Näkökulma: Suomen NHL-taivaalla musta aukko

Suomalainen NHL-puolustaja on kuolemassa lajina sukupuuttoon. Käynnissä olevalla kaudella vain neljä suomalaista puolustajaa on pelannut vakioroolissa maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa.

urheilu
Sami Salo, Kimmo Timonen, Joni Pitkänen ja Toni Lydman.
YLE

Kun alkukauden sivussa ollut puolustaja Francis Bouillon palasi Nashville Predatorsin kokoonpanoon San Josea vastaan, Teemu Laakso putosi kokoonpanon ulkopuolelle. 24-vuotias tuusulalainen on yhä ylhäällä, mutta jatkossa taistelu pelipaikoista on entistä kovempaa. Myös loukkaantunut Roman Josi kärkkyy samoja minuutteja.

Tilanne onkin se, että vain neljä suomalaispuolustajaa on tällä hetkellä NHL-joukkueensa vakiopuolustajien joukossa. Sami Salo on 37-vuotias, Kimmo Timonen 36-vuotias, Toni Lydman 34-vuotias ja Joni Pitkänen 28-vuotias. Käytännössä siis vain Pitkänen ja Lydman pelaavat nyt uransa parhaita vuosia - olkoonkin, että Salo on aloittanut kautensa loistavasti.

Näiden neljän lisäksi vain Laakso ja Sami Lepistö ovat tällä kaudella esiintyneet NHL:ssä. Laakson keskimääräinen peliaika seitsemässä ottelussa on ollut 11.18 minuuttia. Lepistö ei ole kauden avausottelun jälkeen mahtunut Chicago Blackhawksin pelaavaan kokoonpanoon.

Farmiliiga AHL:stä ei sen kummemmin ole tulossa lisää suomalaispuolustajia NHL:ään ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Carolinan organisaatiossa pelaava Rasmus Rissanen ja New York Rangersin organisaatiossa pelaava Jyri Niemi ovat vielä todella kaukana NHL:stä. Edes farmissa kaksikon rooli ei ole järin suuri.

Ongelma tulee nopeasti eteen, jos NHL-pelaajat ylipäätään päästetään Sotshin olympiakisoihin. Salon ja Timosen uran jatkumisesta kevääseen 2014 asti ei ole mitään takeita. Pitkäsen rooli etenkin kiekollisessa pelissä on paperilla valtava. On kuitenkin muistettava, että Vancouverin olympiakisoissa Pitkänen ja päävalmentaja Jukka Jalonen eivät olleet alkuunkaan samalla pelikirjasivulla.

Kevään maailmanmestaruus toki osoitti, että Suomella on kykeneviä puolustajia Euroopassa. Olympiakisoissa - maailman parhaiden pelaajien puristuksessa - haaste kuitenkin nousee monta pykälää viime kevään MM-karkeloista. Tilanne suomalaisten huippupuolustajien osalta ei siis tällä haavaa näytä erityisen hyvältä.

Toiveet 1994-syntyneissä

Uraansa yhä jatkavista puolustajista Joni Pitkänen on ainoa suomalainen, joka on varattu ykköskierroksella NHL:ään. Ylipäätään Pitkäsen ohella viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana NHL:ään on varattu ykköskierroksella suomalaispuolustajista vain Aki Berg.

Viime vuosina NHL:ään varatuista suomalaispuolustajista vain Sami Vatasen kohdalla NHL-ura näyttää todennäköiseltä. Kaikkien varaukset Teemu Erosta, Jyrki Jokipakkaa, Jani Hakanpäätä ja Tommi Kivistöä lukuun ottamatta ovat jo rauenneet. Heilläkin on vielä pitkä matka NHL:n valoihin. Jos yksikin heistä murtautuu joskus vakiorooliin NHL:ssä, puhutaan suuresta onnistumisesta.

Hakanpää on KalPan Simo-Pekka Riikolan ohella ainoa SM-liigassa edes jonkinlaisen roolin saanut vuonna 1992 syntynyt puolustaja. 1992-syntyneet ovat tänä vuonna alle 20-vuotiaiden MM-kisojen pääikäluokka, ja puolustus onkin Suomen nuorten maajoukkueen akilleenkantapää Albertassa Kanadassa pelattavissa MM-kisoissa.

Suomalaisia junioreita on alkanut putkahdella hyvää tahtia esiin, mutta Vatasta lukuun ottamatta he ovat olleet hyökkääjiä. Mikael Granlund, Teemu Pulkkinen, Joel Armia, Miikka Salomäki ja kumppanit takaavat jatkuvuuden hyökkääjien osalta. Se osasto on hyvässä lyönnissä.

Puolustajissa katseet kääntyvät pitkälti 1994-syntyneisiin. OHL:ssä Kanadassa pelaava Olli Määttä varattaneen ensimmäisellä kierroksella ensi kesän NHL-varaustilaisuudessa. Rasmus Ristolainen ja Ville Pokka ovat tulleet näyttävästi esiin SM-liigassa tällä kaudella, ja nuorten MM-kisoissa saatetaankin nähdä koko kolmikko.

Aivan lähitulevaisuudessa suomalaisia NHL-puolustajia ei ole kuitenkaan tulossa juurikaan lisää. Kun Salo ja Timonen väistämättä lähivuosina lopettavat, suomalaisia vakioroolissa pelaavia NHL-puolustajia on vielä vähemmän. Lydman ei liioin pelaa enää ikuisesti. Suomalaisia pakkeja ei ole NHL:ssä koskaan ollut liikaa, mutta tällä hetkellä jopa häviäminen lähes kokonaan kartalta on huolestuttavan lähellä.

Ilkka Palomäki Kirjoittaja on YLE Urheilun toimittaja

Suosittelemme

Tuoreimmat