Sundberg uskoo vakaasti olympiapaikkaan

Jaana Sundberg, judomaajoukkueen yksi vahvimmista lenkeistä, kävi hakemassa Finnish Openin ykkössijan normaalisarjaansa ylemmässä luokassa. Raastavassa Lontoon olympiakarsinassa Sundbergilla on edessä ratkaisevat kuukaudet.

Kuva: YLE

Sarjaa ylempänä Vantaalla otellut Jaana Sundberg halusi alle nimenomaan kovia otteluita ennen loppuvuoden kolmea isoa kilpailua, joissa on jaossa arvokkaita olympiapisteitä.

Viime vuonna Sundberg pokkasi 52-kiloisten voiton Finnish Openissa, tänä vuonna taas 57 kilon luokassa, jossa vastustajat tulivat pääsosin Suomesta. Finaalissa Sundberg voitti Satu Lehikoisen ipponin arvoisella suorituksella.

- Sain hyvän päivän ja hyviä matseja, ihan sitä mitä hain. Harjoituskilpailusta tämän kävi erinomaisesti, sillä parin viikon päästä on edessä olympiakarsintaturnaus, Riihimäen Judoseuran edustaja jutteli.

Olympiakarsinta on judossa äärimmäisen kova ja vaativa urakka. Kahden vuoden aikana huippujudokoiden pitäisi pystyä olemaan ilman loukkaantumisia ja käydä ympäri maailman arvokisojen ohella myös World Cupin ja Grand Prix -luokan mittelöitä.

Sundberg ei haluaisi mielellään lähteä valittamaan olympiakarsinnan vaativuudesta, kun se on kuitenkin kaikille judokoille sama. Pekingin olympialaisten jälkeen kilpaottelijoille on ollut selvää, miten edetään Lontooseen.

- Pekingiin olympiakarsinta kesti vuoden mutta Lontooseen se tuplaantui. Me suomalaiset emme ole joka kisan mitaliottelijoita, ja sen vuoksi meidät on pakotettu kiertämään paljon kisoja ympäri maailman. Matkustelu syö harjoituspäiviä ja se pitää huomioida palautumisessa.

Sundberg on tällä hetkellä iskuetäisyydellä 52-kiloisten naisten olympiakarsinnassa. Neljätoista parasta yltää pisteiden perusteella Lontooseen. Rankingissa 17:ntenä oleva suomalainen on koonnut 418 pistettä ja on 60 pisteen päässä vaaditusta tilasta.

- Tilanne on hyvä mutta se ei vielä riitä. Puoli vuotta on vielä karsintaa jäljellä, ja olen laskenut, että siihen vaaditaan 1-2 mitalisijaa nimenomaan Grand Prix -luokassa, maailmancupin palkintosijat eivät vielä riitä.

Sundberg voi jatkaa himoitun olympiapaikan metsästystä luottavaisena, sillä hän on osoittanut olevansa hyvässä vireessä. Pari viikkoa sitten suomalaisjudoka otti pronssisijan Abu Dhabin Grand Prixistä.