Suora

  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Evilä: Tuon tyylikkäämmin sitä ei voi tehdä

Tommi Evilä näytti kilpailijan lahjansa Turun Kalevan Kisojen pituusfinaalissa. Kipulääkkeillä kuumettaan lääkinnyt Evilä hyppäsi uransa kahdeksanteen Suomen mestaruuteen melkoisella tempulla: hyppäämällä viimeisellään 808 ja ohittamalla Roni Ollikaisen neljällä sentillä.

urheilu
Tommi Evilä kuvassa
YLE

- Kyllä siinä tarvittiin sysäystä ja liikkeelle panevaa tekijää. Nuoret urhot tulevat ja näyttävät rintakarvansa, mutta oli hienoa, että pääsin viimeisellä hypyllä noukkimaan. Juuri tuon tyylikkäämmin sitä ei voi tehdä. Tietenkin se olisi voinut olla sen 810 tai vaikka enemmän, mutta pitää olla itsekin realisti. Huikeaa, että se edes lähti, ja tästä saa ihan tosissaan olla tyytyväinen, Evilä iloitsi.

Tulos 808 jää vain kaksi senttiä Daegun MM-kisojen B-rajasta. Vaikka raja on vielä Evilältä rikkomatta, ja vaikka sen rikkomiseen on enää yksi mahdollisuus (Lappeenrannan Eliittikisat), Tampereen Pyrinnön mies ei osannut harmitella puuttuvia senttejä.

- Kun vedin ensimmäistä kertaa kilpailupaitaa päälle, puntaroin vielä, vedänkö tänään tosissaan. Reilu tunti sen jälkeen juhlitaan SM-kultaa 808:lla, joten voin sanoa, että 810 on nyt jossain ihan muualla, kuumeessa kilpailun hypännyt Evilä totesi.

- Tässä on vedetty melkeinpä grammakaupalla tulehduskipulääkkeitä. Sillä tätä on koitettu kontrolloida. Nyt on pää sekaisin, mutta illalla on varmasti lääkkeistä myös maha kipeä.

"Ensimmäinen askel oli se, että yö ei ollut liskojen yö"

Se, että Evilä ylipäätään osallistui kilpailuun, selvisi vasta alkuverryttelyssä. Evilä joutui turvautumaan jopa taikauskoon kilpailun aikana - olihan miehen ensimmäinen Suomen mestaruus tullut juuri Turussa kymmenen vuotta sitten.

- Ensimmäinen askel oli se, että yö ei ollut liskojen yö. Toinen askel oli se, että aamulla löysin takaisin hotellille. Seuraavaksi lähdettiin tänne, ja löysin kentälle. Aika pihalla tässä ollaan. Onneksi oli jännittävä kisa, ja lisäksi olen taikauskoinen kaveri. Hyppäsin täällä ensimmäisen Suomen mestaruuteni (2001), ja se loi sellaista uskoa, Evilä taustoitti.

- Turun ympyrä minun kohdalta oikeastaan sulkeutui nyt tämän uran kohdalta. Tässä oli nyt sellaiset tunteet, jotka tulivat psyykkiseltä puolelta. Arvostan tämän todella korkealle. Ikinä en ole harjoitellut kipeänä, kun se on kuitenkin aina terveydellä leikkimistä. Onneksi ei ole mikään kestävyyslaji. Tiedostan riskit, enkä lähtisi kenellekään suosittelemaan.

Vahva usko rajan rikkomiseen

Kuumeessa hyppääminen ei missään nimessä ollut optimaalinen tilanne, kuten jokainen varmasti ymmärtää. Siitä huolimatta Evilä ei pitänyt oikeastaan ainuttakaan hyppyään epäonnistuneena.

- Jos on kuumeessa ja pitää miettiä muita kuin kodin sisällä tapahtuvia askareita, jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä. Mentaaliharjoituksia on harrastettu vuodesta 2001 asti, ja kyllä niistä hyötyä on. Toiseksi viimeinen oli paras, mutta siihen en saanut millään väännettyä alastuloa. Viimeiseen otin askelmerkkiä kymmenen senttiä taaksepäin, ja annoin mennä vaan itseluottamuksella, Evilä totesi.

- Onneksi sadekin loppui. Vaikka kosteusprosentti on aika korkea, ei siitä haittaa ollut. Onneksi tuulikin pysyi koko ajan myönteisenä. Olosuhteet pysyivät oikein, oikein hyvinä, kun ei tullut vettä.

Jos Evilä mielii lähteä elo-syyskuussa järjestettäviin MM-kisoihin, viikon päästä sunnuntaina Lappeenrannan Eliittikoisoissa vähintään 810 pitää syntyä. Evilällä on vahva usko mestaruuteen - olettaen, ettei sairaus vie mennessään.

- Jos tästä tervehdyn, kyllä sen pitäisi tulla. Kun on kuumetta, se kertoo aina siitä, että kropassa on vikaa. SE hidastaa palautumista, ja pitää muistaa, että kuumeen pitkittyessä ota yhteys lääkäriin. On tullut luettua noita särkylääkepurkkeja sen verran tiuhaan. Jos se lähtee tuosta laskemaan, ei kai siinä sitten mitään. Tavoite on mennä Lappeenrantaan pahat mielessä, Evilä virnisti.

Lähteet: Ilkka Palomäki, Turku

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat