Jylhä: Hiihtäjien kiistassa kyse periaatteesta

Hiihtovalmentaja Reijo Jylhän mukaan hiihtäjien ja Maastohiihto ry:n sopimuskiistassa on kyse ennemminkin periaatteesta kuin rahasta. Jos riidassa on kyse ainoastaan viiden prosentin provisiosta, ei siinä ole Jylhän mielestä mitään järkeä.

urheilu
Reijo Jylhä
YLE / Anu Karttunen

Kun hiihtäjien sopimukseen aikoinaan kirjattiin viiden prosentin provisio palkintorahoista, elettiin täysin erilaista aikaa. Hiihdon maajoukkueessa ei ollut rahaa ja urheilijat joutuivat maksamaan kauden aikana suurtakin omavastuuosuutta muun muassa leirien kustannuksista.

Tuolloin maastohiihtovaliokunta päätti luoda järjestelmän, jolla nuoret urheilijat säästyisivät omavastuuosuudesta. Nuoret maajoukkueurheilijat eivät joutuisi maksamaan omavastuuta, mutta heidän sopimuksiinsa kirjattiin tuo viiden prosentin provisio - ikään kuin takaisinmaksuvelvotteena, jos urheilija menestyisi.

- Minusta tuntuu, että nykyisistä päättäjistä kukaan ei ole ollut silloin paikalla tai mukana, kun näitä päätöksiä on tehty eivätkä he edes tiedä, mistä tässä on kysymys, aikoinaan maastohiihtovaliokunnassa järjestelmän esitellut Reijo Jylhä kertoi.

- Tätä sopimusta olisi varmaan vuosien aikana pitänyt päivittää ajanmukaiseksi.

Urheilijoita ei kuunnella vieläkään

Jylhä ei kuitenkaan usko, että tämän hetken kiistassa suurin ongelma on tuo provisio, vaan kyse on enemmänkin periaatteesta.

- Jos olen ymmärtänyt oikein, niin keväällä Maastohiihto ry ja hiihtäjät sopivat asiat viime talvella kuohuttaneessa valmentajatoiminta-asiassa Magnarin (Dalen) osalta. Silloin sovittiin tietyistä periaatteista, jossa urheilijat otetaan huomioon päätöksenteossa, heitä kuullaan ja asioista keskustellaan. Kuitenkaan tämäntyyppisiä asioita ei ole noudatettu.

Jylhän mukaan muun muassa Dalenin jatkopalkkauskysymyksessä tai urheilijasopimuskuvioissa ei ole neuvoteltu urheilijoiden kanssa, vaan he ovat saaneet vain yksiselitteisiä sähköpostiviestejä, joissa urheilijoiden on joko allekirjoitettava sopimus tai lähdettävä maajoukkueesta.

- Minusta varmasti paras ratkaisu olisi nyt se, että istutaan samaan pöytään ja keskustellaan asioista. Etenkin kun noin pienistä asioista on kysymys. Nämä ovat keskusteltavissa ja sovittavissa olevia asioita. Tässä on kysymys periaatteessa palkkaneuvotteluista, niistä ehdoista, millä urheilijat ammattiansa suorittaa.

"Kummallista ja järjetöntä"

Jylhä valmentaa tällä hetkellä muun muassa urheilijoiden edustajana toimivaa Sami Jauhojärveä sekä sprinttimaajoukkueessa olevaa Martti Jylhää. Valmennettaviensa kanssa Reijo Jylhä on keskustellut ainoastaan valmennusasioista eikä neuvotteluongelmiin ole puututtu.

- Itse asiassa Paavolan Esko, joka toimii muutamien muiden urheilijoiden henkilökohtaisena valmentajana, soitti minulle ja kysyi, että olenko kuullut viimeisintä hässäkkää ja Eskolta vasta kuulin tästä, Jylhä kertoi.

- Oli ihan pakko kysyä Eskolta, että ihan oikeasti ? Sanopa vielä uudestaan: ollaan erotettu urheilijat ryhmästä? Se tuntui jotenkin aika kummalliselta ja järjettömältä, että näin on toimittu.

Aikoinaan monta vuotta liiton toiminnassa mukana ollut Jylhä toteaakin tällä hetkellä seuraavansa ja kuuntelevansa sujuvasti, miten asiat kehittyvät. Hän on vuosien aikana ollut neuvottelemassa allekirjoituttamassa ja myös laatimassa näitä sopimuksia, joten hänellä on hyvä tuntuma siitä, minkälaisesta prosessista on kyse.

- Nuo paperit oli luvattu aikanaan toimittaa tänä vuonna jo hyvissä ajoin kesällä, mutta ne ovat tulleet syksyllä myöhään ja heti suoraan ukaasilla, että jos ei allekirjoita, niin on ulkona ryhmästä. Ei sellainen ole mitään neuvottelua.

Lähteet: YLE Urheilu

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat