Suora

 • Katowice Minor CS:GO
 • Supercoppa Juventus - Milan
 • Jalkapallon Italian cup, Supercoppa Juventus - Milan
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu

Ruuskasen urakka päättyi pettymykseen, de Zordo teki jättiyllätyksen

Antti Ruuskanen oli Suomen joukkueen ainoa mitalitoivo Daegun MM-kisoissa. Pielavetinen koki kuitenkin kovan kohtalon, sillä hän pääsi heittämään vain kolme heittoa. Mestariksi saatiin yllätysnimi, sillä Norjan Andreas Thorkildsen syrjäytettiin ykköspaikalta.

urheilu
Antti Ruuskanen
YLE

Ruuskanen pääsi kisoihin vasta valituksen kautta, mutta "varamies" osoitti kuitenkin kovat kilpahermonsa ja selviytyi ainoana suomalaisena ja viimeisenä heittäjänä keihään finaaliin. Hän heitti karsinnassa 81,03, kun hänen kauden parhaansa on kantanut 82,29.

Vain neljä heittäjää tilastojen kymmenen parhaan joukosta selviytyi finaaliin. Karsiutujen joukossa olivat muun muassa 88,22 heittänyt Latvian Vadims Vasilevskis, tilastovitonen Tero Pitkämäki ja kutonen Tshekin Petr Frydrych.

Venäjän Sergei Makarov aloitti finaalin 77,33 metriä kantaneella heitollaan. Antti Ruuskasen avaus oli varsin vaisu, sillä keihäs lensi varsin matalalla ja heitto jäi alle 75 metriin. Ruuskanen päättikin astua heittonsa yli.

Uuden-Seelannin Stuart Farquhar siirtyi kärkeen 78,99 kanteneella heitollaan ja myös Turkin Fatih Avan ylitti 78 metriä omalla avauksellaan. Kuuban Guillermo Martinez osoitti jälleen olevansa kovassa heittokunnossa. Hänen keihäänsä lähti sopivan korkealle ja kantoi 84,30. Norjan Andreas Thorkildsen vastasi 80-metrisellä ja nousi kakkoseksi tuloksellaan 80,75.

Finaalin ainoa vasenkätinen heittäjä, Saksan Matthias de Zordo sen sijaan täräytti heti ensimmäisellään kauden parhaansa 86,27 ja otti kärkipaikan haltuunsa. Tshekin Vitezslav Vesely ylitti omalla heitollaan 81 metriä, kun taas Ukrainan Roman Avramenko ja Australian Jarrod Bannister 82 metriä.

Viimeinen haastaja oli liikaa

Ruuskasen toinen heitto oli jälleen matala, mutta tällä kertaa hän sai paremman tuloksen kuin ensimmäisellään. Ruuskasen keihäs kantoi 79,46, ja tämä vei hänet seitsemännelle sijalle. Universiadeissa keihäskisan voittanut Avan paransi sen sijaan roimasti toisellaan ja kiskaisi 83,34. Tällä heitollaan turkkilainen nousi kolmanneksi ja pudotti Ruuskasta pykälän alaspäin.

Thorkildsenillä oli vaikeuksia saada keihästään oikeaan asentoon. Hänen matala heittonsa kantoi ainoastaan 80,46, ja norjalainen meni Ruuskasen edelle seitsemännelle sijalle. De Zordo oli vakuuttavassa vireessä toisella kierroksellakin. Vaikka tulos ei parantunutkaan, niin silti se kantoi 85,51.

Keihäsfinaalin ensimmäinen pieni yllätys nähtiin, kun Makarov ei onnistunut parantamaan ja jäi viimeiseltä kolmelta kierrokselta. Myöskään Ruuskanen ei onnistunut parantamaan tulostaan, joten pielavetinen joutui jännittämään loppuun asti, selviääkö hän viimeisille kierroksille. Ruuskasen kolmas heitto kantoi 79,06. Lopulta Ruuskasen viimeinen uhkaaja, Saksan Mark Frank heitti suomalaisen ohi. Frankin heitto kantoi 81,81 ja nosti hänet kuudenneksi.

