Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu
  • Teemu Pukki: laiskottelijasta kanarialinnuksi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sensaatio - Japani löi USA:n MM-finaalissa

Japani on voittanut jalkapallon naisten maailmanmestaruuden. Historiallinen mestaruus varmistui, kun se kaatoi suosikkijoukkue Yhdysvallat Frankfurtissa pelatussa loppuottelussa rangaistuspotkukilpailussa 3-1. Japani nousi tasoihin sekä varsinaisella peliajalla että jatkoajalla, jonka jälkeen tilanne oli 2-2.

urheilu
Japanin naiset juhlivat jalkapallon maailmanmestaruutta.
YLE

Suosikkina otteluun lähtenyt USA otti pelin haltuunsa heti alussa. Etenkin kaksikko Lauren Cheney - Megan Rapinoe piinasi Japanin puolustusta alituiseen, ja paikkoja riitti alusta asti. Japanilla oli sen sijaan vaikeuksia päästä edes keskiviivan yläpuolelle.

Ensimmäinen läheltä piti -tilanne saatiin vajaan puolen tunnin kohdalla. Ennen finaalia kolme maalia turnauksessa viimeistellyt Abby Wambach päätti väkevän nousunsa laukomalla pallon voimalla Japanin maalin ylärimaan. Jatkotilannekaan ei tuottanut Yhdysvalloille toivottua tulosta.

Pari minuuttia myöhemmin Japanikin pääsi maalipaikkaan. Kozue Ando pelattiin puolittaiseen läpiajoon, mutta laukaus pienestä kulmasta jäi varsin vaisuksi, ja USA:n maalivahti Hope Solo torjui suuremmitta vaivoitta. USA:n Laura Cheneyn puskuyritys 34. minuutilla ei myöskään tuottanut tulosta.

USA:n kauttaaltaan hallitsema ensimmäinen puoliaika tasoittui hieman loppua kohden, mutta päättyi maalittomana, ja näin ollen tauolle poistuttiin 0-0-tilanteessa.

Vaihtopelaaja iski - Japani kuittasi

Heti toisen puoliajan alussa USA sai pallon toistamiseen maalipuihin. Heather O'Reilly keskitti, ja loukkaantuneen Cheneyn tauolla korvannut Alex Morgan tuikkasi pallon lähietäisyydeltä tolppaan. Pallo jäi pyörimään Japanin maalin eteen, mutta tilanne raukesi.

Japanilla oli oma paikkansa tunnin pelin jälkeen. Turnauksessa neljä maalia viimeistellyt Homare Sawa vapautti oivaltavalla syötöllä Yukari Kingan vetopaikkaan, mutta heppoinen laukaus painui yli maalin. Japanin maalivahti Ayumi Kaihori puolestaan venyi erinomaiseen yhden käden torjuntaan Wanbachin puskun edessä.

68 minuuttia oli juuri saatu täyteen, kun USA rikkoi vihdoin kuparisen. Megan Rapinoe lähetti pitkän pystysyötön, ja 22-vuotias Morgan karisti vartijansa, Japanin Saki Kumagain. Välierässäkin maalinteossa onnistunut vaihtopelaaja viimeisteli tarkasti, ja Kaihori oli maalillaan voimaton.

Maalin jälkeen Japani alkoi ymmärrettävästi pitää enemmän palloa. Tasoitus tuli onnekkaastikin 81. minuutilla. USA:n puolustus pystyi ottaman Karina Maruyamalta pallon pois hyvässä maalipaikassa, mutta lopulta Alexandra Krieger rähmäsi pallon suoraan Aya Miyaman jalkoihin, ja tällä oli helppo työ laittaa pallo maaliin.

Enempää maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty, joten 1-1-tilanteessa lähdettiin puolen tunnin mittaiselle jatkoajalle. Heti sen alussa USA:lla oli pari puolittaista paikkaa, mutta Wambach sen paremmin kuin Morgankaan eivät onnistuneet hyödyntämään paikkojaan.

Japani taas tasoihin - rankkarit japanilaisjuhlaa

104. minuutilla kyseinen kaksikko kuitenkin iski. Pitkä painostus Japanin päädyssä päättyi, kun Wambach puski turnauksen neljännen maalinsa Morganin nappikeskityksestä. Neljällä maalilla Wambach nousi maalipörssin kärkeen brasilialaisen Martan ja Japanin Homare Sawan kanssa.

Se oli kuitenkin vain hetkittäistä iloa Wambachille ja jenkeille. 117. minuutilla Sawa toimitti kulmapotkun jälkitilanteesta pallon Yhdysvaltojen maaliin ja sitkeä Japani nousi tasoihin. Sawa varmisti samalla maalipörssin voiton viidellä osumallaan.

Jatkoajan viime sekunneilla USA sai vielä herkullisesta paikasta vapaapotkun, kun Japanin Azusa Iwashimizu ajettiin ulos tämän kaadettua läpiajossa olleen Morganin. Maalia ei tullut, joten edessä oli rankkarit.

Rankkarikisassa USA:n vetäjistä vain yksi, Abby Wambach onnistui maalinteossa. Japanin maalivahti Ayumi Kaihori torjui kaksi vetoa ja lisäksi Tobin Heath laukoi yli maalin. Japanilta epäonnistui vain yksi vetäjä, ja Saki Kumagain onnistumisen jälkeen alkoivat villit juhlat.

Japani on ensimmäinen aasialaisjoukkue ja kaiken kaikkiaankin vasta neljäs maa, joka on voittanut naisten maailmanmestaruuden. Aiemmat mestaruudet ovat menneet USA:lle (2), Saksalle (2) ja Norjalle. USA on ollut mitaleilla kaikissa kuudessa MM-turnauksessa.

Lähteet: YLE Urheilu

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat