Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Urheiluruutu

Mäkelä: Heikko tulostaso muutti painotuksia

Suomen Urheiluliiton valmennuksen johtaja Jarmo Mäkelä ymmärtää hyvin Antti Ruuskasen leirin kritiikin keihään MM-valintoja kohtaan. Mäkelän mukaan valintaperusteita muutettiin odotettua heikomman keihäskesän takia.

urheilu
Jarmo Mäkelä.
YLE

Valintaperusteluina on mainittu koko kesän katsanto, Kalevan Kisat ja keihäskarnevaalit. Se, että Lehtola nousi MM-koneeseen nimenomaan Lappeenrannan esityksellään, nosti myrskyn etenkin kisakoneen ulkopuolelle jääneen Antti Ruuskasen leirissä.

- Lappeenrannan kilpailu oli ratkaiseva Sampo Lehtolan valinnan osalta. Se, minkä takia ajauduttiin tähän tilanteeseen, selittyy sillä, että koko kesän ajan Suomen keihästaso on ollut alhaisempi, mitä odotettiin, Mäkelä selvittää.

- Kun keihästä on heitetty kauden ajan 78 ja vähän reilun 80 metrin väliin, se on johtanut siihen, että valintajärjestelmän painotuksista - Kalevan Kisoista ja keihäskarnevaaleista - on aika paljon sulanut pois. Ajauduimme siihen, että Lappeenrannalle jäi vääjäämättömästi iso merkitys. Kun taso on ollut tämä, se jätti mahdollisuuden myös yllätyksille. Sellainen myös nähtiin.

Ruuskanen oli Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla toinen ja Turun Kalevan Kisoissa kolmas, mutta molemmilla kerroilla tulos jäi 80 metrin liepeille. Tuo sama taso on ollut Ruuskasella koko kauden, ja Mäkelä näkeekin Sampo Lehtolan eduksi nousevan trendin.

- Antti Ruuskanen oli Kalevan Kisoissa kolmas hieman yli 80 metrin tuloksella. Se ei tietysti edustanut sitä painoarvoa, mitä esimerkiksi Ari Mannion kohdalla nähtiin. Kun koko kausi otettiin huomioon, Mannion lisäksi myös Lehtola on ollut nousujohteinen tuloskaaressaan. Hän paransi tietysti huikeasti yli viisi metriä ennätystään viimeisessä kisassa, mikä oli tyhjissä tuulissa kova näyttö, Mäkelä muistuttaa.

”Ymmärrän hyvin kritiikin”

Ruuskanen ja tämän valmentaja Aki Parviainen ovat kritisoineet valintoja kovalla kädellä. Ennen kaikkea Ruuskasen leiri on nostanut esille keskinäisen vertailun: kaksikko on ollut tänä kesänä yhdessä kuudessa kisassa, ja vain Lappeenrannassa Lehtola on voittanut.

- Ymmärrän hyvin kritiikin, joka tulee Ruuskaselta ja hänen taustajoukoiltaan. Toisaalta, kun kesää on käyty valitettavan alhaisella tasolla, keskinäisten kohtaamisten merkitys ei ole läheskään niin suuri, mitä se olisi ollut normaalilla suomalaisella tulostasolla. Moni varmasti odotti tasoa sinne 82-86 metriin, Mäkelä perustelee.

- Kun valinta-ajan lopulla vain Ari Mannio ja Sampo Lehtola tälle tasolle päätyivät, siitä syntyi perusteet, jotka olivat lopputuloksen kannalta monille yllätys - eikä vähiten Ruuskaselle ja hänen taustajoukoilleen.

Ruuskasen leiri on syyttänyt liiton valitsijoita jopa siitä, että heillä olisi jotain henkilökohtaista Ruuskasta vastaan - kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Ruuskanen jäi viime metreillä joukkueen ulkopuolelle.

- Ei varmasti ole mitään henkilökohtaista. Pidän erikoisena tuollaista tulkintaa. Sitä en allekirjoita missään tapauksessa, enkä itsessäni mitään sellaista tunnusta, Mäkelä vakuuttaa.

Lähteet: YLE Urheilu

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat