Koe uusi yle.fi

Suora

  • Taitoluistelun EM: Parien lyhytohjelma
  • Lentopallon Mestaruusliiga: HPK - LP Viesti
  • Urheiluruutu
  • Sykähdyttävin hetki 2017
  • Urheiluruutu
  • Taitoluistelun EM: Parien lyhytohjelma

BLOGI: Hienot kisat – oikea mestari

Koripallon EM-kilpailut päättyivät Espanjan voittoon. Kovin suurta asiantuntemusta joukkueen veikkaaminen mestariksi ei vaatinut, sen verran hyvä nippu Espanjalla on nyt kasassa. Kisojen suurin yllättäjä oli Makedonia, joka meni kapealla kokoonpanolla aina pronssiotteluun asti.

urheilu
EPA

Espanja hallitsi finaalia aivan alkua lukuun ottamatta. Itse toivoin ottelusta tiukempaa, sitä siitä ei tullut. Aina kun Ranska tuli mukaan peliin, Espanja iski takaisin. Joukkueen peli on nyt niin kuosissa, ettei se takkuillut oikeastaan missään vaiheessa ottelua. Loistavin esimerkki tästä oli toisen jakson alku. Ranska tuli kolmen pisteen päähän mutta puolessatoista minuutissa Espanja repäisi eron 12 pisteeseen. Kertoo Espanjan rutiinista ja siitäkin, että koripallo on sumapeli.

Joukkue jossa yksilöt saavat loistaa

Espanja pelaa joukkueena, jossa huippuyksilöt saavat loistaa mutta joukkuepelin ehdoilla. Kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Juan Carlos Navarro syttyi huikeaan loistoon pudotuspeleissä. Espanjan pommittaja upotti finaalissa 27 pistettä, välierässä 35, puolivälierässä 26 pojoa.

Monet Navarron ratkaisut olivat uskomattomia. Niitä katsoessa jäi miettimään oliko joissakin myös tuuria mukana. Suurimmaksi osaksi ei, niin laaja valikoima ratkaisuvaihtoehtoja tältä pelaajalta löytyy. Mutta ennen kaikkea Espanjan mestaruus oli joukkueen mestaruus pallopelin perinteisimmässä merkityksessä. Mielenkiintoista on nähdä miten Espanja pelaa ensi kesän olympiaturnauksessa.

Parker on Ranskan voima ja heikkous

Ranska jäi siis finaalissa jalkoihin mutta joukkue pelasi myös erinomaisen turnauksen. Joukkue pelasi turnauksen parhaan pelinsä välierässä Venäjää vastaan, jota itse veikkasin jatkosarjan jälkeen toiseksi finaalijoukkueeksi. Ranskan voima ja heikkous on sen loistava takamies Tony Parker. Finaalissa Espanja pystyi eliminoimaan Parkerin riittävästi, nimenomaan niin, että Ranskan hyökkääminen meni seisoskeluksi.

Venäjä otti pronssin ja joutui tekemään sen eteen täyden iltapuhteen. Kisojen suurin yllättäjä Makedonia kiusasi itänaapuriamme loppuun asti. Makedonia oli kisojen suurin yllättäjä. Se pelasi pienellä rotaatiolla ja hyvin roolitetusti. Lisäksi joukkueen takamies Bo MaCalebb pelasi loistavan turnauksen.

Lontoon paikkoja jaossa

EM-kisoissa pelattiin myös paikoista Lontoon olympialaisiin. Sinne selvisivät suoraan finalistit Espanja ja Ranska. Venäjä, Makedonia, viidenneksi sijoittunut Liettua ja turnauksen kuudes Kreikka pääsevät 12 joukkueen lisäkarsintaan, joiden kolme parasta selviää vielä Lontooseen. Liettualle kisat olivat suuri pettymys. Joukkuehan hävisi neljännesvälierän Makedonialle mutta olympiakarsintapaikan saaminen lievittää varmasti paljon tuskaa.

Olympialaisiin ei pääse esimerkiksi huippukoripallomaa Serbia. Joukkue sijoittui kisoissa kahdeksanneksi, joka kertoo paljon kisojen tasosta. Serbian valmentaja Dusan Ivkovicin kommenttiin kaikkien aikojen EM-kisoista on helppo yhtyä. Ja kuten jo aikaisemmin kirjoitin, kisojen laajennus 24 joukkueen mittelöksi oli oikea ratkaisu.

Joukkueurheilussa on voimaa

Suomi otti tänä vuonna koripallossa jättiaskeleen. Kori- ja lentopallomaajoukkueiden pääsy EM-kisoihin antaa pientä pilkahdusta siitä, että Suomi voi vielä joskus myös menestyä ns. suuressa palloilulajissa. Matka on vielä pitkä mutta hyvällä tiellä ollaan. Jääkiekon menestys osoittaa sen miten yksilöurheilusta elänyt kansa syttyy joukkueurheilun menestyksestä. Sitä nähdään säännöllisesti maissa, joissa menestystä tulee. Veikkaan, että huomenna Espanjassa tai vaikkapa Makedoniassa on isot kansanjoukot liikkeellä. Joukkueurheilussa on voimaa.

Selviämällä jatkosarjaan koripallossa Suomi sai eurooppalaisessa urheilumediassa hyvin julkisuutta. En olisi myöskään olisi ikinä uskonut, että suomalaispelaajan kuva komeilee paljon luetun kansainvälisen koripalloliiton netin etusivulla. Suomi esiintyi myös ammattilaisliiga NBA:n nettisivujen koripallon EM-kisoja käsitelleissä jutuissa. Näin kävi kisojen aikana. Ja kaikki tämä ilman Suomi-brändityöryhmän vetoapua tai mietintää.

Yksilöurheilun tekemiseen joukkueurheilun piirteitä

Enkä kirjoita tätä mollatakseni yksilöurheilua. Se on tuottanut ja toivottavasti tuottaa suomalaisille edelleen hienoja hetkiä. Tosin välillä herää kysymys siitä, miten yksilöurheilijoiden tekemiseen saataisiin mukaan joukkueurheilun parhaita piirteitä. Yhdessä harjoittelua, toisen tukemista, ilojen ja surujen jakamista. Se kylläkin vaatisi yksilöurheilijoilta epäitsekkyyttä ja varmasti omassa ajattelussa ristiriitatilannetta. Miksi minä tuota toista tukisin, onhan se lähtöviivalla minun kilpailija? Mutta ehkäpä tukeminen voisi tuoda joskus jotain takaisin. Joukkueena tekemistä olen nähnyt esimerkiksi norjalaisten maastohiihtäjien harjoittelussa ja kisoihin valmistautumisessa.

Kiitoksia kaikille tämän EM-kisablogin lukijoille. Tältä osin on aika laittaa kirjan kannet kiinni. Blogeihin tulleen ja henkilökohtaisen palautteen perusteella joku niitä on jopa lukenutkin. Kommentit ovat olleet asiallisia ja perusteltuja. Kiitos myös niistä.

Kisojen seuraaminen niistä ja niiden liepeiltä kirjoittaen on ollut mielenkiintoista puuhaa. Joutuuhan kirjoittaessa kiteyttämään ja selkeyttämään omia ajatuksiaan. Eikä palloilun ystävän kulta-ajat tähän lopu. On kotimaisten palloilusarjojen lisäksi eurooppalaisia huippusarjoja, kuten futiksen Mestareiden liigaa. Ja miten olisi meneillään olevat rugbyn MM-kisat? Vuorokaudessa saisi olla 30 tuntia.

Timo Huovinen

Suosittelemme

Tuoreimmat