Karsinnassa B-ryhmän ykkösheittäjä, 82,10 heittänyt Farquhar ei saanut heittoaan kantamaan, ja uusiseelantilainenkin putosi jatkosta. Myös kauden aikana 85,10 kiskaissut Venäjän Dimitri Tarabin epäonnistui, ja hän koki saman kohtalon kuin Makarov ja Farquhar.

Keihäsguru Jan Zeleznyn valmennettava Vesely onnistui kolmannella heitollaan hyvin, ja tulos 84,11 hilasi hänet mitalitaistoon ja neljännelle sijalle.

Nilkkavamma de Zordon huolena

Nivusvaivasta alkukaudesta kärsinyt Thorkildsen löysi vasta neljännellä heitollaan oikea tekniikkaa heittoonsa. Hän kiskaisi tuloksekseen 84,78, mikä nosti norjalaisen toiseksi.

Kisaa johtava de Zordo on kauden aikana kärsinyt nilkkavammasta, ja saksalainen loukkasi nilkkansa jälleen toisessa heitossaan. De Zordo jättikin kolmannen sekä neljännen heittonsa väliin ja nilkka teipattiin uudelleen.

Martinez onnistui ensimmäisellä heitollaan mainiosti, mutta oli tämän jälkeen vaisuhko. Neljännellaan kuubalainen sai tuloksesseen ainoastaan 76,99, mutta oli silti kiinni pronssimitalissa.

Kolme viimeistä arvokisaa voittaneen Thorkildsenin voittoputken jatko jäi viimeisen heiton varaan, sillä hänen viides heittonsa jäi sen verran lyhyeksi, että hän päätti astua heittonsa yli. Martinez sen sijaan päätti jättää oman vuoronsa väliin.

De Zordo palasi heittopaikalle viidennellä kierroksella. Aivan samanlaiseen iskuun saksalainen ei päässyt kuin kahdella ensimmäisellä heitollaan, mutta tulos 82,88 vankisti hänen johtoasemaansa.

Viimeisellä finaalikierroksella heittäjillä oli vaikeuksia saada enää tulostaan parannettua. Ruuskasen pudottanut Frank heitti 77,73, Bannister ja Avramenko astuivat heittonsa yli, Avan sai keihään tulokseen 77,58 ja Veselykin astui yli.

Martinez piti pronssisijaa käsissään tuloksella 84,30, eikä kuubalainen saanut tätä enää parannettua. Martinezin viimeinen heitto kantoi vain 78,69. Thorkildsen onnistui lopulta sekä karsinnassa että finaalissa ainoastaan yhdessä heitossaan eikä se ollut hänen viimeinen kiskaisunsa. Norjalaisen viimeinen heitto oli vaisu ja kantoi 80,28. Thorkildsenin sarja oli toki tasainen, mutta kaukana hänen totutusta tasostaan. Hänen kauden parhaansa oli kantanut peräti 90,61.

Maailmanmestaruuden varmistanut de Zordo halusi heittää vielä viimeisellään. Vaikka tulos ei ollut ensimmäisen veroinen, ylitti hän kuitenkin yli 81 metriä 40 sentillä. Saksalainen vei keihäänmaailmanmestaruuden ja syrjäytti Thorkildsenin vallankahvasta.

Barcelonan EM-kisoissa hopeaa napannut De Zordo vahvisti samalla Saksan mitalisaldoa heittolajeissa, sillä Saksa on saanut MM-kultaa miesten keihäänheiton lisäksi myös miesten kuulassa ja kiekossa ja MM-hopeaa naisten kiekossa.

KEIHÄS, LOPPUKILPAILU

 1. Matthias de Zordo GER 86,27(86,27, 85,21, -, -, 82,88, 81,40)

 1. Andreas Thorkildsen NOR 84,78(80,75, 80,46, 80,60, 84,78, x, 80,28)

3. Guillermo Martinez CUB 84,30

 1. Vitezslav Vesely CZE 84,11
  1. Fatih Avan TUR 83,34
  2. Roman Avramenko UKR 82,51
  3. Jarrod Bannister AUS 82,25
  4. Mark Frank GER 81,81
 1. Antti Ruuskanen FIN 79,46(x, 79,46, 79,06)
  1. Dmitri Tarabin RUS 79,06
  2. Stuart Farquhar NZL 78,99
  3. Sergei Makarov RUS 78,76

Lähteet: YLE Urheilu

Suosittelemme

Tuoreimmat