Suora

  • Jalkapallon EM-karsinnat: Armenia-Suomi
  • Thaikureita ja urheilujohtamista
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jamaikan ihme

On pitkälti Kolumbuksen syytä, että jamaikalaiset hallitsevat juuri nyt maailman pikajuoksua. Ensimmäisellä matkallaan 1492 hänen uskotaan osuneen nykyiseen Kuubaan, mutta toisella vuonna 1494 Jamaikalle, jossa espanjalaiset onnistuivat aika nopeasti hävittämään orjuuttamisen ja mukanaan tuomien kulkutautien avulla alkuperäisen intiaaniväestön.

urheilu
YLE

Tarvittiin lisää orjatyövoimaa. Sitä löytyi erityisesti Länsi-Afrikasta, josta arvioidaan suurimman osan nykyisten jamaikalaisten geeniperimästä olevan kotoisin. Ja kuten monessa yhteydessä on todettu ja pyritty todistamaan, länsiafrikkalaisissa lihaksissa on ylivoimaisesti eniten niin sanottuja erittäin nopeita soluja!

Nämä erittäin nopeat solut antavat nimenomaan pikajuoksussa tarvittavaa räjähtävää voimaa, mutta väsyvät helposti. Niiden entsyymit työskentelevät anaerobisesti eli pilkkovat hiilihydraatteja ilman happea, minkä ansiosta liikkeeseen tarvittava energia saadaan nopeasti käyttöön. Tämä ei suinkaan ole kirjoittajan syvää tietoutta, vaan suora lainaus Tiede-lehden artikkelista.

Saman artikkelin mukaan mustaihoisilla länsiafrikkalaisilla todella on keskimäärin enemmän nopeita soluja kuin valkoihoisilla. Huomattava osa afrikkalaisperäisistä on synnynnäisiä sprinttereitä, joilla on myös näin paremmat edellytykset tulokselliseen harjoitteluun.

Vuosikymmeniä USA hallitsi maailman pikajuoksumarkkinoita. Poikkeuksiakin toki oli, mutta myös monien menestyneiden yhdysvaltalaisten pikajuoksijoiden historiasta löytyi länsiafrikkalaista perimää. Sen sijaan kesti yllättävän monta vuotta ennen kuin jamaikalaisten nopeat solut saatiin lähes hyökynä esiin, kuten nyt on käynyt. Olisiko valmennustiedon purjehtiminen saarelle ottanut aikansa?

Tosiasia nimittäin on, että vuodesta 1948, jolloin jamaikalaisjuoksijat ensimmäisen kerran kilpailivat olympiakisoissa, maa voitti 60 vuoden aikana ainoastaan seitsemän kultamitalia. Sitten Pekingissä vuonna 2008 rävähti: kerralla kuusi kultamitalia eli lähes yhtä paljon kuin maan koko siihenastisessa olympiahistoriassa!

Kaikki mitalit ovat luonnollisesti peräisin yleisurheilun lyhyemmiltä matkoilta. Onhan maalla toki yksi pyöräilypronssikin ja suurta mainetta jopa elokuvan muodossa saanut kelkkailujoukkue.

Samantapainen ilmiö on nähtävissä MM-yleisurheilussa: vuodesta 1983 Jamaikan miehet ja naiset ovat keränneet yhteensä 18 kultamitalia, mutta niistä reilusti yli puolet on tullut vasta kaksissa edellisissä kisoissa vuonna 2009 ja 2011.

”Urheillen pois köyhyydestä”

Jamaikan ensimmäisiä olympiasankareita olivat herrat Arthur Wint, Leslie Laing, Herb McKenley ja George Rhoden, jotka monet suomalaiset yhä muistavat Helsingin olympiakisoista ja 4x400 metrin viestistä. Viime vuosina muun muassa Kärppä-pomona Oulussa vaikuttaneella Seppo Arposella oli Jyväskylässä aikanaan taipumuksena keskeyttää turhanpäiväinen urheilutietokilpaileminen viihtymisoloissa tivaamalla Jamaikan Helsingin joukkueen paitsi nimiä myös viestin juoksujärjestystä ja henkilökohtaisia aikoja. Sen verran voin paljastaa kiinnostuneille, että juoksujärjestys oli tuo yllä oleva, mutta henkilökohtaiset ajat voi kukin tarkistaa itse tai vaikka kysyä Sepolta. Jos sattuisi kysyjä vielä muistamaan.

Mutta takaisin nykypäivään. Pekingin jälkeen jamaikalaiset ovat olleet suorastaan ylivoimaisia. Minultakin on tiedusteltu miksi ikään kuin urheilutoimittaja osaisi moiseen tyhjentävästi vastata. Asia alkoi kuitenkin kiinnostaa. Kaiken tulvan keskeltä netistä löytyi Lapin Kansan artikkeli vuodelta 2009. Toimittaja Margit Pudas-Timonen oli käynyt Jamaikalla. Otsikko ”Jamaikan pikajuoksun salaisuus” ainakin lupasi paljon.

Toimittaja oli vieraillut Kingstonin teknillisessä yliopistossa, jonka pääovella on teksti ”Tervetuloa maailmanluokan urheilijoiden kotiin”. Yliopistolla on oma urheiluosastonsa ja ohjelmansa, jossa ainakin vuonna 2009 oli mukana 280 nuorta.

Yliopiston seinillä on tauluja, joissa on siteerattu yhdysvaltalaisen menestymisestä paljon kirjoittaneen Napoleon Hillin ja jopa Aristoteleen aiheeseen liittyviä ajatuksia. Ytimekkäin kuitenkin oli taulu, jossa todettiin ”Urheillen pois köyhyydestä”!

