Djokovic löi Nadalin eeppisessä finaalissa

Tenniskauden viimeinen Grand Slam -turnaus, US Open sai arvoisensa päätöksen, kun maailman kaksi parasta miespelaajaa kohtasivat yli nelituntisessa loppuottelussa. Novak Djokovic löi Rafael Nadalin erälukemin 6-2, 6-4, 6-7 (3-7), 6-1 ja pääsi juhlimaan ensimmäistä US Openin mestaruuttaan.

urheilu
Novak Djokovic
EPA / Justin Lane

Nadal tuli otteluun paremmalla sykkeellä ja mursi heti Djokovicin ensimmäisen syöttövuoron. Espanjalainen oli lähellä murtaa vastustajansa toisenkin syötön, mutta Djokovic onnistui pitämään syöttönsä vaivoin. Sen jälkeen serbi sai koneensa jylläämään, vei kuusi peliä peräkkäin ja voitti avauserän murskaavasti 6-2.

Nerokkailla temponvaihteluilla avauserää dominoinut Djokovic sai huonon alun myös toiseen erään. Nadal mursi ja siirtyi nopeasti 2-0-johtoon. Ote siirtyi kuitenkin jälleen Djokovicille, kun hän onnistui hyödyntämään kuudennen murtopallonsa lähes 20 minuuttia kestäneessä kolmannessa pelissä. Henkisesti tärkeän pelin häviämisestä masentunut Nadal menetti seuraavankin syöttönsä, ja yhtäkkiä espanjalainen oli 2-4-tappiolla.

Nadal nousi kuin nousikin 4-4-tasatilanteeseen, mutta lannistui menetettyään syöttönsä kolmannen kerran erässä heti perään. Djokovic hyödynsi johtoasemansa ja otti toisen erävoittonsa 6-4-lukemin. Kahden erän jälkeen pelikello oli ohittanut jo kahden tunnin rajan: huolella jokaiseen pisteeseen valmistautuneet pelaajat saivat erän aikana päätuomarilta varoituksia liiallisesta ajankäytöstä useaan otteeseen. Myös villisti ottelussa mukana elänyttä yleisöä jouduttiin paimentamaan tuon tuosta.

Hurja kolmas erä

Vaikka ottelussa nähtiin paljon syötönmurtoja, peli oli erittäin korkeatasoista ja pallorallit säännöstään pitkiä. Sama kaava jatkui lähes puolitoista tuntia kestäneessä kolmannessa erässä: ensimmäisen kuuden pelin aikana molemmat pystyivät pitämään syöttönsä vain kerran. Djokovic näytti jo harpanneen kohti turnausvoittoa, kun hän mursi 3-2-johtoon. Nadal osoitti kuitenkin vahvuutensa viemällä serbivastustajansa seuraavan syöttövuoron puhtaasti. 3-3-tasoituksen varmistaneen tulisen kämmenlyönnin päätteeksi Nadal tuuletti antaumuksella.

Suorituksistaan hurjistunut Nadal alkoi hallita peliä ja hankki murtopallon 4-3-johtoasemassa. Djokovicin pitkäksi karannut lyönti jäi näkemättä tuomareilta, mutta Nadal haastoi tilanteen ja pääsi yrittämään murtoa. Djokovic selvitti tukalan paikan ja sai jälleen otetta pelistä. Hetkeä myöhemmin maailmanlistan ykkönen pääsi syöttämään mestaruudesta, kun hän mursi 6-5-johtoon. Djokovic oli jo kahden pisteen päässä voitosta, mutta Nadal venytti ratkaisun väkisin tie-breakiin. Pelihuumorinsa löytänyt espanjalainen oli täysin pysäyttämätön ja vei katkaisupelin pistein 7-3.

Selkäkivut eivät hidastaneet Djokovicia

Neljännen erän ensimmäisessä pelissä Djokovic alkoi pidellä selkäänsä ja nilkuttaa kentällä. Puoltenvaihdossa serbi pyysi huoltajan kentälle ja käytti kolmen minuutin lääkintätauon saadakseen hoitoa kipuihinsa. Tauko teki hyvää, ja Djokovic teki heti seuraavassa pelissä ratkaisevalta tuntuneen murron. Läjäpäin murtopalloja ottelun aikana tuhlannut serbi sai yrittää murtoa kuudesti ennen siirtymistään 2-0-johtoon.

Rajusta yrityksestä huolimatta Nadal ei pystynyt enää kääntämään ottelun kulkua samalla tavalla kuin kolmannessa erässä. Turnauksen hallitsevan mestarin selkäranka katkesi erän kuudennessa pelissä, kun Djokovic onnistui jälleen murrossa. Serbi ratkaisi loppuottelun ensimmäisellä ottelupallollaan: viimeinen erä Djokovicille murskalukemin 6-1.

US Openin loppuottelu oli Djokovicin ja Nadalin kuudes kohtaaminen finaaleissa tällä kaudella. Maailmanlistan ykköspaikasta kesken kauden luopumaan joutunut Nadal ei ole onnistunut voittamaan serbiä kertaakaan tänä vuonna. Djokovic voitti kauden neljästä Grand Slam -turnauksesta kolme.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat