1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

"Kävin etsimässä Anttia ensiavusta"

Antti Kempaksen valmentaja-isä Martti Kempas piti Daegun MM-kisojen 50 kilometrin kävelyä rohkaisevana, vaikka poika hylättiin. Kempas oli varsin hyvävointinen, vaikka matkalla oksennus lensi tiuhaan.

Kuva: YLE

- Ilman muuta tämä antaa uskoa. Pitkän tauon jälkeen pääsimme mukaan, ja noinkin hyvä kunto (kisan jälkeen) oli yllätys. Yleensä keskeytyksen tai tällaisten jälkeen Antti on ihan tillintallin, kisan alussa pojalleen ohjeen hieman hitaammasta menosta antanut Martti Kempas totesi.

- Kisa siihen asti oli ihan hyvä. Puolessa matkassa oli sellainen 3.53-vauhti, jopa alle. Oksennuspätkillä tietenkin ajat aina putosivat. Aloituskaan ei ollut liian kova, kun sykkeet pysyivät normaaleina. Itse hän sen tiesi tarkemmin.

Kempaksen kilpailu alkoi vaikeutua 25 kilometrin jälkeen, kun nesteet eivät enää pysyneet sisällä elimistössä. Isä-Kempas arveli, että urheilujuoma ei välttämättä sopinut kovin hyvin.

- Täytyy tutkia tarkkaan, miten tankkaus etenkin urheilujuomien kanssa meni. Siihen urheilujuomaan sen täytyy liittyä. Se ei vain pysynyt sisällä, Kempas ihmetteli.

50 kilometrin kävely saatiin käydä lopulta tämän viikon säähän verrattuna inhimillisissä oloissa. Sekin on mahdollista, että kuumempaan keliin suunniteltu nesteytys meni hivenen yli kilpailun alussa.

- Odotimme, että ilma olisi ollut kuumempi ja kosteampi. Voi olla, että vatsassa on ollut liikaa nestettä. Ja siihen kun koko ajan ottaa vielä lisää. Keli on toisaalta niin pettävä, että on pakko juoda koko ajan, vaikka ei olisikaan janontunnetta. Elimistö alkaa kuivaa, kun kosteus haihduttaa, isä-Kempas arvioi.

"Kävin etsimässä Anttia ensiavusta"

Hieman ennen hylkäystään Antti Kempas kaatuikin radalla pariin otteeseen. Valmentaja lähtikin etsimään poikaansa hivenen väärästä paikasta kilpailun jälkeen.

- Kävin etsimässä häntä ensiavusta, mutta sitten hän tulikin vastaan. Kunto oli ihan hyvä. Voi olla, että hän käy huomenna jo lenkillä. Pitää tarkkaan tutkia syyt. Harmittaa.

Kun hylkäys tuli, sulivat myös toiveet Lontoon olympiarajan rikkomisesta. Sen tekemiseen on kuitenkin vielä tällä kaudella kaksi hyvää mahdollisuutta.

- Ranskassa kisat ovat lokakuun 9. päivän kieppeillä. Saksassa olisi 24. syyskuuta. Se olisi tosi hyvä kisa, missä aikoinaan Reima Salonen ja Valentin Kononenkin ovat kävelleet. Siellä olisi hyvää vastustakin. Jotenkin kyllä kutkuttaisi, jotta ei menisi ihan hukkaan, isä-Kempas totesi.

- Jos Antti näin hyvin palautui näin hyvin, kyllä se kolme viikkoa riittää. Hän käveli kuitenkin vain vähän alle 40 kilometriä. Viimeinen kymppi on se, jossa ne tuhot yleensä tulevat. 40 kilometrin harjoituksiakin pystyy tekemään, ja niistäkin toipuu. Sillä kympillä lihassolut ovat kovilla ja saattavat vaurioitua.