Biljardin lajiesittely - Snooker

Pelin sanotaan syntyneen 1800-luvun loppupuolella Intiassa brittiläisen siirtomaa-armeijan upseerien yhdisteltyä englantilaiseen biljardiin muita pelimuotoja. Peli sai 1900-luvulla jalansijaa Englannissa ja BBC-television Pot Black-ohjelma 1960-luvun lopussa toi pelin koko kansan tietoisuuteen.

Robin Hull Kuva: Suomen Biljardiliitto

Väritelevision myötä snookerista kasvoi jalkapallon jälkeen suosituin tv-laji Englannissa. Lajin suuret nimet Steve Davis ja Stephen Hendry loivat mainetta 80- ja 90-luvulla voittamalla useita maailmanmestaruuksia. Eurosportin lähetysten myötä on myös laji tullut Suomessa tutuksi ja viime aikojen tähdeksi on noussut Ronnie O’Sullivan. Myös Robin Hullin vaiheita ammattilaisareenoilla on aina seurattu Suomessa suurella mielenkiinnolla.

Ensi kaudesta alkaen Hull on jälleen mukana snookerin ammattilaisturneella Main Tourilla, sillä hän lunasti sinne paikkansa toukokuun alussa pidetyissä Qschool karsinnoissa.

Hull voitti Suomen mestaruuden viime vuonna.

Suomen ensimmäinen snookerpöytä asennettiin Helsingin Suomalaiselle Klubille vuoden 1986 lopussa ja vuotta myöhemmin käynnistyi todellinen lajin buumi Ritz-Biljardin ja Ratakadun Snooker-Centerin kerätessä lajista innostuneita isojen pelipöytien ääreen.

Laji on Suomessa säilyttänyt vankan kannattajajoukon erilaisten biljardilajien puristuksessa ja suomalaiset pelaajat ovat tuttuja kisailijoita Euroopan ja maailman amatöörikentillä.

Pelin kulku

Pelin ideana on kerätä pisteitä pussituksilla. Yhden pisteen antavan pussitetun punaisen pallon jälkeen voi valita jonkun ”väripallon” arvoltaan 2-keltainen, 3-vihreä, 4-ruskea, 5-sininen, 6-pinkki ja 7-musta.

Punaisia ja ”väripalloja” pussitetaan vuorotellen siten, että pussitetut punaiset jäävät pois pelistä ja ”väripallot” nostetaan takaisin pöydälle omille pisteilleen kunnes kaikki punaiset on pussitettu. Tämän jälkeen ovat vuorossa väripallot arvojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan.

Lyöntivuoro päättyy pussituksen epäonnistuessa tai lyönnin aikana tapahtuneeseen virheeseen. Vastapelaajan eduksi lasketaan virheestä vähintään 4 pistettä tai virhetilanteen pallon arvo.

Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelin. Maksimipistemäärä yhdellä lyöntivuorolla on 147 pistettä.

Pelin taktisena piirteenä on saattaa lyöntipallo asemaan, ns. "snookeriin", missä yksikään sallittu kohdepallo ei ole osuttavissa muuten kuin yhden tai useamman vallin kautta. Ohilyönti lasketaan virheeksi ja näin vastustaja voi kartuttaa pistetiliään.

Teksti:

Timo T. Tiusanen, Snooker lajipäällikkö