1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Vakiovihje: Varmoja riittää, pommit kortilla

Viikon 38 vakiokierros näyttää ennakkoon helpolta. Niin sanottuja varmoja on useita, mutta hyvin maksavat yllätykset ovat harvassa.

Kuva: YLE

Kertoimia lähdetään korottamaan ristivarmistuksella Newcastlen kotivoitosta sekä yllättävällä ohipelillä päätöskohteen Birminghamista. Birminghamilla on otteluruuhka päällä, joten oivavireisellä Barnsleylla on hyvä sauma yllättää.

Toinen voittopottia nostava valinta tehdään kohteessa 11. Southamptonin hienoon alkukauteen on ylireagoitu, joten ylipelattu vierasvoitto kannattaa unohtaa.

Harakoiden viereen ristivarmistus

Newcastlen ja Blackburnin kaudet ovat sujuneet päin vastaisella tavalla. Newcastle on yllättänyt asiantuntijat pelaamalla laadukasta ja voitokasta peliä alusta alkaen. Blackburnilta ei paljoa odotettu, ja ensimmäiset pelit olivatkin silkkaa kaaosta.

Blackburn osoitti piristymisen merkkejä jo Evertonille kärsimässään kotitappiossa, jota se hallitsi selvästi ja jossa se missasi kaksi rangaistuspotkua. Pirteät esitykset ovat jatkuneet senkin jälkeen. Rovers venyi tasuriin vaikeassa vieraspelissä Fulhamia vastaan ja voitti viime kierroksella Arsenalin.

Newcastlen hyvät otteet ovat olleet yllätys, sillä joukkue oli kauden alla sekavassa tilassa. Tukku nimimiehiä lähti pois, mutta siitä huolimatta hyökkäyspeli on toiminut erinomaisesti.

Hyökkäyksessä orkesteria johtavat Argentiinan maajoukkuemies Jonas Gutierrez sekä huippuvireinen irlantilaishyökkääjä Leon Best. Kun kysymysmerkiksi asetettu puolustuskin toimii, ei Magpiesilla ole tällä hekellä hätää.

Perustasoltaan joukkueilla ei ole kuitenkaan sen kummempaa eroa. Newcastle lähtee peliin suosikkina kotietunsa turvin. Harakoiden kotivoittoa on kuitenkin pelattu lähes 60 prosenttia, jossa on lähes 15 pinnaa liikaa. Blackburnin vahva vire huomioon ottaen kohteeseen neljä kannattaa pelata kotivoiton rinnalle hyvin maksava ristivarmistus.

Turf Moorilla pisteet tiukassa

Burnleyn ja Southamptonin kohtaaminen on esimerkki ottelusta, jossa alkukauden peliesityksiin on reagoitu voimakkaasti. Sarjanousija Southampton on ollut loistavassa vireessä, mistä johtuen se on saanut vierasjoukkueelle liian suuren, noin 50 prosentin pelikannatuksen.

Saints on pelannut toki loistavasti ja sillä on laadukas joukkue Mestaruussarjaan. Vaikka se nyt keikkuu sarjakärjessä, sen todellinen taso tulee olemaan ylemmän keskikastin ja nousukarsintataistelun välimaastossa.

Burnley heikentyi täksi kaudeksi, mutta putoamisvaaraa sillä ei ole. Ensimmäiset pelit ovat olleet tuloksellisesti vaisuja, mutta Clarets on taistellut tasapäisesti voitosta jokaisessa ottelussa.

Southamptonin vierasvoiton ohittamisen puolesta puhuvat tilastot. Mestaruussarjassa nousukarsintapaikoista taistelevien joukkueiden vierasvoittoprosentti on yleensä vain noin 30. Ainoastaan kärkiryhmät pääsevät yli 40 prosentin.

Mestaruussarja on erittäin tasainen. Burnleyn ja Southamptonin välinen tasoero onkin lopulta marginaalinen vieraiden hyväksi. Lisäksi Burnleyn Turf Moor on ollut perinteisesti yksi vaikeimmista paikoista vierailla. Saintsin vierasvoiton pelikannatuksessa onkin sen verran ilmaa, että merkki kakkonen kannattaa jättää pelivalinnoissa pois kohteesta 11.

Bluesia väsyttää

Tämän kierroksen ainoa hyvin maksava ohipeli-tärppi on päätöskohteessa. Valioliigasta viime kauden päätteeksi pudonnut Birmingham heikentyi selvästi täksi vuodeksi, mutta se tulee taistelemaan joka tapauksessa ylemmän keskikastin sijoituksista, parhaimmillaan jopa nousukarsintapaikoista

Birminghamin suurin ongelma tulee olemaan runsas ottelumäärä. Raskaan Mestaruussarjan ja paikallisten cup-kilpailujen lisäksi se osallisuu Euroliigaan voitettuaan viime vuonna liigacupin.

Euroliiga on jo alkanut, joten Birmingham on joutunut painamaan jatkuvasti kahden viikkopelin tahdilla. Bluesin pelaajamateriaali on melko kapea laadukkuudestaan huolimatta, mikä on alkanut jo näkyä viime peleissä.

Hyvissä ajoin liigacupista pudonneella Barnsleylla ei ole samanlaista ongelmaa. Vaikka se tulee ennen pitkää taistelemaan sarjassa säilymisen puolesta, se on vakuuttanut viimeisissä otteluissaan. Tykes on pelanut jo neljä ottelua ilman tappiota, ja muun muassa kotitasuria huippukovaa Leicesteriä vastaan se hallitsi mielin määrin.

Myös Barnsleyn pelaajamateriaali on kapea, mutta avaukseen sillä on heittää kovia pelimiehiä. Etenkin keskikentän keskusta on sillä vahva, joka taas on Birminghamilla laskettavissa heikoimmaksi osaksi.

Nyt Barnsleylla on erinomainen sauma haastaa väsynyt kotijoukkue, joten tärppien puutteessa päätöskohteeseen kannattaa ottaa kiinni risti-kakkosella.

Vakio 1, kierros 38

1 Chelsea - Swansea 1

2 West Bromwich - Fulham 1

3 Liverpool - Wolverhampton 1


4 Newcastle U - Blackburn 1 X

5 Arsenal - Bolton 1

6 Wigan - Tottenham 2


7 West Ham - Peterborough 1

8 Portsmouth - Blackpool 1 X

9 Derby - Millwall 1 2


10 Bristol C - Hull X 2

11 Burnley - Southampton 1 X

12 Middlesbrough - Ipswich 1

13 Birmingham - Barnsley X 2

Ville Pekkanen