Suora

  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma
  • Taitoluistelun EM, naisten lyhytohjelma

MM-rajan alittanut maratoonari: SUL:sta ei ole kuulunut mitään

Suomen lopullinen yleisurheilujoukkue Daegun MM-kisoihin nimetään lauantaina. Kisoista rannalle on tällä hetkellä jäämässä kaksi kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) kisarajan alittanutta maratoonaria.

urheilu

Tukholman maratonilla toukokuussa ajan 2.41,21 juossut Leena Puotiniemi on harmissaan, että IAAF:n rajan 2.43,00 alittaminen ei ole riittämässä MM-kisapaikkaan. Suomen Urheiluliiton (SUL) asettama raja on 2.38,00.

- Mielelläni olisin MM-kisoihin lähtenyt mukaan. SUL on perustellut kovempaa rajaansa sillä, että maantielajeissa kisarajat ovat muita lajeja löysempiä. Ymmärrän toki kansainvälistäkin liittoa siinä, että he haluavat maratonille paljon osanottajia ja olisihan se hienoa, että jokaisesta maasta olisi ainakin yksi osanottaja. SUL:n päätös on mitä on ja siihen on tyydyttävä, kertoi Puotiniemi YLE Urheilun haastattelussa.

Suomessa maratonhuiput ovat yleensä yli 30-vuotiaita, eikä 35-vuotiaan lähettäminen MM-kisoihin "hankkimaan kokemusta" välttämättä ole SUL:n mielessä.

- Jostain sellaisesta saattaa myös olla kyse. Kaikki tieto mitä minulla valintaani liittyen on, tulee kuitenkin täysin median välityksellä. SUL ei ole koko kauden aikana ollut minuun millään tavalla yhteydessä näihin asioihin liittyen, Puotiniemi paljastaa.

- Kuulin Kalevan kisoissa, että SUL:n keskustelupalstalla on kaikenlaista minun valitsemiseen ja valitsematta jättämiseen liittyen. Siellä spekuloitiin mm. sitä onko kyse iästäni (35), vai kenties siitä, että edustan ruotsinkielistä pientä seuraa. En kuitenkaan ole niin kaukana siitä SUL:n rajasta (3 min 21 s). Sitäpaitsi juoksin kärkiaikani Tukholmassa, mikä on ratana myös aika hidas. Kilpailen näillä näkymin seuraavan kerran Helsingin City Maratonilla 20.8. ja seuraavaksi Berliinin maratonilla 25.9.

Suomessa on käynnissä kova kestävyysjuoksubuumi. Puotiniemen lisäksi myös Johanna Kykyri on alittanut (2.42,17) IAAF:n MM-kisarajan. Kovin kansainvälinen kärki Suomesta kuitenkin puuttuu.

- Olen toki harmissani itseni lisäksi myös sen takia, että meitä on muutama kova nainen, joilla olisi ollut realistinen mahdollisuus Daegussa juosta. Kestävyysjuoksu ylipäänsä on tällä hetkellä Suomessa ylivoimaisesti harrastetuin laji. Ihan varmasti mielenkiintoa olisi suomalaisyleisössä löytynyt, vaikka menestystä MM-maratonilla ei olisi tullutkaan. Olen saanut kuitenkin paljon palautetta ja tukea juoksuharrastajilta, Puotiniemi toteaa.

Puotiniemi suuntaa seuraavaksi katseensa Lontoon olympiakisoihin. Helsingin ensi kesän EM-kisoissa maraton ei nimittäin ole kisaohjelmassa.

- Tässä asiassa on tehty tosi typerästi, koska maraton-reitin kuvaaminen ja näyttäminen kansainvälisissä kuvissa olisi ollut hyväksi Helsingillekin. Eihän missään kenttälajissa kaupunki tule yhtä hyvin esille kuin maratonilla.

SUL:n valmennusjohtaja Jarmo Mäkelä selittää liiton tiukennetut MM-kisarajat tasa-arvoseikoilla.

- Tämä johtuu siitä epäsuhdasta, jonka IAAF tietoisesti aiheuttaa. He haluavat maantielajeihin (maraton ja kilpakävely) mahdollisimman suuren osanottajajoukon, jotta kilpailu olisi puitteiltaan komeaa katseltavaa. Tämä tietysti johtaa siihen, että tulosrajat eivät ole vertailukelpoisia. Me olemme urheilijavalinnoissa halunneet lähteä liikkeelle siitä, että laitamme kaikkien lajien urheilijat tasa-arvoisempaan asemaan. Tämän takia olemme kiristäneet maratonin ja kilpakävelyn tulosrajoja, perusteli Mäkelä YLE Urheilulle.

- Stadionilla järjestettävissä lajeissa urheilijat ovat keskenään tasa-arvoisessa asemassa. Tulosrajat perustuvat maailmantilastoihin ja niissä tapahtuviin muutoksiin ja lajin historiaan.

Lähteet: YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat