Ei lunta Norjassa - hiihdon mc-avaus vaarassa

Norjalaislehti Verdens Gangin mukaan maastohiihdon maailmancupin avausviikonloppu Norjan Beitostölenissä on vaarassa lumipulan vuoksi. Aivan kuten alppihiihdon maailmancupiin valmistautuvalla Levillä, on lauha sää estänyt myös tykkilumen käytön Beitostölenissä.

Kuva: YLE

Maastohiihdon maailmancupin on tarkoitus alkaa Beitostölenin osakilpailulla 19.-20. marraskuuta. Tällä hetkellä kisapaikalla ei ole kuitenkaan lunta, eivätkä sääennusteetkaan ole luvanneet alueelle toivottuja pakkasia.

Päätös kilpailun järjestämisestä tehdään jo lauantaina 5. marraskuuta.

- Norjan hiihtoliitto tulee kilpailupaikalle jo keskiviikkona, sitten teemme päätöksiä. Tarvitsemme viiden päivän ajan pakkasta, jotta saisimme tehtyä tarvittavan määrän lunta viiden kilometrin latuosuudelle. Lisäksi sään pitäisi sen jälkeen pysyä pakkasen puolella, kisojen koordinaattori Erik Östli kertoi VG:n haastattelussa.

Edellisen kerran Beitostölen kärsi lumipulasta vuonna 2005, jolloin kilpailut jouduttiin perumaan. Vuonna 2001 ladut saatiin tehtyä tuomalla reitille 100 kuorma-autollista lunta, mutta tällä kertaa lunta ei ole varastoitu.

Myös Suomessa järjestettävä talvilajien maailmancup-viikonloppu on vaarassa, sillä alppihiihdon maailmancupia isännöivällä Levillä ei ole vielä lumesta tietoakaan. Levillä tehdään lumitilannetarkastus torstaina. Kisojen järjestämisen ehtona on, että tuolloin pitää olla joko lunta rinteessä, tai ainakin varma tieto siitä, että tykkilunta päästään käyttämään. Levillä pitäisi kilpailla jo viikko ennen Norjan maastohiihtoavausta.