1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Vakiovihje: Kärkijoukkueet virettä etsimässä

Huippuhyvät tärpit ovat tällä vakiokierroksella vähissä. Alkukaudelle tyypilliseen tapaan vakiopelaajat ovat kuitenkin joissakin kohteissa ylireagoineet alkukauden tuloksiin, joten näihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Kuva: YLE

Tottenhamilla, Leicesterillä ja Nottinghamilla pelit ovat takkuilleet, mutta jokainen niistä on oman sarjansa parhaimmistoa, ja pelijuoni tulee löytymään jossain vaiheessa varmasti. Spursille ja Leicesterille merkataan rohkeasti vierasvarmat. Southamptonin ylipelattu kotivoitto Nottinghamista puolestaan varmistetaan lompakkoa lihottavalla ristillä.

Spursille avauspisteet?

Eurocup-paikoista taistelevan Tottenhamin kausi on alkanut murheellisesti: takana on kaksi tappiota maalierolla 1-8. Ensimmäisiä pelejä ei kuitenkaan kannata tuijottaa liikaa, koska tappiot ovat tulleet kivenkovia manchesteriläisseuroja Unitedia ja Cityä vastaan.

Wolverhampton on vielä ilman tappioita, mutta sen alkukauden ohjelma on ollut melko helppo. Hyvästä alusta huolimatta Wolves tulee olemaan tällä kaudella korkeintaan alempaa keskikastia. Sen perustasosta saatiin osoitus vierastasurissa keskikastin Aston Villaa vastaan, jossa se oli koko ottelun ajan alakynnessä.

Peliprosenteissa Wolves on asetettu lieväksi ennakkosuosikiksi, vaikka asetelmien pitäisi olla itse asiassa päinvastaiset. Spurs kuuluu ilman muuta Valioliigan niin sanotun kuuden suuren joukkoon ja on kotijoukkue Wolvesia selvästi edellä.

Tottenhamilla on toki muutamia loukkaantumisia, mutta sen laadukas pelaajamateriaali kyllä kestää nuo poisjäännit. Wolvesinkaan sairastupa ei ole tyhjä, sillä sen ykköslaiturin Matthew Jarvisin pelaaminen on epävarmaa.

Wolvesin heikko kohta on puolustus, kun taas Tottenham jyrää juuri vahvan hyökkäyksen ja laitapelinsä ansiosta. Peliprosentit huomioon ottaen kakkonen sopii varmaksi pienellä riskilläkin kohteeseen yksi.

Svenniksen Kettujen hännät nousussa

Leicester on tehnyt huomattavia satsauksia tälle kaudelle, ja se tulee kamppailemaan tosissaan suorasta noususta Valioliigaan Mestaruussarjan ykkössuosikki West Hamin kanssa. Kovan vaihtuvuuden vuoksi ensimmäiset pelit lähtivät odotetun nihkeästi liikkeelle.

Leicesterin peli on ollut kuitenkin viime matseissa jo yllättävänkin valmista. Juuri ennen siirtoikkunan sulkeutumista se teki vielä pari huippuhankintaa. Muun muassa Evertonista tullut hyökkääjä Jermaine Beckford on huipputason vahvistus ennestään kovaan Kettujen hyökkäyspäähän.

Kotijoukkue Barnsley kuuluu Mestaruussarjan puotajakandidaatteihin. Myös sillä oli kovasti vaihtuvuutta täksi kaudeksi, eivätkä sen peliesitykset ole olleet häävejä. Barnsley on ollut aikaisempina vuosina kuitenkin yllätysvalmis joukkue.

Tästä saatiin osoitus myös tällä kaudella, kun se yllätti sarjan ylempään kastin kuuluvan Readingin vieraissa. Tuosta matsista se sai tosin enemmän kuin ansaitsi, sillä Reading tuhri kaksi kolmesta rankkaristaan. Muita voittoja Barnsley ei olekaan saanut. Se onkin ollut kauden jokaisessa pelissään altavastaajana.

Joukkueiden perustasoero on selkeä vierailija Leicesterin hyväksi. Leicesterin voittoa pelattu juuri sopivan vähän, joten vierasvoitto sopii erittäin hyvin varmaksi kohteessa seitsemän.

Muistutus: Forest on vahva

Ennestään hyvä Nottingham Forest vahvistui kauden alla entisestään. Manageriksi tuli entinen Englannin maajoukkuemanageri Steve McClaren, ja keskikentälle hankittiin erinomaisia pelaajia

Forestin kausi on alkanut kuitenkin surkeasti, sillä se on viidessä Mestaruussarja-pelissä voittanut ainoastaan häntäpään Doncasterin. Joukkue on kuitenkin ajoittain esittänyt erinomaista peliä, joten potentiaalia sillä on edelleen sarjan kärkihaminoihin asti.

Sarjanousija Southamptonin käyrä on osoittanut päinvastaiseen suuntaan. Keskikastiin povattu joukkue on voittanut neljä peliä ja ollut erittäin pirteä, niin kuin sarjanousijat usein kauden alussa ovat.

Vakiopelaajat ovat reagoineet selvästi liikaa alkukauteen, sillä Southamptonin kotivoitto on saanut peräti yli 60 prosentin pelikannatuksen, vaikka perustasoltaan Nottingham on Saintsia jopa hivenen parempi.

Noin 20 pinnaa ylipelattuna kotivoiton ohittaminen kokonaan houkuttelisi. Tähän matsiin vaikuttaa kuitenkin Saintsin puolustajan Daniel Seabornin vakava loukkaantuminen, joka tapahtui yökerhossa sattuneessa väkivallanteossa. On selvää, että Southampton tulee matsiin täynnä tunnetta ja haluaa kotonaan voittaa ottelun juuri Seabornille. Tällä kertaa otetaankin hyvin maksava risti kotivoiton oheen.

Ville Pekkanen