Näin Myllylä kertoi asioista oikeudessa

Mika Myllylän videokuuleminen hiihdon doping-oikeudenkäynnissä kesti liki kaksi ja puoli tuntia. Vaikka itse kuuleminen oli suljettujen ovien takana, kuulustelun nauhat sai salassapidettäviä osia lukuunottamatta jälkikäteen kuultaviksi. Myllylä kertoo niissä pitkälti samaa kuin esitutkinnassa, eli myöntää kokeilleensa epo-hormonia.

urheilu
YLE

- Omalta kohdaltani voin kertoa sen, että olen urheilu-urani aikana kokeillut erytropoietiini-hormonia, Myllyllä sanoi kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatisen kysellessä.

- Voitteko yksilöidä milloin tämä tapahtui, kysyi Jaatinen.

- En voi sitä tarkemmin voi yksilöidä, minusta on otettu verikokeita vuodesta 1994, muistaakseni olympialaisista asti. Liekö ne syväjäädytetty, menkää tutkimaan sieltä mitä löydätte. Ajankohdasta en sano, mutta myönnän että olen kokeillut epoa, Myllylä sanoi.

Myllylä myös sanoi pistäneensä ainetta itse itseensä ihon alle käyttökokeiluissaan.

Myllylän mukaan epon käyttö ei merkittävästi nostanut hänen hemoglobiiniarvojaan. Hän sanoo, ettei nesteytystä käytetty vain arvojen alentamiseen, vaan aidosti myös etenkin pitkillä matkoilla palautumiseen ja tankkaamiseen.

- Syyttäjä ajaa takaa sitä, että nesteytystä on otettu vain hemoglobiiniarvojen laskemiseksi. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Sitä on otettu nimenomaan pitkälle matkalle, tankatakseen nestetasapainon mahdollisimman korkealle, Myllylä sanoi.

"Kerroitteko valmentajille epon käytöstä?"

Myöhemmin kuulemisessa kävi ilmi, että Myllylä on muistikuviensa mukaan kertonut kokeilustaan myös kahdelle maastohiihtojoukkueen valmentajalle.

Antti Leppävuoren asianajaja Ari Korhonen kysyi Myllylältä vuorollaan seuraavasti:

- Yksi kysymys vielä, syyttäjä yritti haarukoida teidän epon käyttökokeiluanne. Kerroitteko silloiselle päävalmentajalle, oli hän kuka tahansa, että olitte kokeillut epoa?

- Sitä te saatte kysyä päävalmentajilta, siihen minä en sano yhtään mitään. Siihen antakoon vastaukset Vähäsöyrinki ja Leppävuori. Se on heidän tehtävänsä siihen vastata, sanoi Myllylä.

Hän lisäsi, että aineiden hankinnassa valmentajat eivät olleet millään tavalla tekemisissä.

Tämän jälkeen oikeuden puheenjohtaja Maritta Pakarinen puuttui puheeseen, ja muistutti, että Myllylän tulee vastata kysymyksiin, jos ne eivät koske hänelle läheisiä henkilöitä.

- Kerroitteko valmentajille, että olette epoa kokeilleet, Pakarinen täsmensi.

- Kyllä minä luulen, että olen (kertonut). Keille kaikille kerroin, niin en tarkasti muista. On se ymmärrys, että olen kertonut. Nämä valmentajat, jotka olivat Pekka Vähäsöyrinki ja Antti Leppävuori, he saattoivat olla täysin tietoisia tästä minun epon käytön kokeilusta, Myllylä vastasi.

Hän luonnehti välejään Vähäsöyrinkiin ja Leppävuoreen myös kaverillisiksi, ei pelkästään valmennukseen liittyväksi.

- Tottahan sitä kymmenen vuotta kun samoissa ympyröissä liikutaan niin tullaan kavereiksi, voisiko ystävä-sanaakin käyttää. Ihan hyvät suhteet ollut, erityisesti Pekan ja Antin kanssa. Molempia arvostan valmentajina, ja nautin työstäni heidän kanssaan, Myllylä kommentoi välejään valmentajiin.

Leppävuori, Vähäsöyrinki ja muut syytetyt ovat kieltäneet syytteet.

Nyt hiihdon doping-oikeudenkäynnissä on kuultu kaikkia todistajia, ja jäljellä ovat enää loppulausunnot, jotka on tarkoitus kuulla torstaina.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat