1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Vakiovihje: Kotivoittoja tarjolla

Lauantain jalkapallon vakiokierros tulee painottumaan kotivoittoihin jopa normaalia enemmän. Lähes jokaisessa kohteessa kotijoukkue on lähtökohtaisesti suosikki. Jotta isompiin rahoihin pääsisi kiinni, ohipelit on siis haistettava tarkasti.

Kuva: YLE

Kohteen neljä Middlesbrough ja kohteen kahdeksan Blackpool ovat ohitettavien listalla. Middlesbrough'lla alkukauden hyvä vire on laantunut, ja joukkue kärsii tällä hetkellä loukkaantumisista. Blackpoolin ohittaminen ei johdu niinkään sen heikkoudesta, vaan enemmänkin vierailija Nottinghamista, joka valmentajaa vaihdettuaan saattaa vihdoin löytää pelijuonen.

Kohteessa yhdeksän luotetaan isäntäryhmä Coventryyn, joka on pelannut paremmin kuin mitä sarjataulukko näyttää. Kaksi viimeistä kohdetta ovat Englannin Ykkösliigaa.

Pässit Boron harmina

Middlesbrough aloitti kauden vakuuttavasti. Viime kautta yhtenäisemmin esiintynyt ryhmä kärsi ensimmäisen tappionsa viikolla Nottinghamia vastaan, vasta 12:ssa pelissään.

Jo tuota matsia ennen oli huolestuttavia merkkejä ilmassa, sillä Boro on pelannut nyt jo kuusi kamppailua ilman voittoa. Etenkin maalinteko on tuottanut vaikeuksia. Se jäi kotonaan 1 – 1 -tasuriin heikkoa Millwallia vastaan, ja, stä ennen Boro tahkosi peräti kolme nolla-nollaa peräkkäin.

Yksi syy Middlesbrough'n huonoihin otteisiin löytyy sairastuvalta. Otteluun Derbya vastaan sillä on avainmiehistä loukkaantuneena toppari Matthew Bates sekä keskikentän Kevin Thomson ja Rhys Williams. Näiden lisäksi tärkeä hyökkäyspään peluri Barry Robson on pelikiellossa.

Kesällä Boro myi viime kaudella flopanneita nimimiehiä, mutta kääntöpuolena tälle on pelaajamateriaalin kapeneminen. Sen miehistö ei kestä tällaista poissaolosumaa heikentymättä.

Derby on ollut Mestaruussarjassa yllättävän pirteä. Hyvä vire on kestänyt läpi kauden, ja voi olla, että se tulee taistelemaan jopa nousukarsintapaikoista.

Tasapeliherkän Boron kotivoiton ohittaminen kohteessa neljä on perusteltua loukkaantumissuma ja heikko vire huomioon ottaen.

Nottingham nousussa?

Nottinghamin nousua omalle tasolleen on saatu odottaa pitkään. Suurimpiin nousijasuosikkeihin kuulunut ryhmä on rämpinyt Mestaruussarjan pohjamudissa, ja viimein entinen Englannin maajoukkuevalmentaja Steve McClaren saikin kenkää managerin tontilta.

Taival uuden managerin Steve Cotterillin kanssa alkoi mainiosti, kun Forest otti viikolla kauden ensimmäisen kotivoittonsa ja vieläpä kivikovasta Middlesboroughsta. Forestin esitys oli suvereeni. Etenkin aiemmin tällä kaudella rakoillut puolustus sai pidettyä vierailijoiden hyökkäykset kurissa.

Isäntäjoukkue Blackpool kuuluu myös Mestaruussarjan parhaimmistoon. Se on pelannut tällä kaudella odotetun hyvin, mutta aivan viime peleissä meno on ollut hieman nihkeää.

Managerinvaihdoksen jälkeen joukkueet saavat yleensä lisävirtaa muutaman ottelun ajaksi. Uskonkin, että Nottingham jatkaa siitä, mihin Middlesbrough-ottelussa jäi.

Kauden alla Blackpoolin ja Nottinghamin välinen kamppailu olisi ennakoitu äärimmäisen tasaiseksi. Seasidersin kotivoiton yli 50 prosentin pelikannatus houkutteleekin pelaamaan kohteeseen kahdeksan risti-kakkosen.

Katseet kohti sinistä taivasta

Kohteessa yhdeksän pelaavat putoamistaisteluun povattu Coventry ja alemman keskikastin Burnley. Aikaisempina kausina Mestaruussarjan eliittiin kuulunut Burnley heikentyi täksi kaudeksi, eikä se missään nimessä tule taistelemaan nousukarsintapaikoista. Tosin samalla sillä ei pitäisi olla vaaraa myöskään pudota sarjasta.

Mestaruussarjassa painellaan jälleen kahden viikkopelin tahdilla, ja se tulee koettelemaan Burnleyn kapeata pelaajamateriaalia. Tällä hetkellä tilanne on erityisen vaikea, sillä Claretsilla on useita avainpelaajia samanaikaisesti loukkaantuneina.

Se on näkynyt viime otteluissa. Takkiin tuli vieraissa niin ikään siipirikkoiselle Barnsleylle ja kotona Readingille. Sitä ennen se voitti vieraissa heikon Millwallin täysin epäoikeutetusti. Vierastappioon Barnsleya vastaan manageri Eddie Howella oli valittavinaan vain 16 ykkösjoukkueen pelaajaa.

Coventryn alkukausi on ollut tuloksellisesti odotetun vaisu. Pelillisesti se on kuitenkin kyennyt esittämään hyviäkin otteita.

Viimeiseen seitsemään peliin se on hävinnyt vain kahdesti. Varsinkin kotona se on ollut vahva läpi kauden, sillä ainoa kotitappio tuli sarja-avauksessa nousijasuosikki Leicesteriä vastaan. Viikkopelissä saatiin kohennusta myös vierassaldoon, kun Taivaansiniset venyi vierastasuriin kärkijoukkueisiin kuuluvan Leedsin vieraana.

Lukas Jutkiewiczin johtama Coventry-hyökkäys on tällä hetkellä vaarallinen ja kykenee aiheuttamaan ongelmia vajaamiehiselle Burnleylle. Kohteen yhdeksän kotivoitto pelataan varmaksi ja säästetään vaihtomerkit tuottoisampiin kohteisiin.

Vakiovihje

1 Newcastle U - Wigan 1

2 Bolton - Sunderland 1 X

3 Aston Villa - West Bromwich 1 X


4 Middlesbrough - Derby X 2

5 Ipswich - Crystal P 1 2

6 Leicester - Millwall 1


7 Hull - Watford 1

8 Blackpool - Nottingham X 2

9 Coventry - Burnley 1


10 Portsmouth - Doncaster 1

11 Cardiff C - Barnsley 1

12 Sheffield W - Colchester 1

13 Huddersfield - Preston 1 X