Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Räsäselle ja Vähäsöyringille ehdollista vankeutta

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut entisen hiihtäjän Jari Räsäsen törkeästä petoksesta vuoden ehdolliseen vankeuteen. Entinen hiihtovaikuttaja Pekka Vähäsöyrinki sai törkeästä petoksesta yhdeksän kuukautta ehdollista.

urheilu
Jari Räsänen (vas.) ja Pekka Vähäsöyrinki

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi entisten hiihtovaikuttajien Jari Piiraisen ja Antti Leppävuoren syytteet.

Käräjäoikeus katsoi Jari Räsäsen salanneen vuosina 1999-2000 STT:tä vastaan käydyssä herjausoikeudenkäynnissä tuomioistuimelta keskeisen seikan pimitettyään epo-hormonin käyttönsä. Tässä oikeudenkäynnissä Räsäsen on näytetty käyttäneen epoa kaudella 1996-1997.

Pekka Vähäsöyringin tuomiossa perusteena on se, että suomalaisessa maastohiihdossa oli STT-uutisointia ennen jo usean vuoden ajan käytetty ainakin joidenkin henkilöiden toimesta epo-hormonia. Käräjäoikeus katsoo lisäksi, että niin sanotun farmakologisen valmentautumisohjelman myötä suomalaishiihdossa käytettiin myös kasvuhormonia. Käräjäoikeus toteaa, että Vähäsöyrinki oli ollut itse tällä alueella aktiivinen ja uraauurtava "dopingvalmentaja".

Antti Leppävuoren ja Jari Piiraisen osalta käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että kumpikin oli ollut vastoin kiistämistään Trondheimin vuoden 1997 kisoissa paikalla ja näkemässä, kun Jari Räsäsestä oli poistettu verta liian korkean hemoglobiiniarvon vuoksi epo-hormonin käyttöä vahvasti indisoiden. Siitä, että he olisivat tienneet mistään kasvuhormoneista herjausoikeudenkäynnin aikaan, ei ole kuitenkaan näyttöä.

Leppävuoren ja Piiraisen syyksi jääneen yhden yksittäisen havaintonsa salaamiseen on katsottu olleen merkittävyydeltään sen verran vähäisempi, että kertomatta jättäminen olisi käräjäoikeuden mielestä voinut täyttää korkeintaan ns. tavallisen petoksen tunnusmerkistön eikä siis törkeän. Kun syyteoikeus tavallisesta petoksesta oli vanhentunut jo vuosia sitten, ei Leppävuoren ja Piiraisen ole voitu katsoa syyllistyneen menettelyllään rikokseen. Heihin kohdistettu syyte on sen vuoksi pitänyt hylätä.

Lähteet: YLE Uutiset

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat