Swansea tuo walesilaisväriä Valioliigaan

Walesilainen Swansea City on tehnyt todellisen uroteon nousemalla lyhyessä ajassa englantilaisen jalkapallon korkeimmalle sarjatasolle. Kova kotijoukkue Swans pelasi vielä kaudella 2007-2008 Ykkösliigassa, mutta viime keväänä se kipusi Valioliigaan Mestaruussarjan pudotuspelien kautta.

Kuva: SNTV

Pääsarjassa viimeksi vuonna 1983 esiintyneen Swansean lähihistorian ikimuistoisin päivä koettiin toukokuun lopussa Wembleyllä, kun Reading kaatui nousufinaalissa loppulukemin 4-2. Entinen Chelsean laituri Scott Sinclair viimeisteli kolme maalia, joista kaksi tuli rangaistuspotkuista.

Sinclairin loistokaudesta huolimatta sarjanousu henkilöityy kuitenkin ennen kaikkea 38-vuotiaaseen manageriin Brendan Rodgersiin, joka johdatti joukkonsa Valioliigaan heti ensimmäisellä yrittämällään. Toki hänen edeltäjänsä Roberto Martinez ja Paulo Sousakin tekivät hyvää työtä Swansean peräsimessä.

Hyökkäykseen Rodgers sai mieleisensä vahvistuksen, kun seura pulitti Watfordille 3,5 miljoonaa puntaa Danny Grahamista. Swansean kaikkien aikojen ennätyshankinta voitti viime kaudella Mestaruussarjan maalipörssin 24 osumallaan. Grahamin rinnalla voi pelata Stephen Dobbie, Craig Beattie tai Middlesbrough’sta tullut Leroy Lita, jolla on jo valioliigakokemusta Readingin riveistä.

Laituriosasto näyttää hyvältä, kun viimeksi Newcastlea edustanut Wayne Routledge solmi kolmen vuoden sopimuksen. Hän kilpailee peliajasta Sinclairin ja Nathan Dyerin kanssa. Keskustan pelaajista seurataan erityisesti nuorta Joe Allenia, joka on pienestä koostaan huolimatta tehnyt suuren vaikutuksen. Hollantilainen Ferrie Bodde on puolestaan ollut pitkään poissa, ja nähtäväksi jää, yltääkö hän vielä entiselle tasolleen.

Swansean vahva alakerta on rakentunut Walesin maajoukkuetopparin Ashley Williamsin, 26, ympärille. Mies on pelannut huimia minuutteja kolmen viimeksi kuluneen kauden aikana, ja onnistuneet esitykset palkittiin valinnoilla Mestaruussarjan vuoden joukkueeseen vuosina 2010 ja 2011.

Williams, Garry Monk ja Alan Tate miehittävät puolustuksen keskustan paikkoja. Uutena pelaajana minuuteista taistelee 19-vuotias Stephen Caulker, joka hankittiin lainasopimuksella Tottenhamista. Maalivahtiosastolle kaivattiin täydennystä, ja sitä varten Swansea haali 29-vuotiaan Jose Moreiran Benficasta. Myös Hollannin maajoukkuerinkiin kuuluva Michel Vorm siirtyi Liberty Stadiumille.

Hollantilaisen veräjänvartijan Dorus de Vriesin ilmaissiirto Wolverhamptoniin oli melkoinen takaisku. Hänestä oli tullut todellinen tukipilari Williamsin ohella, eikä pelejä jäänyt juurikaan väliin viime vuosina. Myös keskikenttäpelaaja Darren Pratley lähti sopimuksen umpeuduttua – hän Boltoniin.

Keskikenttäpelaaja Leon Britton kuuluu yhdessä Monkin ja Taten kanssa harvinaiseen joukkoon, joka on edustanut Swanseata Englannin liigan kaikilla neljällä sarjatasolla.