Toimittaja oli tavannut myös Usain Boltin, joka oli kertonut jo lapsena olleen ikätovereitaan nopeampi. ”Kun katselee hänen jäntevää ja lihaksikasta vartaloaan, voi vain todeta, että yliopiston mietelauseiden sanoma on löytänyt hänessä täydellisen kohteen”, artikkelissa todetaan.

Ihan varmasti noilla mietelauseilla on ollut merkitystä. Erityisesti sillä, että urheillen on mahdollista päästä pois köyhyydestä maassa, jossa tuloerot ovat suuret. Köyhyydestä eroon pääseminen ei kuitenkaan ole Jamaikan pikajuoksun salaisuus, eikä se keino millä nopeat solut saadaan hyödynnettyä huippu-urheiluksi. Erinomainen motivaatio se kyllä on ja siinä mielessä merkittävää. Kannustin, jonka avulla monia muitakin kuin urheilu-unelmia on maailmassa toteutettu.

Käryjä ja mitaleja samaan tahtiin

Kun puhutaan jamaikalaisesti kulttuurista pitää aina muistaa vuonna 1981 syöpään kuollut reggae-musiikin kuuluisin esittäjä ja kehittäjä Bob Marley sekä tietysti Harry Belafonte. Belafonte tosin syntyi New Yorkin Harlemissa, mutta asui poikasena useampia vuosia Jamaikalla sielä syntyneen äitinsä kanssa. Näiden maailmanmaineesta huolimatta useat kuitenkin muistavat ensimmäisenä jamaikalaiset pikajuoksijat.

Jamaikalla on syntynyt myös nykyinen slovenialainen juoksija Merlene Ottey sekä kanadalaiset Donovan Bailey ja tietysti myös ”Valion maitomies” Ben Johnson. Juuret kaikilla ovat nopeiden solujen valtakunnassa. Nopeiden solujen, joiden avulla näillä synnynnäisillä pikajuoksijoilla on paremmat edellytykset tulokselliseen harjoitteluun kuten Tiede-lehdessä todettiin.

Kuitenkin tosiasia on myös se, että jamaikalaiset pikajuoksijat ovat kärynneet doping-testeissä lähes samaan tahtiin kuin saavuttaneet arvomitaleja. Paremmat edellytykset tulokselliseen harjoiteluun ei kaikkien kohdalla ole riittänyt. Jamaikan pikajuoksun salaisuus ei kokonaan liity perimään tai jo synnynnäisesti parempiin mahdollisuuksiin.

Voisikin sanoa, että tässä tapauksessa yksi dopingiin liittyvä totuus tulee hyvin ilmi: aineista todellista hyötyä ei ole lahjattomille, vaan jo valmiiksi lahjakkaille urheilijoille. Osa vaan käyttää oli miten hyvä alun perin tahansa.

Jotkut ovat sitten Jamaikallakin puhtaita, jotkut läpäisevät testiseulan ja jotkut jäävät kiinni. Piristeistä muutama vuosi sitten sai kolmen kuukauden kilpailukiellon nyt myös Boltin rinnalle kuumaksi nimeksi noussut Yohan Blake, joulukuussa vasta 22-vuotta täyttävä maailmanmestari.

Vähän aikaa sitten Blake juoksi Brysselissä maailman kaikkien aikojen toiseksi parhaan ajan 200 metrillä. Aika 19.26 jäi Boltin maailmanennätyksestä vain seitsemän sadasosaa. Blaken aika oli kuitenkin paljon merkittävämpi.

Usain Bolt juoksi samanikäisenä nimittäin 19,75 eli lähes puoli sekuntia hitaammin kuin Blake! Ero on merkittävä siitäkin huolimatta, että vuodet tämän jälkeen eivät välttämättä takaa samansuuntaista kehitystä. On kuitenkin alettu jo puhua ensimmäisestä 19 sekunnin alittajasta 200 metrillä.

Miesten pikamatkoilla ennätykset seisoivat pitkään paikallaan kuin se juttu Junttilan talon seinässä. Korkealla Mexico cityn olympiakisoissa vuonna 1968 sadan metrin ennätyksen 9,95 juosseen Jim Hinesin ajan onnistui Calvin Smith alittamaan kahdella sadasosalla vasta 15 vuotta myöhemmin. Nyt Usain Boltin nimissä oleva ME on jo 9,58 – vuodelta 2009.

Pietro Mennea piti 200 metrin ME:tä 19,72 nimissään vielä kaksi vuotta kauemmin. Mexico cityssä sekin syntyi, universiadeissa vuonna 1979 ja vasta 17 vuotta myöhemmin Michael Johnson pystyi sen Atlantan olympiakisoissa rikkomaan. Nyt ennätys 19,19 on sekin siis Boltilla – vuodelta 2009.

Jamaikalaiset ja erityisesti Usain Bolt ovat kahden vuoden aika vieneet pikamatkojen ennätyksiä vauhdilla eteenpäin ja milläs muulla niitä vietäisiinkään. Bolt ei kuitenkaan ole yksin. Blake ja kumppanit vaanivat takana kuin se Pekka Tiilikaisen aikanaan mainostama ”aina vaarallinen ruotsalaiskaksikko” hiihdossa.

Kehitystä voidaan kyllä luonnehtia puhumalla Jamaikan ihmeestä siitäkin huolimatta, että valtaosa ihmisistä ei usko ihmeisiin.

Lähteet: Arto Teronen

Suosittelemme

Tuoreimmat