +2 Taitoa on vaikka muille jakaa. Haki omaa paikkaa ja ketjua, mutta kotiutui lopussa konkari Niko Kapasen rinnalle. Tehopisteet pettymys. Tuhlariveikko sössi ainakin kolme läpiajoa siten, että ajautui riplauksien takia maalin taakse, eikä saanut edes vetoa aikaiseksi. Juhis oli hyvällä tuulella koko ajan jään ulkopuolella ja hyvä asenne viestitti omalla tavallaan siitä, kuinka mahtava joukkuehenki Leijonilla oli. Voitot olivat pääasia, ei Juhiksen oma pistetilasto.Mikael Granlund 10 2+7=9 +3 Käsittämättömän upeat MM-kisat HIFK:n mestarijoukkueen nuorelta pelimannelta! Yksikään ylisana Miken kohdalla ei voi olla liikaa Bratislavan kiekkovirtuoosille. Mieletön ilmaveivimaali Venäjän reppuun masensi käytännössä punakoneen MM-välierässä. Tarjosi turnauksen ylivoimaisesti näyttävimmät lättysyötöt. Tutkapari Jarkko Immonen kiittää tarjoilusta. Teki kansainvälisen läpimurron ryminällä. Kotimaan kamaralla ei ole tästä eteenpäin yhtään mökin mummoa eikä pikkunaperoa, jotka eivät tuntisi Mikael Granlundia. Haastoi vahvasti MM-finaalissa ja hankki vastustajalle kaksi jäähyä, mm. sen josta Immonen täräytti ratkaisevan 1-1-ylivoimatasoituksen toisen erän loppusekunneilla.

Jarkko Immonen 10 9+3=12 +2 Ylivoimalla vastustajien todellinen painajainen. Norjan alivoimapelaajat - jotka olivat etukäteen tienneet videoklipeistä Suomen pelaaja numero 26:n ylivoimakuviosta - heräävät varmasti vielä pitkään painajaisuneen, jossa Jakke pommittaa identtiset täysosumat vuonomaan pömpeliin. Muun muassa tärkeän puolivälieräpelin ratkaisuhahmo. Maaliruisku saa kiittää paljolti Granlundin aivoituksia ja syöttötarkkuutta yhdeksästä turnausosumasta. Suomen suunnannäyttäjä, MM-kisojen maali- ja pistepörssin kuningas! Sytytti MM-finaalissa Leijonat liekkeihin komealla 1-1-ylivoimamaalillaan. Mahtava turnaus ja sen ansaittu tähdistöpelaaja.Niko Kapanen 9+ 2+1=3 +3 Suuri kiekkoyleisö saattoi tuskailla edellisten MM-kisojen pistenikkarin vaatimattomilla pisteillä, mutta Nikon arvo joukkueelle näkyi tällä kertaa ihan muissa kategorioissa. Maagista pelaamista puolustussuuntaan. Suomen paras aloittaja hoiti ketjunsa velvollisuudet upealla puolustusasenteella. Valmennus ei olisi voinut vaatia kokonaiskuva huomioiden yhtään enempää. MM-välierässä Venäjää vastaan väläytteli erinomaista alivoimapeliä, jossa hän oli tärkeässä roolissa koko turnauksen ratkaisupeleissä. Osui finaalissa Ruotsin reppuun.

