1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Berrutolle rankka pettymys - Serbialle EM-kulta

Mauro Berruton valmentama Italia on hävinnyt lentopallon miesten EM-loppuottelussa kokeneelle Serbialle erin 1-3 (25-17, 20-25, 23-25, 24-26). 206-senttinen Ivan Miljkovic johti Serbian näytöstä Wienissä.

Serbian Milos Nikicin taidonnäyte EM-finaalissa. Kuva: EPA

Italia aloitti hyvin ja kokenut yleispelaaja Cristian Savani takoi pisteitä tiuhaan tahtiin. Serbia vaikutti jotenkin väsyneeltä lauantaisen Venäjä-välierän jäljiltä, eikä päässyt vastustajan vauhtiin. Ensimmäistä erää hallinut Italia vei sen nimiinsä 25-17.

Toisessa erässä kokenut ja voitonhaluinen Serbia kokosi mainiosti rivit. Hakkuri Ivan Miljkovisc johti maansa takaa-ajoa ja oli ryhtiliikkeen ilmentymä. Serbia johti erää koko ajan kolmella, neljällä pisteellä ja tasoitti erät 1-1:een lukemin 25-20. Pelillinen osaaminen siirtyi ensimmäisen erän jälkeen pikkuhiljaa Serbialle.

Kolmannesta erästä ei puuttunut draamankaarta. Pitkään näytti siltä, että Serbia oli jo jyräämässä helppoon erävoittoon, mutta sitkeä Italia nousi Berruton ottamilla aikalisillä 8-13- ja 11-14- tappioasemista 17-17:ään, jonka jälkeen erä eteni tasaisena. Keskitorjuja Luigi Mastrangelo sytytti Italian.

Erän lopussa Italian Savani piti joukkuettaan lähes yksin pystyssä, mutta Serbia hyödynsi ensimmäisen eräpallon onnekkaalla syötöllä, jossa pallo "kiipesi" suoraan syötöstä verkkonauhan yli ja hölmistytti italialaiset täysin. Erä Serbialle 25-23.

Neljännen erän alkua Italia hallitsi vahvasti johdettuaan muun muassa 9-5 ja 13-9. Serbia käytti kuitenkin vastustajan pari nukahdusta kivuten 13-13:een. Italia hukkasi 17-14-johdon otettuaan yhden keltaisen kortin kriittisillä hetkillä.

Ivan Miljkovic, joka oli voittamassa Euroopan mestaruutta kymmenen vuotta sitten entiselle Jugoslavialle, nosti Serbian huippujännittävien hetkien jälkeen kultakantaan eränumeroin 26-24. Italialla oli lopussa yksi eräpallo, jota se ei käyttänyt.

Euroopan mestaruus oli Serbialle ensimmäinen arvokisavoitto. Italian janoama seitsemäs EM-kulta jäi tällä kertaa haaveeksi Itävallassa.