Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mänty: Olympiastadionin remontti hallitusohjelmassa

Tuoreella urheilu- ja kulttuuriministerillä Paavo Arhinmäellä on edessään monia haasteita. Arhinmäen junailtavaksi näyttää tulevan mm. Helsingin Olympiastadionin kunnostus. Tehtävä on kuitenkin erilainen kuin kollegoillaan, sillä urheiluministerin jakovara ei ole samalla tavalla riippuvainen valtion varsinaisesta budjetista kuin muilla ministereillä

urheilu
YLE

Hallituksen ohjelmaan on saatu maininta, jonka mukaan stadionin peruskorjauksen luonne kansallisena hankkeena otetaan huomioon rahoituksessa. - Kulisseissa puhutaan, että Veikkauksen voittovaroista ja Helsingin kaupungilta pyritään kokoamaan 100 miljoonaa euroa, jolla lähdetään liikkeelle.

Ministerisalkkujen arvottaminen on aina suosittua kansan- ja mediahuvia. Nytkin pähkäiltiin innokkaasti yksittäisten nimien tasolla, keitä mihinkin tehtävään nimitetään. Valinnanvara on silti suhteellista. Kaksi suurinta puoluetta Kokoomus ja SDP pääsivät ottamaan päältä, mutta ne ottivat juuri ne salkut, jotka niiden hallituksen mahtipuolueina pitikin ottaa.

Urheilu- ja kulttuuriministerin salkku jäi suurten seulan ulkopuolelle ja se jyvitettiin tällä kertaa Vasemmistoliitolle. Puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tunnetaan kovanluokan jalkapallofriikkinä, mutta en varmaan ollut ainoa, joka arveli, että hän joutuu ”uhrautumaan” liikenneministeriksi. Se posti kuulostaa äkkiseltään enemmän puheenjohtajalle sopivalta.

Arhinmäki päätti toisin. Hän otti mallia 90-luvun edeltäjästään Claes Anderssonista, jolle kelpasi kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävät. Monipuolisuusmies pärjäsi siinäkin hommassa. Komeat tilastot jättää taakseen myös väistyvä urheilu- ja kulttuuriministeri Stefan Wallin. Urheiluun ja liikuntaan osoitetut määrärahat kasvoivat merkittävästi laman oireista huolimatta.

Merimies on edelleen erimies, mutta niin on urheilu- ja kulttuuriministerikin. Hänen taloudelliset raaminsa eivät ole samalla tavalla perinteisen budjettirahoituksen rajoittamia kuin muilla ministereillä.

Urheiluun ja kulttuurin voi jakaa rahaa sitä enemmän mitä ahkerammin suomalaiset veikkaavat, lottoavat ja lyövät vetoa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Veikkaus oy:n jakovara kasvaa jatkossakin selkeästi vaivattomammin kuin valtiolla.

Rahaa ei riitä kaikkeen hyvään tälläkään sektorilla. Ministeri ohjaa määrärahojen käyttöä ja suuntaa. Arhinmäki haluaa taatusti jättää Paavon puumerkkinsä. Voisi kuvitella, että huippu-urheilun edellytysten turvaamisen ohella, huomiota saa kansan liikuttaminen.

En ihmettelisi, jos ministeri käyttäisi aikaansa senkin pohtimiseen, miten turvata vähäväkisten perheiden lasten mukanaolo palloilulajeissa. Harrastaminen tekee monille tiukkaa, koska seuramaksut ovat niin korkeita.

Yksi ja sitäkin tärkeämpi tehtävä löytyy hallitusohjelman sivuilta. Sinne on kirjoitettu, että ”Olympiastadionin peruskorjauksen luonne kansallisena hankkeena otetaan huomioon rahoituksessa ”. Lausuma on yleisluonteinen, mutta velvoittava.

Kulisseissa kuiskitaan, että stadionin kunnostamiseen suunnataan rahaa 100 miljoonaa niin, että puolet tulee Veikkauksen voittorahoista ja toinen puoli Helsingin kaupungilta.

100 miljoonaa ei riitä stadionin täydelliseen kasvojenpesuun, mutta sen verran saadaan aikaan, että urheiluministerille tulee sulka hattuun.

Kari Mänty

Suosittelemme

Tuoreimmat