1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

15-vuotias Shiwen Ye järjesti jymypaukun

Kiinan vasta 15-vuotias Shiwen Ye järjesti yllätyksen uinnin MM-kotikisoissaan Shanghaissa. Ye voitti naisten 200 metrin sekauinnin komealla ajalla 2.08,90. Ennakkosuosikeista välierien nopein, Australian Stephanie Rice jäi tyystin ilman mitalia.

Kuva: YLE

Selkäuintiosuudella kilpailun kärkeen noussut Yhdysvaltain Ariana Kukors näytti vielä rintauintiosuuden jälkeen menevän menojaan kohti toista perättäistä maailmanmestaruutta. 22-vuotias Kukors kuitenkin hyytyi vapaauintiosuudella ja jäi lopulta pronssille ajalla 2.09,12.

Takaa tuli ohi Ye ja Australian Aliana Coutts. Ye oli ykkösradalta loppukurkotuksessa lopulta paras ja voitti maailmanmestaruuden ajalla 2.08,90. Coutts jäi kymmenyksen kiinalaisesta ja saalisti toisen MM-hopeansa noin tunnin sisään (sama mitalin väri myös sadan metrin perhosuinnissa).

- Ensimmäiset MM-kisani ja kaksi hopeamitalia kahden kisapäivän jälkeen - olen melko tyytyväinen siihen. Noin lähelle kultaa pääseminen on tietyllä tavalla pettymys, mutta kaikki aikanaan, Coutts totesi.

Ye on syntynyt 1. maaliskuuta vuonna 1996. Superlupaus on ensimmäisissä pitkän radan aikuisten arvokisoissaan, mutta jo viime vuonna hän ehti ottaa MM-hopeaa 200 ja 400 metrin sekauinneissa lyhyellä radalla. Myös Aasian mestaruuden hän on voittanut molemmissa lajeissa.