Mikko Koivu 10 2+6=8 +4 Joukkueen suurin liideri niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Mikon huima jääkiekon ennätyssarja paisui entisestään, eli hän on ollut nyt yhdessätoista arvokisaturnauksessa junioriajat mukaan laskien ja saavuttanut jokaisen kerran jonkun värisen jalometallin. Sai keskimäärin eniten jääaikaa Leijonista - eikä vain C-kirjaimen takia. Taklasi, raastoi, puolusti, tappoi alivoimaa, laukoi eniten vastustajan maalia kohti ja pyöritti ykkösketjun peliä. Mikon varmasta kiekonpurkamisesta alivoimalla voisi ottaa oppia jokainen juniori ja vähän vanhempikin peluri.Leo Komarov 9+ 0+2=2 +2 Leksa paransi esityksiään loppua kohti. Taklasi puhtaasti ja otti vain yhden kaksiminuuttisen kahdeksassa matsissa. Äärimmäisen sitoutunutta pelaamista joukkueen eteen. Toi MM-välierään Venäjää vastaan fyysistä pelotetta ja kasvatti esimerkillään Leijonien itseluottamusta Jevgeni Artjuhinin uhan alla. Roolipelaaja teki huiman parannuksen viime vuoden Saksan kisojen pettymysesityksiin nähden.

Janne Lahti 8 0+0=0 0 SM-liigan maalipyssy oli kevyttä valuuttaa MM-kisoissa. Kiikarilukemat pettymys Helsingin EHT-turnauksen pistenikkarille. Puolittaisia paikkoja oli, mutta pikkumustan saaminen verkkoon oli ylitsepääsemättömän vaikea tehtävä. Ajautui viiden pelin jälkeen kokoonpanon ulkopuolelle. Puolusti kuitenkin kaikkien muiden suomalaisten tapaan hyvällä asenteella. Potentiaalia arvokisojen debytantillla on. Ehkä ensi kerralla.Jani Lajunen 10- 2+1=3 +1 Korvasi Lahden viimeisissä ratkaisupeleissä. Loistava veto Suomen valmennukselta. Pelasi rohkeasti heti avausvaihdosta alkaen ja mätti vähäisellä jääajalla kaksi maalia niin Norja-puolivälierässä kuin Venäjä-välierässä. Nelosketjun kylmäpäinen ja hyväraaminen Blues-hyökkääjä väsyi SM-liigan finaalisarjassa, mutta latasi akut ja toi tarvittavaa säpinää Leijonien haalariosastolle. Nuorukainen sopii Nashvillen NHL-hyökkäyspakkaan tulevaisuudessa kuin nyrkki silmään. Toinen Suomen 1990-luvulla syntynyt pelaaja Granlundin ohella.

Petteri Nokelainen 9+ 1+1=2 0 Luotettava nelosketjun keskushyökkääjä, joka tahditti kisojen parasta nelosketjua. Pärjäsi ratkaisukamppailuissa myös kovia maita vastaan. Noksu olisi voinut heittää hyvän puolustuspelin höysteeksi muutaman maalin enemmänkin. Paikkoja nimittäin oli muutama. Lääkäri Harri Hakkaraisen vakiopotilas tärkeissä peleissä. Heittäytyi urhoollisesti kiekkojen tielle. Muuttui loppuottelun antisankarista voittomaalintekijäksi 2-1-maalillaan. Voittomaali MM-finaalissa, ei hassumpaa!

Jesse Joensuu - Passi leimattiin ja sai mitalin kouraan, vaikkei päässyt vielä tällä kertaa irti MM-kisoihin. Vuosia on vielä edessä

Janne Pesonen 9+ 2+5=7 +2 Oli työteliäs kolmas lenkki Jarkko Immosen ja Mikael Granlundin vitjassa. Leijonien neljänneksi paras pistemies. Henkilökohtainen kohokohta osui Saksa-peliin, jossa kokosi tehot 1+2 sekä MM-finaaliin (1+1). Selvisi säikähdyksellä norjalaisen jämähyökkääjä Tommy Kristiansenin rumasta töötistä ottelun jo ratkettua. Olisi voinut heittää enemmänkin maaleja.Antti Pihlström 9 2+1=3 +2 Taskuraketti teki heti Tanska-avauspelissä lupaavasti täysosuman, mutta säästi sen jälkeen maalijyvää loppuotteluun, jossa summasi tehot 1+1 pienellä jääajalla. Kilautti Granlundin ilmaveiviosuman jälkeisessä vaihdossa pelivälineen tolppaan MM-välierässä. Teki pyyteetöntä työtä sinivalkoisten eteen nelosketjussa. Vastuu jäi melko vähiin ja sai jääaikaa keskimäärin kymmenen minuuttia peliä kohden.

