1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

"Armstrongin positiivinen doping-näyte lakaistiin maton alle"

Ammattipyöräilyn kaikkien aikojen suuruuksiin kuuluvan Lance Armstrongin entinen tallikaveri Tyler Hamilton on jatkanut doping-paljastuksiaan. Hamilton totesi CBS-televisiokanavan 60 minutes -ohjelmassa, että Armstrong on antanut positiivisen doping-näytteen, joka kuitenkin salattiin.

Kuva: EPA

Hamilton sanoi, että Armstrong antoi positiivisen EPO-näytteen Sveitsin ympäriajossa vuonna 2001. Seitsenkertainen Ranskan ympäriajon voittaja ei kuitenkaan saanut minkäänlaista sanktiota, kun Kansainvälinen pyöräilyliitto sekaantui asiaan.

- Tiedän, että hän on antanut positiivisen näytteen. Hän kertoi minulle. Hän oli niin huoleton ja hän jopa naureskeli asialle siitä kertoessaan, Hamilton paljasti TV-ohjelmassa.

- Ihmiset hoitivat asian. En tiedä tarkkoja yksityiskohtia, mutta tiedän, että Lancen ihmiset ja hallintopuolen ihmiset keksivät keinon, jolla se lakaistiin maton alle.

Asiasta uutisoinut uutistoimisto Reuters ei tavoittanut kansainvälisen liiton johtoa aiheen tiimoilta. Armstrong on toistuvasti muistuttanut, että ei ole jäänyt koskaan kiinni testissä. Asianajaja Mark Fabiani penää CBS:ltä vastuuta asian uutisoinnissa.

- Koko prosessin ajan CBS:ltä on puuttunut journalistista reiluutta, ja sensaationhakuisuus on ylittänyt vastuullisuuden. CBS on päättänyt luottaa arveluttaviin lähteisiin unohtaen Lancen lähes 500 puhdasta testinäytettä sekä ne entiset tallikaverit, jotka olisivat puhuneet Lancen työetiikasta ja lahjakkuudesta, Fabiani totesi.

Hamilton oli aktiiviurallaan läheisesti tekemisissä Armstrongin kanssa. Viimeaikaiset paljastukset hän on tehnyt sanojensa mukaan koko lajin edun nimissä.

- Tuntuu pahalta tehdä tämä, mutta uskon, että loppujen lopuksi, pitkällä tähtäimellä laji paranee, Hamilton selvitti.