1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Lind: MM-kultahuuma jää kevään 1995 varjoon

YLE Urheilun jääkiekkoasiantuntija Juha Lind kertoi Radio Suomen SM-liigaillassa uskovansa viime kevään maailmanmestaruuden innostavan yhä useampia suomalaisnuoria lajin pariin. Lind kuitenkin kokee, ettei kevään 1995 tapaista huumaa ole vielä näkynyt.

Kuva: Yle

- Peilaan tätä vuoteen 1995. Tämähän oli aivan loistava suoritus maajoukkueelta, ja se oli nimenomaan joukkueen suoritus. Tämänvuotinen joukkue ei kuitenkaan ollut tietyllä tapaa niin mediaseksikäs kuin mitä se vuonna 1995 oli. Se ei ole aiheuttanut samanlaista kiimaa kuin ensimmäinen mestaruus, Lind arvioi.

Kevään 1995 MM-kisoista on jäänyt elämään legenda jos toinenkin. Ville Peltonen, Saku Koivu ja Jere Lehtinen nousivat MM-kisojen jälkeen kansainväliselle huipulle, Timo Jutila edusti Suomen Leijonien kapteenina ja Jukka Tammi otti MM-kullasta kaiken irti pukukopissa.

Lind uskoo, että juuri edellä mainitun kaltaiset ilmiöt vaikuttavat suomalaisen kiekkokansan innokkuuteen eniten.

- Siellä oli Tupu, Hupu, Lupu ja "Jutin" legendaariset tuuletukset. Ne ovat jääneet elämään niin vankasti. Kun miettii vuotta 2011, niin tämä oli nimenomaan joukkuesuoritus.

- Esimerkiksi Ruotsia vastaan finaalissa kaikki viisikot paukuttivat maaleja. Kun miettii tähtipelaajia, niin (Petri) Vehanen, (Mikael) Granlund ja (Jarkko) Immonen ovat aika hiljaisia kavereita. Niistä on melko vaikea repiä, Lind muistutti.

Vaikka mestaruushuuma on Lindin mielestä jäänyt vuoden 1995 varjoon, uskoo entinen leijonalaituri MM-kullan houkuttelevan nuoria kiekkokaukaloihin.

- Suomi on kuitenkin urheiluhullua kansaa. Vaikka ollaan kuinka urheiluhulluja, jos menestystä ei tule, niin siihen ei takerruta. Nyt sitä taas tuli. Uskon, että tällä on pidemmällä aikajänteellä suuri merkitys. Pienet alkavat ihannoida, että "mä veivaan kuten Granlund". Siihen menee kuitenkin aikaa ennen kuin he rupeavat veivaamaan liiga- ja kansainvälisellä tasolla, Lind painotti.