Mika Pyörälä 10- 1+2=3 +5 Nousi ykköskenttään Aaltosen tilalle ja toi uutta ryminää Koivun ja Ruudun ketjuun. Suomen toiseksi paras plus/miinus -pelaaja. Kaksi vuotta sitten myös Bernin MM-kisoissa "Spede" kävi jokaisessa ketjussa aina ykkösnyrkkiä myöten. Eri valmentajien luottopelaaja, jonka arvo lepää muussa kuin tehopisteissä. Tekee kansallisissa sarjoissa pisteitä, mutta kansainvälisessä vauhdissa rahkeet eivät tahdo riittää maalien tekemiseen, vaikka osuikin MM-finaalissa. Poikkeuksellisen sopeutuvainen pelaaja, jonka kokonaisvaltainen pelaaminen palvelee aina joukkuetta. Vertaus "köyhän miehen Jere Lehtiseen" ei ole mahdottoman kaukaa haettu.

Tuomo Ruutu 10- 6+0=6 +3 Carolina-laituri vastasi valmennuksen huutoon ja mätti kuusi täysosumaa, kolmanneksi eniten MM-turnauksessa. Osa oli ehkä pomppumaaleja, mutta yhtä kaikki. Koivun Mikon hieno aisapari. Rudy taklasi, pisti itsensä likoon, teki maaleja silloin kun niitä tarvittiin ja toi voimalaiturin kaivattuja ominaisuuksia Leijoniin. Ottanut Mikko Koivun ohella jokaisessa pelaamassaan arvokisassa mitalin. Silloin kun maajoukkueen pätevä tiedottaja Janne Lahti (ei Jokereiden Lahti) laittoi medialle tiedotteen, että Tuomo ja Mikko liittyvät Leijoniin, Suomi ilmoittautui käytännössä MM-kisojen mitalijahtiin. Tuomo on esimerkillinen maajoukkueratsu ja aina valmis edustustehtäviin. Yksi joukkueen johtajista. Valmennus:(Jukka Jalonen-Petri Matikainen-Pasi Nurminen): 10 Jalosen johtama äijämäinen valmennus antoi Slovakiassa vahvat näytöt, kun joukkue oli koottu täysin jalosmaisen näköiseksi. Loistavat sentterit loivat pohjan neljän ketjun aktiiviselle pelille. Jalonen julisti jo ennen kisoja, että koossa oli hänen päävalmentajauransa kemialtaan paras miehistö. Jalosen pelitapa osui nappiin, kun äärimmäisen sitoutunut miehistö pelasi vaihdosta toiseen joukkueelle. Valmennus valitsi sopivat ja onnistuneet pelaajat Slovakiaan. Esimerkkinä 1990-luvun kaksikko Granlund-Lajunen. Kahdeksan puolustajan kiistelty rotaatio osoittautui isoksi voimavaraksi.

Pätevän valmennuksen johdolla suomalainen palloilukulttuuri otti askeleen eteenpäin ja näytti, kuinka takaa-ajoasemasta härmäläinen voi nousta vastustajien ohi heittämällä. Tämä nähtiin monta kertaa turnauksessa, muun muassa MM-finaalissa. Uudet apuvalmentajat Matikainen ja Nurminen olivat jalkautuneet pelaajien tasolle ja antoivat koko ajan pelaajille kaivattua palautetta, joka kasvatti yksilötasolla rohkeutta ja itseluottamusta. Näkymättömän videoluotsin Janne Mälkiän puuhia ei kannata myöskään unohtaa. Joukkueenjohtaja Timo Jutilasta tuli Bratislavassa ainoa suomalainen, jolla on palkintokaapissa kaksi aikuisten MM-kultaa.

Lähteet: Timo Uusitalo, Bratislava

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat