Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kempaksen hylkäykseen eriskummallinen syy

Antti Kempaksen kävely miesten 50 kilometrin MM-kisassa päättyi hylkäykseen hieman ennen 40 kilometriä. Puolen matkan jälkeen Kempaksen maha meni sekaisin, ja hylkäykseen johtanut kolmas varoitus tuli varsin eriskummallisesta syystä.

urheilu
Antti Kempas
YLE

Kempaksen tuskien tie käynnistyi noin 30 kilometrin jälkeen. Vaikka hän kuinka yritti syöttää nestettä kroppaansa, mikään ei pysynyt sisällä. Oksennus tuli pahimmillaan jopa 500 metrin välein.

- Minulla ei ollut mitään muita ongelmia kuin, että mikään ei pysynyt sisällä. Kaikki tuli ulos 3-4 kertaa jokaisella kierroksella. Sellaista vaahtoa lensi vain. Jossain vaiheessa meni aivan pimeäksi, mutta jotenkin piristyin siinä vielä. Pakotin itseni juomaan enemmän ja enemmän, vaikka ne tulikin ulos koko ajan.

- Ihan mieletön harmitus. Ei tässä näin pitänyt käydä. Eniten harmittaa se, että hyvät ovat voimat. Tiedän, että olisin kuitenkin sinnitellyt maaliin, jos olisin saanut vain kävellä. Ei väsytä lainkaan. Harmittaa, kun matkaa maaliin olisi ollut enää 12 kilometriä. Viimeinen taistelu olisi vasta alkanut. Energiat eivät loppuneet, mutta mikään ei pysynyt sisällä, varsin hyvävointinen Kempas harmitteli.

Kun maha meni sekaisin, se vaikutti luonnollisesti myös Kempaksen kävelyyn. 30-vuotias Osakan MM-kisojen 11:s tuli lopulta hylätyksi - varsin erikoisesta syystä.

- Oksennusrefleksissä se yökkäisy oli sen verran voimakas, että joka kerta menivät polvet koukkuun. Koko äijä heilahtaa kerralla, saakeli. Tuomarit tietenkin näkevät sen. Yritin yökkiä niin, että olisivat jalat pysyneet suorina. Kun äijä heiluu, ei voi mitään. Kun pääsin kävelemään oksentamisen jälkeen, ei ollut taas mitään hätää, yksi 12:sta kisassa hylätystä urheilijasta kertaa.

- Yleensäkin tuomarilinja on tiukka, joten nyt oli näköjään äijissä vikaa. Ilmeisesti kävelimme kaikki niin huonolla tekniikalla. Minulla siihen eniten vaikutti se oksentelu. En pysynyt pystyssä, saamari. Ainut keino olisi ollut pysähtyä aina oksentamaan. Jos 3-4 kertaa kierroksella pysähtyy, siinähän se aika olisi mennyt. Muuten tekniikka oli paljon parempaa alun ongelmien jälkeen.

"Ei ollut mitään syytä hidastaa vauhtia"

Kaksi ensimmäistä varoitustaan Kempas sai jo kisan alkupuolella. Arvokisoihin kolmen vuoden tauon ja usean loukkaantumisen jälkeen palannut Kempas näki selvän syyn myös näihin tekniikkaongelmiin.

- Alkuun meno oli vähän tukkoista. Kun aineenvaihdunta alkoi jossain 20 kilometrin kohdalla toimia, tekniikkakin parani. Sitten ei sen suhteen ollut mitään hätää. Sitten alkoivat nämä vatsaongelmat, ja huolestuin siitä, Kempas valaisi.

- Tuli tankattua ehkä vähän kuumempaan keliin. Nyt ei tullutkaan yli 30 astetta, ja sen takia alku oli ehkä vähän tukkoinen. Muuten tankkaus on täytynyt mennä ihan hyvin, koska olen kuitenkin melkein 40 kilometrin kävelyn jälkeen näin hyvävoimainen.

Alkumatkalla Kempaksen valmentaja-isä Martti kehotti monta kertaa suojattiaan hiljentämään vauhtiaan. Valmentaja luuli Kempaksen aloittaneen liian kovaa, mutta urheilija itse tiesi koko ajan, missä mennään.

- Seurasin omaa sykettäni, ja menin koko ajan sillä sykkeellä, mitä alunperin suunnittelin. En missään vaiheessa ylittänyt sykerajoja, vaan päinvastoin vedin niiden alle. Sen puolesta olin niin luottavainen, että ei ollut mitään syytä hidastaa vauhtia. Kävely oli muuten hallussa koko ajan, Kempas totesi.

Syksyllä vielä olympiarajan kimppuun

Jo hyvissä ajoin ennen hylkäystään Kempas otti tuntumaa myös asfalttiin muutenkin kuin kengänpohjillaan. Hieman ennen juottopaikkaa kurvissa jalat vain yhtäkkiä eivät kantaneetkaan.

- En tiedä oikein, mitä siinä tapahtui. Jotenkin vain meni pimeäksi vähäksi aikaa. Voimat vain loppuivat yhtäkkiä ihan täysin. Joku ihme heikko hetki iski, episodin jälkeen piristynyt Kempas ihmetteli.

Kempas on kärsinyt lukuisista erinäisistä vammoista Pekingin olympiakisojen jälkeen, ja siinä mielessä MM-matka oli jo palkinto sinällään. Myös kilpailu antoi paljon positiivisuutta tulevaisuutta ajatellen.

- Hyvää oli se, että välillä oli hyvä vauhti jo päällä. Osoitin sen, että kyllä MM-tasolla pystytään taas kävelemään. Täytyy selvittää, mikä tuon vatsan veti noin sekaisin. Jos sitä ei olisi ollut, varmasti olisin vetänyt tuolla hyvän tuloksen. Vaikka viimeinen kymppi olisi ollut vaikeaa, maaliin olisi tänään kävelty, Kempas vakuutti.

Kempakselle iso tavoite Daegusta oli ajan 3.59 alittaminen. Kun hylkäys vei mahdollisuudet Lontoon olympiakisojen tulosrajan rikkomiseen, rajan kimppuun pitää hyökätä vielä uudemman kerran tällä kaudella.

- Syksyllä olisi tarjolla vielä kaksi 50 kilometrin kisaa, Ranskan ja Saksan mestaruuskisat. On se raja pakko vetää tänä vuonna. Kunto on sen verran hyvä, että se on tehtävissä. Puolivälin aika taisi olla jotain 1.56, ja sillä vauhdilla se olisi mennyt aika selvästikin, Kempas muistutti.

- Saksa olisi syyskuun viimeisenä viikonloppuna ja Ranska viikon päästä siitä. Nyt olen sen verran hyvävoimainen, että uskon palutumisen olevan aika nopeaa. Nyt täytyy miettiä, mitä Ruotsi-ottelun kanssa tehdään.

Lähteet: Ilkka Palomäki, Daegu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat